Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti,

Čo znamená biely povlak na klobáse? Nie každý to vie a robí chybu. Vysvetlíme vám, či sa môže konzumovať

16.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Suburbanium). Na všetky druhy škvŕn na potravinách sa pozeráme dosť podozrievavo. Nie je to prekvapujúce, pretože zmenený vzhľad potravín je často skutočným signálom, že...

16.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Suburbanium).

Na všetky druhy škvŕn na potravinách sa pozeráme dosť podozrievavo. Nie je to prekvapujúce, pretože zmenený vzhľad potravín je často skutočným signálom, že by sme sa s nimi mali rozlúčiť. Nie vždy je však potrebné konať tak drasticky a vyhadzovať potraviny do koša. Dokonalým príkladom je klobása, na ktorej sa objavili biele zvyšky. Jej prítomnosť môže dokonca naznačovať, že je kvalitná.

Biely povlak na klobásach.
Foto: shutterstock.com/Suburbanium

Biele zvyšky na klobásach môžu vyvolávať oprávnené obavy. Na prvý pohľad pripomína pleseň, a tak niet divu, že máme chuť výrobok okamžite vyhodiť. Ukazuje sa však, že to môže byť unáhlené konanie. Biele zvyšky na klobáse nemusia nevyhnutne znamenať, že je zatuchnutá a pokazená. Vysvetlíme vám, odkiaľ pochádza a či je bezpečná na konzumáciu.

Biele zvyšky na klobásach – pleseň alebo normálny jav?

Biele zvyšky na klobásach sú výsledkom kryštalizácie soli a bielkovín. Vzniká, keď sa výrobok skladuje v chladničke alebo na inom mieste, kde je sucho a nízka teplota. Prítomnosť bielej usadeniny neznamená, že je saláma pokazená, naopak, môže svedčiť o tom, že je kvalitná, pretože neobsahuje zbytočné prídavné látky vrátane fosforečnanov a dusičnanov.

Fosforečnany sú chemické zlúčeniny, ktoré mnohým potravinám dodávajú lepšiu chuť a vzhľad. Nadmerná konzumácia vysoko spracovaných potravín, ktoré obsahujú veľké množstvo týchto zlúčenín, nie je bez následkov na náš organizmus. Môžu narušiť hormonálnu a minerálnu rovnováhu. Častá konzumácia potravín, ktoré majú vo svojom zložení fosfáty, môže prispieť aj k obezite, hypertenzii, kardiovaskulárnym ochoreniam.

Podobnú úlohu zohrávajú aj dusičnany. Aj tie sa pridávajú pri výrobe mäsa na zlepšenie chuti a farby. Majú aj konzervačný účinok. Pôsobením enzýmov a baktérií v ústach sa však môžu premeniť na dusitany. Tie môžu reagovať s amínmi a vytvárať nitrozamíny, ktoré sa považujú za karcinogény.

Biely povlak by nás preto nemal znepokojovať. Klobása sa môže konzumovať, jej prítomnosť nemení chuť ani vôňu.
Foto: shutterstock.com/Alexander Prokopenko

Biely povlak by nás preto nemal znepokojovať. Klobása sa môže konzumovať, jej prítomnosť nemení chuť ani vôňu. Ak sa však niekomu nepodarí preraziť, môže sa pokúsiť zvyšky zotrieť alebo zoškrabať.

Existuje aj druh klobásy s názvom fuet. Spoznáte ju podľa charakteristickej bielej plesne, ktorá pokrýva povrch a zvýrazňuje jej charakteristickú chuť. Na koži klobásy fuet by ste mali vidieť len biely povlak. Ak zbadáte akúkoľvek inú farbu, niekto zle skladoval výrobok a radšej ho nejedzte.

Ako rozpoznáte pleseň na klobásach a údeninách?

Opatrnosti však nikdy nie je dosť. Ak vás čokoľvek na vzhľade výrobku znepokojuje, dôkladne si ho prezrite, pričuchnite k nemu a dotknite sa ho. Pleseň bude mať sivú, zelenkastú, modrú alebo čiernu farbu. Bude tiež vydávať nepríjemný zápach. Takéto klobásy sa bezpodmienečne musia vyhodiť do koša. Odrezanie častí, ktoré vykazujú známky kazenia, nepomôže. Klzký a lepkavý povrch je tiež znakom toho, že klobása už nie je vhodná na konzumáciu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je v poriadku jesť klobásu, na ktorej sa vytvoril záhadný biely povlak? Vysvetľujeme, čo to znamená

Ako pripraviť dobrú klobásu na grile? Pozor na 3 chyby. Kvôli nim je suchá a chutí ako podrážka


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vývar je stále zakalený? Babička má zlatý liek

16.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1). Na jesenné a zimné ochladenie nie je nič lepšie ako hrejivý vývar. Každý chce, aby polievka bola nielen…

Nezrelé alebo prezreté – ktoré banány sú zdravšie? Toto vás možno prekvapí

16.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrey Burstein). Banány sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia v slovenských obchodoch. Bez ohľadu na ročné obdobie ich môžete…

Tieto rezne mám radšej ako bravčové. Sú šťavnaté a aromatické, pretože cestíčko obsahuje žltú zložku

15.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view). Bravčové rezne a mleté mäso sú najčastejšie jedlá na slovenských stoloch. Dnes sa pozrieme…

Vyberte ho z chladničky a votrite do vlasov. Ochránite ich tak pred chladom a vetrom

15.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). V zime potrebujú naše vlasy špeciálnu starostlivosť. Vtedy sú vystavené poškodeniu a oslabeniu a tiež vysušeniu. Chladné…

Tvarohový koláč, ktorý sa vždy podarí. Všetko, čo potrebujete, je tvaroh z vedierka

15.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maslova Valentina). Keď mnohí z nás počujú: cheesecake, okamžite si predstavíme zložitú prípravu, mletie tvarohu... Našťastie, tento recept je…

Auto Trendy

Mazda predstavuje model, ktorý by mohol nahradiť jej bizarné elektrické SUV MX-30

16.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mazda predstaví nové elektrické modely: kompaktné SUV Mazda EZ-6 a športové vozidlo Mazda Arata, ktoré prídu na trh v roku 2025. Tu je jej stratégia.

Hyundai Ioniq 6 - vám umožní zabudnúť na obavy o dojazd

16.11.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai je jedným z výrobcov, ktorí čoraz viac investujú do svojej ponuky elektrických modelov. Ioniq 6 je jedným z najzaujímavejších návrhov s nulovými emisiami na…

Objavte geniálne alternatívy pre opravu auta bez špeciálneho náradia

16.11.2024 Redakcia Auto trendy Foto: youtube.com/@CFarmer). Keď sa rozhodnete opraviť svoje auto alebo vykonať nejakú údržbu, ako je napríklad výmena oleja, pravdepodobne si uvedomíte, aké dôležité je mať k dispozícii…

Kia Sportage HEV: štyri výhody hybridu v SUV

16.11.2024 Redakcia Auto trendy - Na kúpu hybridného SUV, ako je Kia Sportage HEV, sa treba pozerať z hľadiska výhod, ktoré môžete využiť. V prípade SUV značky Kia uvádzame štyri…

Do predajne BMW sa dostal los a pošliapal dve klasické autá

16.11.2024 Redakcia Auto trendy - Veľká zver spôsobila vážne škody na vozidle BMW 850i, keď prerazila prednú masku a preliačila kapotu.

Nárazový test MG3: Ako si vedie lacný hybrid

16.11.2024 Redakcia Auto trendy - Je nový MG3 bezpečný? Aby sme to zistili, bol podrobený nárazovému testu. Nárazový test MG3: Ako si vedie lacný hybrid z Číny.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov