21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).
Všetky potraviny, bez ohľadu na to, či sú suché alebo mokré, vydržia pri správnom skladovaní dlhšie čerstvé a chutné. Nie je tomu inak ani pri kávových zrnách. Keď sa káva uchováva v dobrých podmienkach, nezvetrá a dlhšie si zachová svoju jedinečnú arómu. Traja odborníci prezradili, kde je najlepšie kávu skladovať, aby ste si vychutnali jej vynikajúcu chuť.
Čerstvá, krásne voňajúca a aromatická káva je obľúbeným začiatkom dňa každého milovníka kávy. Tento pôžitok je však ľahké pokaziť, ak je káva, z ktorej neskôr pripravujeme osviežujúci nápoj, nesprávne skladovaná. Ide o produkt, ktorý je citlivý na svetlo aj vlhkosť. Preto musíte vedieť, kde je najlepšie ho uchovávať, aby ste si svoje jedinečné vlastnosti užívali čo najdlhšie.
Kde skladovať kávu? Toto je najlepšie miesto, tam to nezatuchne
Simply Recipes sa na to spýtali troch odborníkov: Ever Meister, ktorá je novinárka, autorka knihy o káve a špecialistka na kávový priemysel s 24-ročnými skúsenosťami, Chris Poirier, majiteľ kaviarne a porotca v baristických súťažiach, a Allison Van Rassel, ktorá sa káve venuje profesionálne ako food blogerka.
Všetci odborníci sa zhodli na tom, kde najlepšie skladovať kávové zrná, aby si zachovali svoju čerstvosť a chuť. Ideálnym riešením je vzduchotesná nádoba.
„Najlepšie by bolo, keby to bola vákuová nádoba s ventilom, ktorý zabráni vstupu vlhkosti, svetla a vzduchu, teda troch faktorov, ktoré kávu negatívne ovplyvňujú“
– vysvetľuje Ever Meister.
Fungovať bude aj nádoba s pumpičkou na odsávanie vzduchu.
Chris Poirer a Allison Van Rassel naznačujú, že môžete použiť aj sklenené nádoby (ale pozor, nevystavujte takú nádobu priamemu slnečnému žiareniu) alebo keramické nádoby. Van Rassel si vyberá keramické, navyše vybavené hrubým korkovým vekom.
Špecialisti tiež vysvetlili, či je možné kávu uchovávať v pôvodnom obale, ak nemáme nádobu. Ever Meister stanovuje, že to môžete urobiť, ale iba ak je vrecko pevne uzavreté, napr. zip vrecko. Radí, že kávu predávanú v obyčajných hnedých papierových vreckách treba presypať do inej nádoby.
Môže káva exspirovať? Jej trvanlivosť v určitom okamihu končí
Káva sa dá skladovať až dva roky a ak ju vypijeme po dátume spotreby, neuškodí nám. Jej chuť však už nebude rovnaká. Káva bude menej aromatická. Pamätajte však, že káva sa môže pokaziť. Kyslík, svetlo, vlhkosť a teplo tento proces urýchľujú. Preto sa oplatí skladovať ju na suchých a chladných miestach.
Kávové zrná sú oveľa odolnejšie. Preto sa ich oplatí pomlieť zakaždým až vtedy, keď si chcete dať kávu. Vôňu a chuť si po otvorení tesne uzavretého obalu zachováva asi mesiac.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedlá sóda a káva tvoria v kuchyni skvelú dvojicu. Pozrite sa, čo dokážu spolu
Káva s olivovým olejom je hitom zdravia. Výborne chutí a znižuje riziko cukrovky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.