22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to veľmi dobre, pretože recept na najlepšiu bravčovú nátierku máme v rodine už desaťročia. Robím ju pravidelne a je taká chutná, že (hanbím sa to priznať) ju jem lyžicou priamo z nádoby (veď aj džem chutí najlepšie z pohára, a čo je to bravčová nátierka, ak nie džem z prasaťa?) Nedávno som však pridala niečo navyše. Vyšlo to lepšie, ako som očakávala.
Každý má jedlo alebo občerstvenie, ktoré môže jesť stále dokola a nikdy ho neomrzí. V mojom prípade je takýchto vecí niekoľko a patrí medzi ne aj bravčová natierka. Či už ide o chlieb, rezance alebo knedle, v žiadnom prípade sa jej neprejem. Mám tak od detstva a viem, že žiadna natierka kúpená v obchode sa nevyrovná domácej, starostlivo vyškvarenej v liatinovom hrnci. Recept na ňu poznám naspamäť, vraj ho robila moja babička pred polstoročím, ale nedávno som doň pridala niečo navyše. Vyšlo to ešte chutnejšie.
Urobila som výbornú bravčovú natierku. Recept som obohatila o tmavé ovocie
Pred časom som prišla na víkend k rodine a nevedela som, ako si vyplniť čas. Rozhodla som sa, že už dávno sme nerobili bravčovú natierku, a keďže sa mi jej výroba spája s jeseňou a zimou, vrhla som sa na nákupy a popoludnie som strávila v letnej kuchyni nad starým sporákom. Nakúpila som to, čo kupujem vždy – slaninu, plece a klobásu. Do rúk sa mi však dostali aj sušené slivky. Keď to videla moja mama, povedala, že babička sa bude obracať v hrobe, ale ja som sa do toho aj tak pustila. Urobila som bravčovú natierkui so slivkami.
Bravčová natierka – ideálna na sendviče a chlebíčky
Bravčová natierka z tohto receptu je veľmi mäsitá a hustá, takže sa výborne hodí na sendviče. Práve táto hustá konzistencia mi vyhovuje najviac, preto som použila veľa mäsa a klobásy. Základom bola, samozrejme, slanina. S krájaním som sa však nemaznala, jednoducho som slaninu, pliecko a klobásu pomlela v mlynčeku na mäso. Nezabudla som ani na cibuľu, cesnak a korenie, ale po jednom. Tu je poradie veľmi dôležité.
Ako pripraviť výbornú bravčovú natierku? Kľúčom je poradie
Slaninu som vyškvarila v letnej kuchyni, čo je stará hospodárska budova prispôsobená na varenie – doma som to radšej nerobila, pretože členov domácnosti rušil zápach vyškvarenej slaniny. Našla som starý liatinový hrniec, uistila som sa, že plynová fľaša je plná, a pustila som sa do práce.
- Najskôr som do hrnca vložila mletú slaninu a zapla horák na slabý plameň.
- Trpezlivo som čakala, kým sa začne roztápať, a samozrejme som stále miešala, aby sa nič nepripálilo. Nemôžem povedať, že to chvíľu trvalo.
- Keď však masť začala bublať a drobné škvarky sa začali lesknúť, pridala som pliecko.
- Opäť som premiešala a čakala.
- Potom prišla na rad cibuľa, klobása a cesnak rozotretý spolu s bobkovým listom a novým korením.
- Za stáleho miešania som počkala, kým sa mäso a klobása na tuku chutne opečú.
- A keď hmota pekne zožltla, pridala som nakrájané sušené slivky a ochutila soľou a korením.
- Celé som to za stáleho miešania varila ďalších 10 minút.
- Horúcu nátierku som dal do misiek a nechal som ju cez noc v chlade stuhnúť.
Nebolo to rýchle, ale stálo to za to. Nátierka vyšla majstrovsky
Nemôžem povedať, že recept na túto mletú nátierku je rýchly, ale určite by bol dlhší, keby som musela všetko nakrájať najemno. Priznám sa však, že ju radšej varím pomalšie, aby sa nepripálila, pretože čistiť potom liatinový hrniec je utrpenie. Príprava nátierky mi trvala asi dve a pol hodiny. Celú noc som sa nevedela dočkať raňajok. Samozrejme, že nechýbali chlebíčky s čerstvou nátierkou, domáce nakladané uhorky a cibuľa. Bolo tam jedla za sto dva.
Môže sa bravčová nátierka zmraziť?
Vyšlo mi dosť veľa nátierky a napriek tomu, že ju celá moja rodina miluje, vedela som, že s prebytkom treba niečo urobiť. Niečo sme zjedli, niečo som dala svokre, niečo sme dali do chladničky na neskôr a zvyšok skončil v mrazničke.
- Domáca bravčová nátierka sa dá v chladničke skladovať až dva týždne.
- Na druhej strane mrazená nátierka vydrží v chladničke pokojne aj niekoľko mesiacov. Po rozmrazení je naďalej rovnako chutná.
Hustá a mäsitá bravčová nátierka – recept:
Ingrediencie:
- 1 kg slaniny na škvarenie,
- 1 kg bravčového pliecka,
- cca. 500 g údenej klobásy,
- 2 väčšie cibule,
- 3-4 strúčiky cesnaku
- hrsť sušených sliviek,
- 5 bobkových listov,
- 10 guľôčok nového korenia,
- soľ a korenie podľa chuti.
Spôsob prípravy:
- Bravčovú slaninu a pliecko pomeľte na hrubom mlynčeku. Odstráňte obal z klobásy a tiež ju pomeľte. Cibuľu nakrájajte na kocky, sušené slivky nakrájajte nadrobno a cesnak pretlačte v lise na cesnak.
- Pripravte si veľký hrniec, najlepšie s hrubým dnom, a vložte doň mletú slaninu. Zapnite horák na nízky výkon a varte, kým sa neobjavia malé škvarky. Neustále miešajte.
- Pridajte mleté plece, keď mäso zhnedne, pridajte klobásu a cibuľu. Pokračujte v smažení, kým cibuľa nezačne sklovatieť.
- Pridajte cesnak, bobkový list, nové korenie a nakrájané sušené slivky. Pokračujte vo varení niekoľko minút, nakoniec dochuťte soľou a korením, najlepšie hrubo mletým.
- Horúcu nátierku nalejte do nádob alebo pohárov. Skladujte na chladnom mieste.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Žiadne avokádo a vajcia. Ošúpem a hodím na panvicu. Takto pripravím najlepšiu nátierku na sendviče
Najlepšia nátierka na sendviče za 5 minút. Už žiadne kupovanie syra alebo údenín
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.