19.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich).
Zmiešajte čierny čaj s kardamónom, škoricou, klinčekmi, zázvorom a čiernym korením a pripravte si šálku čaju inšpirovaného Indiou – určite oživí vaše zmysly.
Pozrite sa na skutočne zasnenú šálku čaju. Je krémový, prirodzene sladený a dokonale korenený. Ukážeme vám, aký je tento recept jednoduchý a vôbec nie odstrašujúci. Tento recept na masala čaj je dokonalou rovnováhou pikantnosti a sladkosti. A čo je ešte lepšie, pripravíte ho za 25 minút z pár ingrediencií v jednom hrnci.
Čo je Masala Chai (čaj)?
Masala čaj je krémový korenistý čaj, ktorý je najobľúbenejší v Indii, ale čoraz viac si ho vychutnávajú po celom svete. V posledných rokoch si čaj získal popularitu vďaka svojej komplexnej chuti, ako aj mnohým zdravotným výhodám, ktoré konzumácia čaju prináša.
- Zmes čierneho čaju s korením, ako je zázvor, kardamón, aníz, škorica, klinčeky a čierne korenie, poskytuje bohatý zdroj antioxidantov.
- Najmä zázvor a škorica vykazujú vlastnosti, ktoré znižujú krvný tlak a posilňujú imunitu.
- Kombinácia korenín v čaji má aj zahrievací účinok, ktorý napomáha celkovému tráveniu a zlepšuje krvný obeh.
- V závislosti od spôsobu výroby môže obsahovať menej kofeínu ako káva, čo z neho robí lepšiu alternatívu pre ľudí s neznášanlivosťou kofeínu.
Teraz, keď už vieme, že je nielen lahodný, ale aj zdravý, je na čase si ho pripraviť.
Na jeho prípravu potrebujete:
- 2 čajové vrecúška čierneho čaju
- 5 kusov kardamómu
- 2 kusy anízu
- 2 klinčeky klinčeky
- 2 kusy celého čierneho korenia
- pol čajovej lyžičky mletej škorice
- asi 5 cm koreňa zázvoru
- 1 šálka plnotučného mlieka (ako odmerku použite hrnček)
- 2-3 lyžičky cukru
- 2 šálky vody
Korenie sa líši v závislosti od receptu, ale naša obľúbenou kombináciou je škorica, kardamón, čierne korenie, klinčeky a zázvor.
Ako pripraviť masala čaj?
- Naša inšpirovaná verzia začína ľahkým rozdrvením korenia v hmoždiare. Mierne rozdrvenie korenia ho viac otvorí a umožní silnejší nálev, takže získate viac chuti.
- Rozdrvené korenie pridajte do hrnca s vodou a čerstvo nastrúhaným zázvorom a nechajte variť asi 15 minút. Nastrúhaním zázvoru sa dosiahne výraznejšia zázvorová chuť. Ak vám však chuť zázvoru nevyhovuje, namiesto strúhania ho nakrájajte na plátky a/alebo mierne znížte jeho množstvo.
- Po 15 minútach pridajte čierny čaj a mlieko a mierne zohrievajte.
- Potom už stačí len pridať sladidlo podľa vlastného výberu a precediť.
Je to dokonalý nápoj, ktorý si môžete vychutnať zachumlaní v deke a s dobrou knihou. Alebo si pripravte večšiu dávku nápoja a počas dňa si ju len zohrejte na sporáku.
Dúfame, že si tento čaj zamilujete!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pila ho samotná kráľovná Alžbeta. Znižuje hladinu cholesterolu a posilňuje kosti
Žihľavový čaj. Je žihľavový čaj pre každého? [vlastnosti, použitie, účinky].
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.