21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaKovaleva).
Jednoduchá a chutná večera, ktorá nestojí veľa a je rýchlo hotová? Nemusí to byť len vyprážané jedlo so zemiakmi, hoci zemiaky sú tu veľmi dôležité. Dnes máme recept na zemiakovú polievku, ale nie takú, akú ste jedli pred rokmi na vidieku. Pripravíme si ju na francúzsky spôsob. Bude naozaj výborná, ale dôležitý je ľahký nápoj.
Zemiaková polievka sa zvyčajne spájala s lacnou, jednoduchou polievkou so slaninou, cibuľou a kyslou smotanou. Dnes to bude trochu inak a po vyskúšaní tohto receptu sa zemiaková polievka začne spájať skôr ako znamenité jedlo, ktoré sa dá úspešne podávať v dobrých reštauráciách. Recept je triviálny a na zvýraznenie chuti pokrmu a dodanie hĺbky sa bude hodiť biele víno. Nemusí byť špičkové, stačí suché. Doplňte ho pórom a niekoľkými koreninami a máte zemiakovú polievku ako stvorenú.
Zemiaková polievka na francúzsky spôsob. Recept ako z reštaurácie
Ingrediencie:
- Približne 3/4 kg múčnych zemiakov
- 2 stredne veľké póry (biela časť)
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 l vývaru (odporúčam hovädzí, ale hodí sa aj zeleninový)
- 2 PL masla
- 1/3 šálky 30% smotany
- 1/3 šálky suchého bieleho vína
- soľ, korenie, muškátový oriešok podľa chuti
Zemiaková polievka na francúzsky spôsob s bielym vínom – ako na to:
- Zemiaky ošúpte, opláchnite a nakrájajte na kocky. Pór a cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak prelisujte.
- Pripravte si hrniec alebo široký kastról a zohrejte v ňom maslo. Pridajte nakrájaný pór a cibuľu a smažte, kým nezesklovatie.
- Pridajte zemiaky a smažte, kým zemiaky miestami nezhnednú. Potom prilejte víno a počkajte niekoľko minút, kým sa alkohol odparí.
- Prilejte vývar, pridajte cesnak a varte, kým zemiaky úplne nezmäknú. Pridajte smotanu a rozmixujte ručným mixérom.
- Zmes ešte niekoľko minút povarte a podľa chuti dochuťte korením. Môžete pridať aj sušený tymián alebo rozmarín. Podávajte teplé so slaninovými lupienkami alebo studené ako krémové chladenie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túto chybu robí veľa ľudí. Potom sú prekvapení, že sa zemiaky neuvaria. Zlý moment a zlyhanie
Je to ideálna polievka na jeseň. Česká verzia vás zasýti na dlhú dobu. Nepotrebujete druhý chod
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.