19.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Carletto Photography).
Je spojený s namáhavým mletím maku, hodinami prípravy a niekoľkými fázami varenia. Ale čo keby ste si mohli na poslednú chvíľu pripraviť chutný makový koláč? Tento recept bude skutočným hitom na nadchádzajúce sviatky. Všetko, čo potrebujete, je hotová maková náplň. Zmiešajte všetky ingrediencie a môžete začať!
Tradičný „kráľ“ vianočných koláčov – makový koláč
Makový koláč, ktorý pochádza z Maďarska, sa u nás zaradil medzi tradičné sviatočné jedlá. Nie je to prekvapujúce, keďže makové semienka symbolizovali plodnosť a spájajú sa aj s náboženskými predstavami.
- Podľa našich starých mám mali drobné semienka prilákať do domu plodnosť a šťastie. V kombinácii s orechmi, symbolom šťastia a pokojného spánku, bol preto makový koláč koláčom so značným významom a takmer „magickou mocou“.
Mnohí ľudia si bez tohto koláča nevedia predstaviť vianočnú hostinu.
Príprava tradičného makového koláča je však veľmi zložitá. Už len príprava makovej náplne si vyžaduje náročné mletie, sekanie a miešanie ingrediencií. Potom sa musí pripraviť cesto, v ktorom sa zabalí, a až nakoniec príde na rad pečenie. Nie každý má také kulinárske zručnosti a ešte menej času. V návale príprav na decembrové sviatky nám možno chýba energia na zložité pečenie. Práve tu prichádza na pomoc moderná a expresná verzia tradičného makového koláča – potrebujete len niekoľko základných surovín, hotovú makovú plnku z plechu a… mixér. Len za 15 minút práce si na dokonalom makovom koláči môže pochutnať rodina aj hostia.
Rýchly recept na makový koláč z hotovej makovej náplne
Zloženie:
- 850 g hotovej makovej náplne
- 150 g mletých mandlí
- 6 vajec zohriatych na izbovú teplotu
- približne po 50 g – sultánok a lieskových alebo vlašských orechov
- 1/3 šálky sladkej smotany 30 %
- 100 g horkej čokolády
- voliteľné – 1 pomaranč nakrájaný na plátky (môžete použiť aj kandizovanú pomarančovú kôru alebo kandizované pomaranče)
- práškový cukor na posypanie
Príprava:
- Vyložte 24 cm tortovú formu papierom na pečenie. Strany tortovej formy vymažte maslom a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 175-180 °C.
- Hotovú makovú zmes vložte do misy mixéra, zmiešajte s mletými mandľami. Poznámka: mixujte na nízkych otáčkach! Vajíčka pridávajte postupne a po každom pridanom vajíčku miešajte približne 30 sekúnd až 1 minútu. Počas miešania ešte pridáme sultánky a zvyšné orechy. Nakoniec vmiešajte smotanu a nadrobno nasekanú čokoládu.
- Zmes nalejte do tortovej formy. Na vrch cesta môžete poukladať pomaranč alebo kandizované pomaranče. Potom koláč vložte do predhriatej rúry.
- Pečte približne 45-50 minút. Makový koláč môže byť spočiatku vlhký, preto ho nechajte cez noc odkrytý na kuchynskej linke, aby sa odparil.
- Cez sitko potom posypte práškovým cukrom a máte hotovo. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Milujete mak? Tento úžasný recept musíte vyskúšať! Vaši hostia sa budú len olizovať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.