20.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yevhen Prozhyrko).
Pistácie sa v kuchyni používajú čoraz častejšie. Tieto malé zelené oriešky nielen skvele chutia, ale majú aj pozitívny vplyv na naše zdravie. Napríklad posilňujú imunitu, čo je dôležité najmä na jeseň a v zime. Pozrite si všetky zdravotné vlastnosti pistácií a určite ich zaradíte do svojho jedálnička.
Pistácie sa považujú za jedno z najzdravších občerstvení. Hoci ide o vysokokalorický produkt, ich malé množstvo neuškodí vašej strave a naopak, môže priniesť množstvo výhod pre naše zdravie. Aké vlastnosti majú pistácie? Do čoho by ste ich mali pridávať? Odpovede na tieto otázky nájdete v tomto článku.
Výživové hodnoty pistácií
- Ako už bolo spomenuté, pistácie sú kalorické, pretože v 100 g majú 560 kcal. Pozostávajú zo 67 % tukov, 20 % sacharidov a 15 % bielkovín.
- Tieto orechy obsahujú vo svojom zložení vitamíny: C, E a B6, ako aj minerálne látky, t. j. draslík, fosfor, zinok, horčík a vápnik.
- Napríklad vitamín C zabraňuje prechladnutiu a chrípke. Vitamín B6 vytvára silný imunitný systém a vitamín E odstraňuje z tela voľné radikály.
- Vysoký obsah draslíka reguluje acidobázickú rovnováhu a pomáha pri detoxikácii. Tento minerál má priaznivý vplyv aj na svaly a krvný tlak. Vápnik zasa posilňuje svaly a kosti.
- Okrem uvedených vitamínov a minerálov pistácie obsahujú aj kyselinu listovú a omega 3 mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu.
Zdravotné vlastnosti pistácií
- Pravidelná konzumácia pistácií zlepšuje činnosť kardiovaskulárneho systému.
- Tieto orechy podporujú činnosť ciev a tiež regulujú hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre ľudí s cukrovkou.
- Okrem toho regulujú črevné baktérie, ktoré priamo súvisia s cukrovkou II. typu.
Ako už bolo spomenuté, pistácie neutralizujú voľné radikály, a tým znižujú riziko vzniku rakoviny, infarktu a artritídy. Antioxidanty, ktoré obsahujú, zasa spomaľujú proces starnutia pokožky. Vďaka nim pleť vyzerá zdravo a žiarivo.
Tieto orechy majú pozitívny vplyv aj na zrak. To všetko vďaka zvýšeniu hladiny luteínu v ľudskom tele.
S čím by ste mali pistácie jesť?
Pistácie sa dajú pridať do mnohých zdravých a výživných jedál. Určite obohatia ich chuť a ešte viac podporia naše zdravie. S čím by ste ich teda mali jesť?
Tieto malé zelené oriešky sa výborne hodia k ovseným vločkám s gréckym jogurtom a obľúbeným ovocím. Pistácie sa výborne hodia do smoothies, napríklad do tých pripravených z banánu, špenátu, avokáda a mlieka. Odporúčame ich tiež pridať do rôznych šalátov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
To sa stane po šiestich týždňoch jedenia pistácií. Výsledok je prekvapivý
Moja svokra ju naseká na kúsky a položí na nočný stolík. Je to zvláštne, ale účinné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.