19.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).
Mätový čaj je prirodzenou podporou tráviaceho systému, ktorá prináša úľavu pri každodenných ťažkostiach aj chronických tráviacich problémoch. Už naše babičky ho používali ako súčasť stravy, najmä po ťažkých jedlách. Ako sa mätový čaj varí a prečo ho používať?
Liek na žalúdočné problémy, ktorý poznali už naše babičky
Mäta je liečivá rastlina patriaca do rodu Mentha, ktorá sa vyznačuje rôznymi zdraviu prospešnými vlastnosťami.
- Rastlina je známa svojím širokým spektrom využitia – nájdeme ju v bylinkárstve, kde sa používa na liečebné účely, aj v medicíne a kuchyni, kde je aromatickou prísadou do jedál a nápojov.
V obchodoch je mäta zvyčajne dostupná vo forme čajových vrecúšok na zalievanie alebo ako sušená bylina, z ktorej možno pripraviť nálev s osviežujúcou chuťou a mnohými zdravotnými účinkami.
Najobľúbenejšou odrodou rastliny je mäta pieporná, ktorá pôvodne pochádza z Anglicka, ale v súčasnosti je široko dostupná aj na Slovensku – možno ju kúpiť nielen v obchodoch s bylinkami, ale dokonca aj v obchodoch s potravinami. Vďaka svojej chuti a zdraviu prospešným účinkom sa mäta pieporná stala jednou z najobľúbenejších byliniek, ktorá sa hojne využíva v domácej lekárničke.
Ako pripravíte mätu piepornú na pitie?
- Ak si chcete mätu piepornú uvariť a vyťažiť z nej plnú chuť a zdraviu prospešné látky, môžete použiť 1-2 polievkové lyžice sušeného produktu alebo niekoľko čerstvých listov a potom ich zaliať 250 ml vriacej vody.
Ak používate listy, najprv ich umyte a potom rozdrvte, aby sa uvoľnili aromatické oleje. Pohár alebo šálku potom prikryte tanierikom alebo viečkom a nechajte mätu lúhovať približne 5-10. Čím dlhšie sa bude lúhovať, tým intenzívnejšia bude jej chuť. Na konci je dobré listy precediť, aby nálev nebol príliš horký. Ak však používate mätu vo vrecúškach, je dôležité pripraviť čaj podľa pokynov na škatuľke výrobcu.
Mätový nálev sa môže piť čistý, ale prípadne sa môže osladiť medom alebo pridať plátok citróna na obohatenie chuti. Mäta pieporná chutí dobre za tepla aj za studena. Na dosiahnutie najlepších výsledkov sa odporúča pripraviť nálev čerstvý tesne pred konzumáciou, pretože časom stráca svoje vlastnosti a arómu.
Vlastnosti mäty piepornej. Stimuluje trávenie a prináša úľavu po jedle
Mätový čaj je obľúbený nápoj, ktorý si získal uznanie nielen pre svoju príjemnú chuť, ale aj pre svoje priaznivé účinky na trávenie.
- Hlavnou zložkou zodpovednou za tieto vlastnosti je mentol, ktorý je účinnou podporou správneho fungovania tráviaceho systému, pretože pomáha zmierniť črevné kŕče, ktoré sa často vyskytujú po ťažkých tráviacich jedlách.
- Jednou z jedinečných vlastností mäty je jej vplyv na vylučovanie žlče, ktoré je dôležité pre vstrebávanie tukov. Napomáha tak ich rozkladu a urýchľuje trávenie, najmä po jedlách bohatých na tuky.
Z tohto dôvodu sa nálev z mäty odporúča najmä po výdatných jedlách. Mäta pomáha uvoľniť tráviaci systém, čo môže zabrániť nepríjemným príznakom, ako je pocit ťažoby, prejedanie sa alebo nepríjemné pocity.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako sušiť mätu? Tri rýchle spôsoby sušenia na osviežujúci čaj
Toto je najlepší domáci sirup na prechladnutie. Všetky ingrediencie máte v kuchyni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.