16.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marcin jucha).
V obchodoch nechýba exotické ovocie, ktoré sa s obľubou používa pri varení. Niektoré z nich nie je veľmi obľúbené, čo je škoda. To je prípad napríklad ostnatého ovocia, kiwana, ktoré poteší nielen svojou chuťou, ale aj mnohými zdravotnými vlastnosťami. Môže vám pomôcť schudnúť.
Kiwano sa označuje ako ovocie, pretože mnohým pripomína svojím vzhľadom a chuťou kivi a banán. V skutočnosti patrí k… druhu uhoriek. Preto dostal nové názvy, ako napríklad špicatá uhorka a africká uhorka.
Ako vyzerá a chutí kiwano? Dá sa prirovnať k mnohým druhom ovocia
Kiwano pochádza z Afriky. Pestuje sa na Novom Zélande, v Izraeli, Keni a USA. Toto oválne, stredne veľké ovocie má spočiatku zelenú šupku, ktorá sa časom zmení na oranžovožltú, a ako také ho môžeme jesť.
- Jeho charakteristickým znakom sú mäkké tŕne. Práve tie ho odlišujú od ostatných druhov ovocia.
- Dužina kiwanu má zelenožltú farbu a želatínovú štruktúru. Vo vnútri sa nachádzajú aj jedlé semená. Mnohí ľudia prirovnávajú jeho vzhľad ku kivi.
- Chuť tohto ovocia pripomína kombináciu kivi a banánu, hoci niektorí tvrdia, že je podobná melónu alebo uhorke. Vôňu zasa prirovnávajú k zrelému banánu alebo sladkej, osviežujúcej uhorke.
Výživové hodnoty a zdravotné vlastnosti kiwana
Kiwano je bohaté na minerály:
- horčík
- fosfor
- zinok
- vápnik
- sodík
- meď
Vo svojom zložení obsahuje:
- Vitamín A, ktorý má pozitívny vplyv na zrak a posilňuje sliznicu.
- Za zmienku stojí aj vitamín E, ktorý zlepšuje vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.
- Okrem toho má dobrý vplyv na srdce a pomáha bojovať proti voľným radikálom, ktoré prispievajú k vzniku mnohých ochorení.
- Toto ovocie má nízky obsah kalórií (približne 44 kcal na 100 g) a pozostáva až z 80 % z vody. Preto sa ho oplatí konzumovať pri redukčnej diéte. Pri chudnutí pomáha aj preto, že obsahuje vlákninu, ktorá napomáha tráveniu a tráviacemu systému.
- Kiwano má laxatívne a diuretické vlastnosti. Pomáha zbaviť sa usadenín v črevách.
Ako a s čím jesť kiwano?
Kiwano sa oplatí jesť samostatne. Jednoducho ich rozrežte na polovicu a lyžicou z nich vydlabte dužinu. V tomto prípade môžeme toto ovocie považovať za náhradu sladkostí alebo zdravú desiatu.
Kiwano sa dobre mieša s iným ovocím alebo zeleninou, takže ho môžeme bez obáv pridať do šalátov. Hodí sa aj k rybám a syrom – je teda skvelým doplnkom stredomorskej kuchyne.
Toto exotické ovocie sa dá použiť aj na výrobu džemov, marmelád alebo z koktailov. Odporúčame ho pridať aj do jogurtu a palaciniek.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
„Ovocie anjelov“ má veľa vitamínov, ale na Slovensku po ňom siaha málo ľudí
V zahraničí sú drahé! „Slovenské olivy“ môžete mať za pár eúr
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.