16.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Light Bulb Studio).
Paradajková polievka sa dá pripraviť na veľa spôsobov, nielen zaliatím paradajkového pretlaku do vopred uvareného vývaru. V poslednom čase pripravujem paradajkovú polievku od začiatku, pričom používam vývar z rebierok. Rozhodla som sa však prelomiť jednotvárnosť a otvorila som chladničku, aby som do polievky pridala niečo svoje. Do oka mi padla jedna malá nádobka.
Paradajková polievka je vždy dobrým nápadom na obed, a tak je to asi v každej rodine, vrátane tej našej. V skutočnosti je koľko rodín, toľko spôsobov, ako pripraviť paradajkovú polievku. Môj spôsob sa môže niekomu zdať zvláštny, inému záhadný, ale keď raz tento patent vyskúšate, budete nadšení. Rozhodla som sa, že svoju paradajkovú polievku ozvláštnim (nemám rada jemné a sladké polievky) a pridala som do nej strúhaný chren. Chuť sa zlepšila o sto percent a tento prídavok nadobro vyhnal obyčajnú smotanu.
Ako sa pripravuje paradajková polievka? Táto príloha sa výborne hodí
Ingrediencie:
- 500 g bravčových rebierok,
- 2 kuracie štvrte,
- 2 mrkvy,
- 1 väčší petržlen,
- polovica zeleru,
- pór,
- 500 ml domácej paradajkovej passaty,
- voliteľne niekoľko čajových lyžičiek paradajkového pretlaku,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- soľ, korenie, granulovaný cesnak, nové korenie, bobkový list,
- 2 lyžice strúhaného chrenu,
- obľúbené cestoviny alebo ryža,
- nasekaná petržlenová vňať.
Paradajková polievka na rebierkach s chrenom – ako na to:
- Očistite mäso, nakrájajte rebierka na menšie kúsky a zalejte ich asi štyrmi prstami vody. Priveďte do varu na miernom ohni. Keď sa naberie pena, odstráňte ju (hoci to nie je nevyhnutné). Pridáme niekoľko guľôčok nového korenia, 3 – 4 bobkové listy a soľ.
- Zeleninu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, cesnak môžeme pomlieť. Pridajte do vývaru a varte, kým mäso nezmäkne.
- Do polievky pridajte paradajkovú passatu a ochuťte ju korením a cesnakom. Pridajte chren a priveďte do varu. V prípade potreby pridajte paradajkový pretlak. Podávajte s obľúbenými cestovinami alebo ryžou a ozdobte petržlenovou vňaťou.
Kto by čakal, že chren sa hodí nielen ku kolenu, ale aj ako doplnok k našej obľúbenej paradajkovej polievke? Aj mňa to spočiatku zaujalo, ale v kuchyni rada kombinujem a vznikajú tak chute, o ktorých moji príbuzní nemali ani tušenia a zvyčajne sú z nich nadšení.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnuté mäso na vývar. Za čias socializmu vládlo v našich kuchyniach
Táto polievka zahreje lepšie ako vývar a chráni pred prechladnutím. Kľúčové sú korenia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.