19.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Undrey).
Káva je nápoj, bez ktorého si mnohí ľudia nevedia predstaviť deň. Ukázalo sa, že existuje zdravšia alternatíva a nie je to yerba maté. Zelená káva sa stáva čoraz populárnejšou medzi ľuďmi, ktorí dbajú o svoje zdravie a postavu. Prečítajte si o jej zdravotných výhodách a možno budete chcieť tento nápoj zaradiť do svojho jedálnička.
Zelená káva je skvelou alternatívou k tradičnej čiernej káve, ktorá so sebou prináša nielen prílev energie, ale aj mnohé zdravotné výhody. Pod týmto názvom sa neskrýva nič iné ako prirodzene zelené kávové zrná, ktoré ešte neprešli procesom praženia. Po spomínanej tepelnej úprave získajú zrná tmavú farbu, ktorú všetci tak dobre poznáme. Oplatí sa však spoznať aj zelenú verziu kávy, pretože so sebou prináša nemálo výhod.
Zelená káva – zdroj zdravia a energie
Zelená káva je ešte stále málo známa verzia tohto nápoja, hoci ponúka mnoho zdraviu prospešných vlastností. Zrnká majú svetlozelenú farbu a mierne kyslastú príchuť, vďaka čomu je tento nápoj zaujímavý a stojí za vyskúšanie. Je o niečo jemnejšia ako chuť čiernej praženej kávy a chýba jej známa horkosť.
V porovnaní s klasickou „malou čiernou“ je to niečo nové, hoci tieto kávy majú takmer rovnaké množstvo kofeínu. Povzbudzujúci účinok je teda podobný, takže zelená káva má aj účinok na zníženie únavy a zlepšenie koncentrácie. To však nie je najväčšia výhoda.
- Zelená káva sa odlišuje tým, že v porovnaní s čiernou kávou obsahuje šesťkrát viac kyseliny chlorogenovej.
- Táto zložka je silný antioxidant, ktorý vykazuje protizápalové účinky a podporuje metabolizmus.
- Navyše má nápoj vďaka nej zdraviu prospešný účinok, je zodpovedný za stabilizáciu hladiny krvného tlaku a chráni organizmus pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení.
Aké sú výhody pitia zelenej kávy? Pomáha pri chudnutí a ďalších činnostiach
- Zelené kávové zrná sú vďaka obsahu spomínanej kyseliny chlorogenovej zároveň silným antioxidantom, ktorý neutralizuje aktivitu voľných radikálov. Vďaka tomu pôsobí na znižovanie hladiny glukózy v krvi a tiež znižuje hladinu „zlého cholesterolu“. Navyše spomaľuje proces starnutia.
- Mnoho ľudí sa rozhodlo piť zelenú kávu kvôli jej podpore pri chudnutí. Kyselina chlorogénová totiž urýchľuje metabolizmus a podporuje spaľovanie tukov. Pomáha tiež stabilizovať hladinu glukózy v krvi a znižuje chuť do jedla.
- Okrem toho môže byť pôsobenie zelenej kávy mimoriadne cenné pri prevencii chronických ochorení, ako sú cukrovka a srdcové choroby. Pomerne veľa ľudí siaha po tomto druhu kávy kvôli procesu detoxikácie organizmu, a to podporou funkcie pečene.
Ako sa varí zelená káva? Pozor na tvrdosť kávových zŕn
Vzhľadom na jej prirodzenú podporu zdravia je dobré zelenú kávu užívať pravidelne.
- Odporúča sa použiť 1-2 čajové lyžičky zelenej kávy na približne 200 ml vody s teplotou 85 stupňov C.
- Káva by sa mala variť približne 5 minút a odporúčaný denný príjem je 1 až 3 šálky tohto nápoja.
Vzhľadom na tvrdosť zelených kávových zŕn sa odporúča zaobstarať si už pomletú kávu. Vlastné mletie v mlynčeku nemusí priniesť uspokojivé výsledky. Ak však chcete mať čerstvo namletú zelenú kávu, je dobré zrná pred mletím v mlynčeku zomlieť v hmoždieri. Celý proces sa tým výrazne uľahčí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zrýchli váš metabolizmus a pomôže vám spáliť viac kalórií počas dňa. Pridajte štipku do kávy
Hovorí sa, že je to „bylina nesmrteľnosti“. Na Slovensku o nej takmer nikto nepočul
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.