16.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Zebra koláč je ikonické pečivo, ktoré nestratilo svoju popularitu od čias socializmu. Recept je triviálny, stačí urobiť svetlé a tmavé cesto a potom ho striedavo nalievať do formy. Ja však pridávam malinovku. Je to len malo práce a zakaždým chutí perfektne.
Zebra koláč je nielen chutný a veľmi jednoduchý, ale tiež vyzerá krásne a pôsobivo na tanieri. Je ideálny ako niečo sladké k popoludňajšej káve a ako pohostenie pri stretnutiach s rodinou a priateľmi. Tento recept by mal určite poznať každý milovník domáceho pečenia. Koláč je jemný, dlho vlhký a prídavok malinovky len pridáva na jedinečnosti lahodnej zebry. Uložte si tento recept, ak plánujete usporiadať domácu oslavu v štýle ČŠR s občerstvením z tohto obdobia.
Zebra koláč – ikonický dvojfarebný koláč
Ingrediencie:
- 2,5 šálky pšeničnej múky, najlepšie hrubéj,
- 5 stredne veľkých vajec,
- 1,5 šálky cukru,
- 1 šálka oleja,
- 1 pohár pomarančovej limonády,
- 3 vrchovaté polievkové lyžice pravého kakaa,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva.
Zebra koláč s pomarančovou limonádou – spôsob prípravy
- Pripravte si veľkú misu. Oddeľte žĺtky od bielkov. Do misy nalejte bielky a pomocou mixéra pri vysokých otáčkach vyšľahajte bielky na tuhý sneh. Potom postupne pridávajte cukor, kým nevznikne hladká, lesklá pusinka.
- Postupne pridávajte žĺtok po žĺtku k bielkom s cukrom. Keď sa žĺtky spoja, postupne preosejte múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Znížte rýchlosť mixéra a postupne prilievajte limonádu. Keď sa prísady spoja, tenkým prúdom prilievajte olej. Chvíľu pokračujte v miešaní.
- Polovicu pripravenej zmesi prelejte do inej misy. Pridajte kakao a premiešajte. Do misy so svetlým cestom pridajte 2-3 polievkové lyžice múky a podobne premiešajte.
- Pripravte si tortovú formu a vyložte ju papierom alebo vymažte maslom. Teraz striedavo nalejte do stredu trochu tmavého a svetlého cesta, aby sa vytvorili kruhy. Keď ste naliali všetko cesto, môžete pomocou špáradla vytvoriť na povrchu vzor.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov s vysokou teplotou. Pečte jednu hodinu. Po vychladnutí koláč posypte práškovým cukrom alebo ho prelejte polevou z mliečnej čokolády.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší recept na mrkvový koláč. Rubínový prídavok je tu posvätný
Oveľa lepší ako tradičný. Jablkový koláč s pusinkami a drobenkou poteší vašich hostí.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.