17.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A Kisel).
Obľúbená zelenina je v kuchyni po celý rok. Paprika dodáva jedlám jedinečnú chuť a často je hlavným hrdinom rôznych pokrmov. Zohráva však jej farba úlohu aj z hľadiska výživovej hodnoty? Ukázalo sa, že áno.
Nízky glykemický index, vysoký obsah vitamínu C a karotenoidov. Paprika je známa nielen vďaka svojej schopnosti spestriť rôzne jedlá. Po tejto zelenine sa oplatí siahnuť aj pre jej cenné zdravotné vlastnosti.
- Je skvelým zdrojom kyseliny listovej, vitamínov A, E a K, draslíka, mangánu, železa, horčíka, vlákniny, ako aj flavonoidov a fenolových kyselín.
- Zaradením papriky do každodenného jedálnička môžeme znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení alebo cukrovky typu 2.
- Na druhej strane môže paprika pomôcť posilniť imunitný a kostrový systém.
V obchodoch alebo na trhoch môžeme nájsť papriky rôznych farieb. Najbežnejšie sú červené, zelené, žlté alebo oranžové. Je dobré vedieť, že farba papriky ukazuje štádium jej dozrievania. Ktorá paprika je najzdravšia? Vysvetľujeme.
Červená, žltá, zelená. Ktoré papriky sú najlepšie?
Farba papriky signalizuje, v akom štádiu zrelosti sa zelenina nachádza. Existuje mnoho rôznych odrôd – v obchodoch nájdeme aj fialovú papriku. Farba zeleniny závisí od viacerých faktorov. Ovplyvňujú jej chuť aj obsah živín. Patrí medzi ne vystavenie slnečnému žiareniu a podmienky pestovania.
Vysoké teploty môžu urýchliť zmenu farby papriky. Tie, ktoré sú zelené, sú zvyčajne nezrelé a po dozretí sa zmenia na žlté alebo červené (v závislosti od odrody).
Červené papriky dozrievajú na slnku najdlhšie a sú sladšie ako spomínaná zelená verzia. Farba je výsledkom absorbovania väčšieho množstva slnečného svetla počas rastu a dozrievania. Preto je nielen najchutnejšia, ale aj najzdravšia. Obsahuje najviac vitamínu C a betakaroténu.
Na druhej strane žltá a oranžová farba sú na prechode medzi zelenou a červenou. Majú o niečo jemnejšiu chuť ako červená paprika a sú bohaté na živiny, ale už v menšom množstve. Žltá paprika obsahuje menej betakaroténu ako červená paprika, zatiaľ čo zelená paprika má horkejšiu chuť, nižší obsah vitamínu C a betakaroténu.
Jednoduchý recept na paprikový šalát
Znamená to, že by ste mali používať len červenú papriku? Samozrejme, že nie. Určite sa oplatí kombinovať všetky chute, ktoré určite spestria náš jedálniček. Chutný šalát z paprík rôznych farieb pripravíte za krátky čas. Tu je jednoduchý recept.
Ingrediencie:
- červené paprika (1 ks)
- žltá paprika (1 ks)
- nakladaná paprika (1/4 nádoby)
- kôpor
- paradajka (1 ks)
Spôsob prípravy:
Všetky prísady nakrájame na kocky. Všetko potom zalejte bylinkovou omáčkou na báze olivového oleja a posypte nadrobno nasekaným kôprom. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť najlepšie raňajky bez chleba? Stačia vám vajcia, paprika a avokádo
Zvnútra sú vláčne a zvonka chrumkavé. Toto sú tie najlepšie cibuľové krúžky. Rozplývajú sa v ústach.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.