16.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SunCity).
Chcete si na jeseň a v zime posilniť imunitu? Dajte si preto pozor na to, čo skončí na vašom tanieri. Na jeseň a v zime sa odporúča jesť špecifickú zeleninu. Využite ich silu naplno – overte si, ako ich môžete prepašovať do jedál.
V jesennom a zimnom období by sme si mali dávať obzvlášť pozor na svoje zdravie, pretože sme náchylnejší na prechladnutie. Zeleninu sa oplatí zaradiť do svojho každodenného jedálnička, pretože pomáha odstraňovať toxíny nahromadené v tele, podporuje imunitný systém a dodáva veľkú dávku energie. O ktorej zelenine hovoríme? Pozrite si to teraz.
Akú zeleninu sa oplatí jesť na jeseň a v zime?
Na jeseň a v zime odporúčame využiť sezónne dary prírody nielen na podporu miestnej ekonomiky, ale predovšetkým na dodanie dôležitých živín pre telo. Vďaka nim prečistíme organizmus a pripravíme ho na nadchádzajúcu zimu.
Akú zeleninu by ste teda mali jesť, keď sa vonku ochladí?
- Cvikla – považovaná za superpotravinu, podporuje činnosť čriev a detoxikuje pečeň. Oplatí sa ju konzumovať pri každej očistnej kúre
- Mrkva – betakarotén, ktorý obsahuje, priaznivo pôsobí na zrak a imunitu. Má antioxidačné vlastnosti. Preto je prevenciou mnohých chorôb, vrátane rakoviny.
- Červená kapusta – podporuje imunitný systém, zlepšuje činnosť srdca a podporuje trávenie.
- Kaleráb – má močopudné vlastnosti, preto podporuje činnosť obličiek, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri očistných procesoch.
- Kvaka– obsahuje vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a pomáha udržiavať správnu hmotnosť. Okrem toho podporuje imunitný systém a zdravie kostí.
Rôzne spôsoby prípravy jedál so zeleninou
Vyššie uvedenú sezónnu zeleninu môžeme jesť aj samostatne, aj keď bude lepšie, ak ju prepašujeme do konkrétnych jedál. O ktorých hovoríme?
- Smoothies
Energizujúce smoothie si môžeme pripraviť z kúska cvikly, mrkvy a jablka. Stačí ich zaliať vodou alebo prírodným jogurtom a rozmixovať do hladka. Telu tak dodáme pre dobrý štart veľkú dávku zeleniny.
- Šalát
Počas dňa môžeme jesť šalát zo sezónnej zeleniny. Na jeseň a v zime sa ho oplatí pripraviť s červenou kapustou, strúhanou mrkvou a nasekaným kalerábom. Celé to môžeme pokvapkať olivovým olejom a trochou citrónovej šťavy, ktorá dodá sviežosť. Ak chceme, aby bol pokrm sýtejší, oplatí sa ho obohatiť o krúpy alebo zemiaky. Výborne chutí aj s chlebom, nátierkou s tvarohom alebo avokádom.
- Príloha k večeri
Kvaku alebo kaleráb môžeme podusiť a podávať k večeri. Ďalšou možnosťou je grilovať túto zeleninu s olivovým olejom a korením. Takto získame chutnú a zdravú večeru.
- Občerstvenie
Medzi jedlami si môžete dať plátky mrkvy alebo kalerábu tak, že ich namočíte do hummusu. Hodia sa aj k zdravému dipu, napr. z avokáda, prírodného jogurtu a čierneho korenia. Možností je veľmi veľa.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Napite sa pred spaním. Obvod vášho pásu sa rýchlo zmenší
Francúzky si ho pridávajú do kávy namiesto mlieka. Vaše brucho bude rýchlo ploché
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.