26.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SergeyKlopotov).
Väčšina z vás už pravdepodobne počula o jablčnom octe a jeho vlastnostiach. Menej populárnou, ale rovnako jednoduchou na prípravu a zdraviu prospešnou verziou je hruškový ocot. Osvedčí sa na každodenné použitie v kuchyni, ale aj ako všeliek na rôzne ochorenia. Ako pripraviť hruškový ocot?
Ovocné octy sa vyrábajú kvasením ovocia. Najčastejšie používaný, a preto takmer všeobecne známy, je jablčný ocot, ale môže sa vyrábať aj z malín, čerešní, jahôd a hrušiek. Dobre sa uplatní ako prísada do šalátových dresingov a omáčok, marinád na mäso, marinád na nakladanie a dokonca aj pri každodennej starostlivosti. Za osobitnú zmienku stojí hruškový ocot, ktorý si môžete úspešne vyrobiť doma. Budete na to potrebovať len niekoľko ingrediencií.
Hruškový ocot nielen pre zdravie. Na čo je dobrý hruškový ocot?
- Hruškový ocot, rovnako ako jeho sesterský jablčný ocot, je bohatý na pektín, vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, biotín, kyselinu listovú, vitamín K, ako aj kyselinu mliečnu a octovú.
- Obsahuje enzýmy a aminokyseliny, ktoré pomáhajú tráveniu a zmierňujú príznaky porúch trávenia.
- Ovocný ocot má antihyperlipidemický účinok, čo znamená, že znižuje hladinu triglyceridov a VLDL cholesterolu.
- Pomáha tiež neutralizovať voľné radikály.
Hruškový ocot je vynikajúcim zdrojom:
- vitamínu C (10,47 mg/100 ml)
- antioxidantov, polyfenolov a flavonoidov
- fenolových kyselín vrátane kyseliny kávovej a dihydroxybenzoovej.
Z tohto dôvodu sa oplatí konzumovať ho nielen ako doplnok v kuchyni, ale aj ako domáci liek na podporu imunity a podporu tráviaceho systému.
Hruškový ocot je najlepšie piť pred jedlom, ráno a na lačný žalúdok, raz denne.
- Nalejte 2 polievkové lyžice do vlažnej vody, zamiešajte a vypite.
- Na zlepšenie chuti môžete pridať trochu medu.
TIP! Pred užívaním hruškového octu sa poraďte so svojím lekárom, aby ste vylúčili prípadné kontraindikácie. Tehotné ženy a ľudia trpiaci tráviacimi ochoreniami vrátane vredov by sa mali pitia octu zdržať. Ocot môže dráždiť žalúdočnú sliznicu.
Ako vyrobiť hruškový ocot? Jednoduchý recept
Domáci hruškový ocot môžete úspešne skladovať na chladnom mieste, najlepšie v chladničke, po dobu jedného roka. Počas kvasenia sa na povrchu zmesi objaví želatínová štruktúra s hladkým povrchom, trochu pripomínajúca medúzu.
Je to zmes celulózy a živých bakteriálnych kultúr, ktorá vzniká počas procesu kvasenia octu a ktorá je tiež jasným znakom toho, že kvasenie prebieha dobre (hoci nie je nevyhnutná).
Potrebné ingrediencie:
- cca. 1 kg hrušiek (môžu to byť plátky ovocia, najmä tie olúpané, a šupky a stopky)
- 1 l filtrovanej vody
- 160 ml medu
Ďalej budete potrebovať:
- veľkú nádobu, napr. s objemom 5 l. Je potrebné ju umyť a vydezinfikovať liehom
Menšie poháre sa môžu vyvariť vo vriacej vode a nechať vyschnúť.
Spôsob prípravy:
- Hrušky vložte do vypálenej a vydezinfikovanej nádoby. Zalejeme vodou a pridáme med.
- Uzavrite a jemne potraste pohárom, aby sa med premiešal s ostatnými zložkami.
- Odstráňte uzáver a otvor zakryte gázou, najlepšie jemnou sieťkou, novou pančuchou alebo tenkou látkou.
- Nádobu odložte na približne 6 dní. Obsah nádoby raz až dva razy denne pretrepte alebo premiešajte dezinfikovanou lyžicou a hrušky pritlačte na dno.
- Keď sa na povrchu objaví želatínová štruktúra, je to znamenie, že je čas ukončiť miešanie.
- Po ukončení „tvrdého“ kvasenia premiestnite nádobu na chladné a tmavé miesto na približne 3-4 týždne.
- Hotový ocot nalejte do fliaš.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablčný ocot s medom. Nápoj ideálny na chudnutie a vysoký obsah cukru
Vzhľadovo sa podobá vajcu. Lahodná žltá dužina upokojuje kašeľ a posilňuje srdce.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.