18.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cristian Storto).
Nič sa nevyrovná domácemu pečeniu! Ak aj vy súhlasíte s týmto tvrdením, pravdepodobne dobre viete, že droždie je neoddeliteľnou súčasťou mnohých dobrôt. Často sa stáva, že ho nakúpime viac, ako dokážeme v krátkom čase spotrebovať. Otázka teda znie – Dá sa droždie zmraziť? Odpoveď je áno, ale musíte vedieť, ako to urobiť správne. Ak budete poznať kulinárske pravidlá, čerstvé droždie nestratí svoje vlastnosti.
Zmrazovanie kvasníc je šikovný trik
Dajú sa kvasnice zmraziť? Určite. Tento kuchynský manéver má niekoľko výhod, ktoré ocenia najmä tí, ktorí nepečú pravidelne.
- Čerstvé droždie má pomerne krátku trvanlivosť.
- Ak sa ich rozhodnete zmraziť, môžete ich skladovať až šesť mesiacov.
Zvyčajne kocka droždia váži oveľa viac, ako potrebujeme na prípravu vytúženej dobroty. Pravdepodobne ste malú časť z nej použili viackrát, pričom zvyšok časom skončil v koši. Zmrazovanie droždia je kapitálny spôsob, ako zabrániť plytvaniu potravinami. Mimochodom, výrobok bude vždy po ruke, keď ho budete rýchlo potrebovať, napríklad na prípravu cesta na pizzu alebo chleba.
Ako zmraziť kvasnice? Jednoduché pravidlá
Proces zmrazovania droždia nie je zložitý, ale vyžaduje si uplatnenie niekoľkých pravidiel. S trochou opatrnosti výrobok nestratí svoje kvasné vlastnosti. Ako postupovať krok za krokom?
- Príprava kvasníc: Na zmrazenie použite čo najčerstvejší výrobok. V ideálnom prípade to urobte hneď po jeho zakúpení, keď ste si oddelili časť, ktorú potrebujete na aktuálne kuchynské práce. Droždie rozdeľte na časti zodpovedajúce množstvu, ktoré zvyčajne používate na pečenie (napr. 10-20 g). Uľahčíte si tak rozmrazenie presne takého množstva, aké potrebujete.
- Balenie: Pevne ich zabaľte, aby sa zabránilo ich vysychaniu a absorbovaniu pachov z mrazničky. Môžete použiť potravinársku fóliu, vrecká alebo nádoby určené na mrazenie potravín.
- Označenie: Na obal napíšte dátum zmrazenia. Mrazené droždie je vhodné na šesť mesiacov.
- Mrazenie: Rozdelené droždie skladujte pri teplote -18 °C. Umiestnite ich na miesto, kde nebudú vystavené častým zmenám teploty. Nie je dobré ich umiestniť vedľa dverí mrazničky.
Ako rozmraziť droždie?
Uponáhľanosť nie je dobrým radcom.
- Vyhnite sa vysokým teplotám a nerozmrazujte droždie v mikrovlnnej rúre. Veľmi vysoké teploty im uberajú na vlastnostiach. Aby si droždie zachovalo svoje vlastnosti, aj rozmrazovanie musí prebiehať správne. Najlepšie je zvoliť pomalý proces.
- Droždie vložte do chladničky na niekoľko hodín alebo najlepšie celú noc predtým, ako plánujete pracovať v kuchyni.
- Ak chcete proces urýchliť, môžete droždie vložiť do hlbokej misky a zaliať ho teplým, ale nie horúcim mliekom alebo vodou.
Nezabudnite, že výrobok nesmie byť opätovne zmrazený. Nielenže sa stane nepoužiteľným, ale mohol by sa ukázať ako zdraviu škodlivý.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Použite ho na čistenie kohútikov, opravu zipsov. Neobvyklé použitie základnej kuchynskej výbavy
Žiadne páperie. Dala som si tieto šupky do vankúšov. Teraz si neviem predstaviť spať na ničom inom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.