17.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ulada).
Červená repa je cenná zelenina plná vitamínov, minerálov a vlákniny. Vypestovaná na vlastnom pozemku je zdrojom spokojnosti a zároveň príležitosťou na prípravu mnohých jedál. Musíte vedieť, ako ju správne skladovať, aby vydržala aj cez zimu. Oplatí sa spoľahnúť na osvedčené metódy, ktoré sú známe už po celé generácie. Zistite, čo musíte urobiť, aby vám uskladnená repa nezhnila.
Červená repa je obľúbená pre svoju všestrannosť a množstvo zdraviu prospešných látok. Dajú sa z nej pripraviť rôzne pokrmy, napríklad boršč alebo šaláty. Zdraviu prospešná je aj nakladaná repa. Preto nie je divu, že si ich toľko ľudí pestuje, aby k nim mali prístup počas celej zimy. Aby sa tak stalo, musíte vedieť, ako túto zeleninu správne skladovať.
Ako skladujete repu? Dávajte si pozor
Červená repa je zelenina, ktorá sa pravidelne objavuje v jedálničku mnohých ľudí. A to všetko pred tým, ako sa zistí, že je bohatá na vitamíny a minerály, ktoré sú cennou súčasťou zimnej stravy. Okrem iného obsahuje kyselinu listovú, horčík a vitamín C. Pri pravidelnej konzumácii má priaznivý vplyv na imunitný a tráviaci systém a zlepšuje krvný obeh. Okrem toho poteší svojou chuťou, preto sa stala stálicou našej kuchyne.
Správne uskladnená vydrží až niekoľko mesiacov, pričom si zachová šťavnatosť a chuť. Na uskladnenie úrody repy musíte dbať na to, aby bola vopred riadne vykopaná. Najlepšie je to urobiť pred prvými mrazmi, v suchý a chladný deň. Nízke, ale nie mrazivé teploty zeleninu otužia a pripravia ju na zimné skladovanie.
Po zbere ju musíte vyberať tak, aby sa zachovali len zdravé exempláre, najlepšie podobnej veľkosti. Okrem toho musíte správne pripraviť korene. To znamená očistiť úrodu od zeme a odrezať listy vo výške približne 2 – 3 cm. Repu pri úprave nenamáčajte, pretože to môže prispieť k rýchlejšiemu hnitiu plodín.
Majte to na pamäti pri skladovaní červenej repy. Takto vydrží až do jari
Ak chcete repu uskladniť, okrem správnej prípravy úrody musíte vybrať aj miesto, kde ju chcete uskladniť. Repa totiž potrebuje chladné, tmavé a suché miesto. Vhodným priestorom na to je okrem iného aj pivnica. Ak tam úrodu umiestnite v drevených debnách pokrytých pilinami, môžete si byť istí, že prežije celú zimu.
Optimálna teplota pre túto zeleninu je približne 0-5 stupňov C. Okrem toho je dôležitá neprítomnosť slnečného svetla, ako aj primeraná vlhkosť, ktorú možno udržiavať pomocou pilín alebo piesku. Vlhkosť však nesmie byť príliš vysoká, aby sa na úrode neobjavila pleseň.
Malé množstvo repy sa môže namiesto toho skladovať v chladničke, najlepšie v jej spodnej zásuvke. Toto je riešenie pre ľudí, ktorí potrebujú repu príležitostne a nemajú chladnú pivnicu. Ak chcete predĺžiť jej trvanlivosť, odporúča sa zabaliť ju do vlhkej látky, aby sa udržala vlhká a oddialilo sa vysychanie uskladnenej zeleniny.
Samozrejme, môžete si pripraviť aj zaváraniny z červenej repy, čo je tiež spôsob ich skladovania a použitia v zime. Tradičnou a stále obľúbenou metódou je, samozrejme, nakladanie repy a tiež príprava rôznych šalátov z nej. Menej známou metódou je sušenie červenej repy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Farba má obrovský význam. Srdce bude pracovať ako zvon
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.