18.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe ().
Toastový chlieb je mäkký a jemný klasický chlieb, ktorý sa s obľubou používa na sendviče a chrumkavé toasty. Bohužiaľ, ten z regálu v obchode je bohatý na nezdravé kypriace látky a konzervačné látky. Tohto druhu chleba sa však nemusíte vzdať. Stačí, ak si ho pripravíte sami doma. Recept je taký jednoduchý, že si domáci toastový chlieb môžete piecť takmer každý deň.
Domáci chlieb znamená jedinečnú chuť a vôňu, ako aj dôveru v použité suroviny. Niet divu, že toľko ľudí začalo svoje dobrodružstvo s týmto typom pečiva. Žiaľ, nie každý má trpezlivosť, čas a vybavenie na prípravu kvásku alebo miesenie kysnutého cesta. Vtedy prichádzajú na pomoc recepty, ktoré sú rýchle a jednoduché. Takým je aj recept na domáci toastový chlieb, ktorý si môžete pripraviť sami doma.
Domáci toastový chlieb – svieža, chutná a zdravá alternatíva chleba z obchodu
Toastový chlieb je obľúbený pre svoju nadýchanosť a mäkkosť.
- Žiaľ, najčastejšie je to kvôli prítomnosti mnohých kypriacich látok a konzervantov, ktoré nie sú dobrou voľbou z hľadiska nášho zdravia.
Ak sa však tohto druhu chleba nechcete vzdať, oplatí sa pripraviť si ho doma. Je to záruka absencie nezdravých prísad.
Domáci toastový chlieb je čerstvý a ľahký a dá sa pripraviť za pár minút. Recept na tento chlieb je totiž jednoduchý a nie je časovo náročný. Preto vás možno dokonca bude lákať piecť ho každý deň, aby ste mali vždy po ruke čerstvý chlieb.
Toastový chlieb z tohto receptu má jemnú chuť, takže je vhodný na toasty a sendviče na slano aj na sladko. Jeho kvalita sa nedá porovnať s toastovým chlebom z regálu v obchode.
Ako si pripraviť vlastný toastový chlieb? Zvládne to každý
Domáci toastový chlieb si nevyžaduje špecializované vybavenie ani vynikajúce kuchárske zručnosti. Jeho príprava nezaberie doslova žiadny čas a ani zoznam ingrediencií nie je príliš zložitý.
Stačí, ak si pripravíte nasledujúce suroviny:
- 400 g múky
- 15 g droždia
- 50 g masla
- 200 ml mlieka
- 1 čajovú lyžičku cukru
- 1 čajovú lyžičku soli
- 1 vajce
Ak chcete svoj chlieb trochu spestriť, možno vás bude lákať pridať ingrediencie, ako je napríklad ľanové semienko.
Spôsob prípravy:
- Najprv rozdrobte droždie do misky a posypte ho cukrom. Prilejte vlažné mlieko a miešajte, kým sa droždie úplne nerozpustí.
- Potom do misky pridajte múku a soľ. Rozklepnite vajce izbovej teploty a všetky ingrediencie spolu premiešajte drevenou lyžicou.
- V mikrovlnnej rúre alebo v hrnci na plynovom sporáku rozpustite maslo a nechajte ho mierne vychladnúť, len toľko, aby bolo stále tekuté. Vlejte ho do vzniknutého cesta a ešte raz, naposledy, premiešajte. Výsledné cesto by malo byť dosť husté.
- Potom vyložte malú tortovú formu papierom na pečenie a vložte do nej pripravenú chlebovú zmes.
- Rovnomerne ju rozotrite zadnou stranou lyžice navlhčenej vlažnou vodou. Cesto prikryte utierkou a nechajte ho kysnúť asi 50 minút na teplom mieste.
- Zostáva už len predhriať rúru na 180 stupňov Celzia na najvyšší stupeň a vložiť do nej namastený chlieb. Vrch plechu prikryte plochým plechom, aby sa bochník nezvýšil nad okraje.
- Chlieb pečte 35 minút, potom ho vyberte a nechajte vychladnúť. Vychutnajte si nadýchaný a mäkký domáci toastový chlieb. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako upiecť chlieb bez droždia alebo kvásku? Je to možné, pozrite si tento recept
Príprava trvá len 5 minút a vôňa pretrváva počas celého dňa. Takýto chlieb v pekárni nenájdete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.