Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to veľmi dobre, pretože recept na...

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to veľmi dobre, pretože recept na najlepšiu bravčovú nátierku máme v rodine už desaťročia. Robím ju pravidelne a je taká chutná, že (hanbím sa to priznať) ju jem lyžicou priamo z nádoby (veď aj džem chutí najlepšie z pohára, a čo je to bravčová nátierka, ak nie džem z prasaťa?) Nedávno som však pridala niečo navyše. Vyšlo to lepšie, ako som očakávala.

Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Ideálna na sendviče a chlebíčky.
Foto: shutterstock/New Africa

Každý má jedlo alebo občerstvenie, ktoré môže jesť stále dokola a nikdy ho neomrzí. V mojom prípade je takýchto vecí niekoľko a patrí medzi ne aj bravčová natierka. Či už ide o chlieb, rezance alebo knedle, v žiadnom prípade sa jej neprejem. Mám tak od detstva a viem, že žiadna natierka kúpená v obchode sa nevyrovná domácej, starostlivo vyškvarenej v liatinovom hrnci. Recept na ňu poznám naspamäť, vraj ho robila moja babička pred polstoročím, ale nedávno som doň pridala niečo navyše. Vyšlo to ešte chutnejšie.

Urobila som výbornú bravčovú natierku. Recept som obohatila o tmavé ovocie

Pred časom som prišla na víkend k rodine a nevedela som, ako si vyplniť čas. Rozhodla som sa, že už dávno sme nerobili bravčovú natierku, a keďže sa mi jej výroba spája s jeseňou a zimou, vrhla som sa na nákupy a popoludnie som strávila v letnej kuchyni nad starým sporákom. Nakúpila som to, čo kupujem vždy – slaninu, plece a klobásu. Do rúk sa mi však dostali aj sušené slivky. Keď to videla moja mama, povedala, že babička sa bude obracať v hrobe, ale ja som sa do toho aj tak pustila. Urobila som bravčovú natierkui so slivkami.

Bravčová natierka – ideálna na sendviče a chlebíčky

Bravčová natierka z tohto receptu je veľmi mäsitá a hustá, takže sa výborne hodí na sendviče. Práve táto hustá konzistencia mi vyhovuje najviac, preto som použila veľa mäsa a klobásy. Základom bola, samozrejme, slanina. S krájaním som sa však nemaznala, jednoducho som slaninu, pliecko a klobásu pomlela v mlynčeku na mäso. Nezabudla som ani na cibuľu, cesnak a korenie, ale po jednom. Tu je poradie veľmi dôležité.

Ako pripraviť výbornú bravčovú natierku? Kľúčom je poradie.
Foto: shutterstock/sweet marshmallow

Ako pripraviť výbornú bravčovú natierku? Kľúčom je poradie

Slaninu som vyškvarila v letnej kuchyni, čo je stará hospodárska budova prispôsobená na varenie – doma som to radšej nerobila, pretože členov domácnosti rušil zápach vyškvarenej slaniny. Našla som starý liatinový hrniec, uistila som sa, že plynová fľaša je plná, a pustila som sa do práce.

  • Najskôr som do hrnca vložila mletú slaninu a zapla horák na slabý plameň.
  • Trpezlivo som čakala, kým sa začne roztápať, a samozrejme som stále miešala, aby sa nič nepripálilo. Nemôžem povedať, že to chvíľu trvalo.
  • Keď však masť začala bublať a drobné škvarky sa začali lesknúť, pridala som pliecko.
  • Opäť som premiešala a čakala.
  • Potom prišla na rad cibuľa, klobása a cesnak rozotretý spolu s bobkovým listom a novým korením.
  • Za stáleho miešania som počkala, kým sa mäso a klobása na tuku chutne opečú.
  • A keď hmota pekne zožltla, pridala som nakrájané sušené slivky a ochutila soľou a korením.
  • Celé som to za stáleho miešania varila ďalších 10 minút.
  • Horúcu nátierku som dal do misiek a nechal som ju cez noc v chlade stuhnúť.

Nebolo to rýchle, ale stálo to za to. Nátierka vyšla majstrovsky

Nemôžem povedať, že recept na túto mletú nátierku je rýchly, ale určite by bol dlhší, keby som musela všetko nakrájať najemno. Priznám sa však, že ju radšej varím pomalšie, aby sa nepripálila, pretože čistiť potom liatinový hrniec je utrpenie. Príprava nátierky mi trvala asi dve a pol hodiny. Celú noc som sa nevedela dočkať raňajok. Samozrejme, že nechýbali chlebíčky s čerstvou nátierkou, domáce nakladané uhorky a cibuľa. Bolo tam jedla za sto dva.

Domáca bravčová nátierka sa dá v chladničke skladovať až dva týždne.
Foto: shutterstock/New Africa

Môže sa bravčová nátierka zmraziť?

Vyšlo mi dosť veľa nátierky a napriek tomu, že ju celá moja rodina miluje, vedela som, že s prebytkom treba niečo urobiť. Niečo sme zjedli, niečo som dala svokre, niečo sme dali do chladničky na neskôr a zvyšok skončil v mrazničke.

  • Domáca bravčová nátierka sa dá v chladničke skladovať až dva týždne.
  • Na druhej strane mrazená nátierka vydrží v chladničke pokojne aj niekoľko mesiacov. Po rozmrazení je naďalej rovnako chutná.

Hustá a mäsitá bravčová nátierka – recept:

Ingrediencie:

  • 1 kg slaniny na škvarenie,
  • 1 kg bravčového pliecka,
  • cca. 500 g údenej klobásy,
  • 2 väčšie cibule,
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • hrsť sušených sliviek,
  • 5 bobkových listov,
  • 10 guľôčok nového korenia,
  • soľ a korenie podľa chuti.

Spôsob prípravy:

  1. Bravčovú slaninu a pliecko pomeľte na hrubom mlynčeku. Odstráňte obal z klobásy a tiež ju pomeľte. Cibuľu nakrájajte na kocky, sušené slivky nakrájajte nadrobno a cesnak pretlačte v lise na cesnak.
  2. Pripravte si veľký hrniec, najlepšie s hrubým dnom, a vložte doň mletú slaninu. Zapnite horák na nízky výkon a varte, kým sa neobjavia malé škvarky. Neustále miešajte.
  3. Pridajte mleté plece, keď mäso zhnedne, pridajte klobásu a cibuľu. Pokračujte v smažení, kým cibuľa nezačne sklovatieť.
  4. Pridajte cesnak, bobkový list, nové korenie a nakrájané sušené slivky. Pokračujte vo varení niekoľko minút, nakoniec dochuťte soľou a korením, najlepšie hrubo mletým.
  5. Horúcu nátierku nalejte do nádob alebo pohárov. Skladujte na chladnom mieste.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Žiadne avokádo a vajcia. Ošúpem a hodím na panvicu. Takto pripravím najlepšiu nátierku na sendviče

Najlepšia nátierka na sendviče za 5 minút. Už žiadne kupovanie syra alebo údenín


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pripevnite toto k vodovodnej batérii a nechajte pôsobiť celú noc. Výsledok prekoná všetky očakávania

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Traveler0205). Vodný kameň na vodovodnej batérii nielen kazí estetický vzhľad vašej kúpeľne, ale môže aj upchať potrubie a obmedziť…

Takéto hrnce predstavujú obrovské riziko pre zdravie

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/VI Studio). Sú nenahraditeľnou súčasťou každej kuchyne, no ich poškodenie môže vážne ohroziť vaše zdravie. Ako rozpoznať, že váš…

Taliani kontrolujú slovenských turistov. Ide o jeden z kusov oblečenia

19.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leoks). Talianske pobrežie Ligúrie a rozprávkové mestečká Cinque Terre každoročne priťahujú tisíce Slovákov. No pozor – romantická prechádzka medzi…

Toto je najčastejšia chyba vodičov. Nikdy to nerobte pri umývaní auta

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Gorodenkoff). Umývanie auta patrí medzi jarné povinnosti každého vodiča. Po skončení mrazov konečne môžete dôkladne vyčistiť svoje vozidlo. Poznáte…

Nalejte do vody tri lyžice tohto produktu. Vaše laminátové podlahy budú žiariť ako nové!

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pormezz). Zabudnite na drahé čistiace prostriedky! Tento bežný kuchynský pomocník odstráni škvrny, šmuhy a nečistoty z vašich laminátových podláh…

Auto Trendy

Tajomstvo budúcnosti: Kov, ktorý odoláva extrémom od -196°C do 600°C

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Veda opäť dokazuje, že to, čo sme považovali za sci-fi, sa stáva realitou. Vedcom z Južnej Kórey sa podarilo vyvinúť revolučný materiál, ktorý odoláva nielen…

Elektrické autá sa vďaka novej technológii stanú hybridmi

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Renault a jeho divízia HORSE predstavujú revolučné riešenie, ktoré môže zmeniť budúcnosť elektromobilov. Pomocou unikátneho systému premenia čisto elektrické autá na hybridy, čím reagujú na…

Subaru predstavuje prvý airbag pre cyklistov na svete!

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cyklisti patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky. Japonská automobilka Subaru však prichádza s prelomovou inováciou – prvým airbagom na svete, ktorý je špeciálne navrhnutý na…

Najväčšia chyba pri umývaní auta: Robíte ju aj vy?

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Umývanie auta je pre mnohých vodičov neoddeliteľnou súčasťou jarnej údržby. Bezkontaktné umyvárne ponúkajú pohodlný a rýchly spôsob, ako sa zbaviť nečistôt. Avšak nesprávny postup môže…

Nový elektromobil prekonáva očakávania s benzínovým motorom ako generátorom!

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda prichádza s niečím nečakaným. Jej nový elektromobil EZ-60 dokazuje, že inovácie nemajú hraníc. Tentokrát prekvapila kombináciou elektrického pohonu a benzínového motora. Ako to vlastne…

Ostrov, ktorý mení národnosť každých šesť mesiacov: Bizarný príbeh hranice, kde raz ste Španiel a potom Francúz

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte ako občan Španielska, no o pár mesiacov sa stanete Francúzom – bez toho, aby ste sa čo i len…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov