18.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OllgaZhog).
My Slováci zemiaky milujeme, ale nie každý dokáže túto obľúbenú zeleninu dokonale pripraviť. Možno sa aj vám stane, že sa vám zemiaky po vybratí z hrnca rozpadnú alebo začnú tmavnúť, čím stratia niektoré svoje vlastnosti. Našťastie sa tomu dá zabrániť jedným triviálnym trikom z internetu.
Zemiaky sú najobľúbenejšou slovenskou prílohou k večeri.
- Sú pokladnicou mnohých cenných živín, napr. draslíka, fosforu, horčíka, zinku, medi, mangánu či jódu.
- Obsahuje tiež vitamín C, vitamíny skupiny B, betakarotén alebo cenné foláty.
Podporujú organizmus a dobre chutia. Hodia sa k mnohým jedlám, ale musíte vedieť, ako ich správne pripraviť. Ste si istí, že viete, ako variť zemiaky, aby sa nerozpadli alebo neztmavli, keď ich vyberiete z hrnca?
Ako variť zemiaky, aby boli dokonalé? Toto sú pravidlá, ktoré si musíte zapamätať
Každý dobre vie, že zemiaky by sa mali pred varením ošúpať a dôkladne umyť a opláchnuť v samostatnej vode. To však nie sú všetky pravidlá, ktoré si musíte zapamätať, ak si chcete vychutnať dokonalú chuť a štruktúru tejto obľúbenej zeleniny.
- Vyberte si správny druh zemiakov podľa toho, či plánujete pripraviť šalát alebo kašu (lepšie sú múčnaté odrody), a väčšie kusy zeleniny nakrájajte na menšie kúsky, aby sa uvarili rovnomerne.
- Pri vkladaní do hrnca ich vždy zalejte studenou vodou.
- Keď dáte zemiaky na varič, nezabudnite ich pri varení a miešaní trochu osoliť. Je to nevyhnutné, ak chcete, aby vždy vyzerali lákavo a mali výraznú chuť a neboli mdlé.
Čo môžete urobiť, aby sa vám zemiaky počas varenia nerozpadli? Všetko, čo potrebujete, je táto zložka
Soľ nie je jedinou zložkou, ktorú by ste mali pridávať do zemiakov pri varení. Okrem obľúbeného korenia by ste mali do hrnca vždy pridať aj trochu… citrónovej šťavy.
- Možno vás to prekvapí, ale tento trik už dlho koluje na internete a vraj je veľmi účinný.
- V citrónovej šťave sa totiž nachádza kyselina pruská, vďaka ktorej zemiaky absorbujú menej vody. Výsledkom je, že sa nerozpadávajú a po vybratí z hrnca neztmavnú.
- Podľa portálu gourmet.co.uk je to vďaka neutralizácii enzýmu polyfenoloxidázy.
Stačí pridať dve polievkové lyžice tejto zložky, keď voda začne vrieť, a obsah hrnca premiešať. Keď zelenina zmäkne, sceďte ju a podávajte na obed alebo večeru spolu s mäsom, šalátom alebo iným jedlom, ku ktorému je prílohou.
Namiesto citrónovej šťavy môžete do zemiakov počas varenia pridať aj ocot.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho vydržia varené zemiaky v chladničke? Po tomto dátume buďte opatrní. Noc v kúpeľni je istá
Po uvarení zemiakov vodu nevylievajte. Urobíte si brilantnú kozmetiku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.