28.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Mrazené potraviny sú obľúbené ako pohodlná alternatíva čerstvej zeleniny. Najmä počas zimného obdobia. Sú zdravé? Zachovávajú si svoje výživové vlastnosti? Ukazuje sa, že niektoré z nich je lepšie kupovať v mrazenej forme. Prečo môže byť niektorá zelenina v tejto forme dokonca zdravšia? Vysvetľujeme.
Je mrazená zelenina zdravá?
Mnohým z vás sa pravdepodobne zbiehajú sliny pri pomyslení na bacuľatú sezónnu zeleninu. Tá poteší nielen svojimi vlastnosťami, ale predovšetkým chuťou a vôňou. Väčšina z nej počas jesenných a zimných mesiacov veľmi chýba. Vtedy je k dispozícii zmrazená. Jej výhody by sme však nemali podceňovať.
- Mrazená zelenina si často zachováva viac svojich výživových vlastností ako čerstvé produkty, ktoré dlho ležali na pultoch obchodov.
Ako je to možné?
Samotný proces zmrazovania je dôležitý.
- Zelenina sa zbiera v plnej sezóne, keď je na vrchole svojej zrelosti a je najhodnotnejšia. Potom sa rýchlo blanšíruje a zmrazí pri veľmi nízkej teplote. Tým sa zastaví jej kazenie a strata výživovej hodnoty.
- Mrazenie je navyše prirodzený spôsob konzervovania zeleniny, ktorý si nevyžaduje pridávanie konzervačných látok v podobe umelých chemických prísad.
Čerstvá zelenina dostupná v obchodoch mimo sezóny často pochádza zo vzdialených plantáží a preváža sa niekoľko dní. Počas tejto doby stráca cenné vlastnosti, najmä vitamín C a kyselinu listovú.
Neprehliadnite ich výhody. Prečo jesť mrazenú zeleninu?
- Je dokázané, že mrazená zelenina si zachováva väčšinu vitamínov, minerálov a antioxidantov. Sú nimi vitamín C, betakarotén a polyfenoly. V niektorých prípadoch môže byť dokonca bohatšia na živiny ako čerstvá zelenina kúpená mimo sezóny.
- Okrem toho si s mrazenou zeleninou môžete vychutnať chuť a zdravotné výhody zeleniny bez ohľadu na dátum v kalendári. Vďaka nim možno spestriť jedálny lístok v každom ročnom období.
- Siahnuť po mrazených potravinách znamená aj minimalizovať plytvanie potravinami. Koľkokrát ste už vyhodili kúpenú zeleninu, ktorá sa pokazila na kuchynskej linke? Mrazená sa dá skladovať dlhší čas. Tým sa znižuje riziko, že sa vyhodí.
- Využívanie ich potenciálu je tiež jednoducho pohodlné. V tejto forme je zelenina už umytá, olúpaná a nakrájaná. Ich spracovanie preto zaberie oveľa menej času. To je pre zaneprázdnených ľudí veľkým plusom.
Ktorú zeleninu je lepšie kupovať mrazenú?
Niektoré druhy strácajú svoje výživové vlastnosti krátko po zbere. Dlhé skladovanie a preprava ďalej znižujú ich kvalitu.
- Proces mrazenia prirodzene „zachováva“ ich vlastnosti v čase, keď sú najbohatšie na zložky s priaznivými účinkami na organizmus.
Pripravili sme zoznam mrazenej zeleniny, ktorá by nemala chýbať vo vašich kuchynských zásobách.
Univerzálny špenát
- V rastlinnom svete je známy ako vynikajúci zdroj železa a vápnika.
Bohužiaľ, čerstvé špenátové listy rýchlo vädnú a strácajú svoje vitamíny. Z tohto dôvodu je dobré mať vždy po ruke balenie mrazeného produktu. Osvedčí sa ako výdatná prísada do večerných jedál a občerstvenia. Dobre sa hodí do lístkového cesta, polievok, koktailov, cestovín a kašovitých jedál.
Zelené ružičky alebo chutná brokolica
- Bohatá na vitamín C, ktorý ale rýchlo oxiduje.
Našťastie, jeho obsah v mrazenej brokolici zostáva stabilný. Z tohto dôvodu sa oplatí dať si do kuchyne mrazenú brokolicu. Po krátkom spracovaní bude ideálnym doplnkom vašich jedál. Hodí sa k mäsu a môžete z nej pripraviť krémovú polievku.
- Dodá vášmu telu vitamín K a vlákninu. Navyše si mrazená brokolica zachováva svoju lákavú farbu a chrumkavosť.
- Zároveň je v tejto forme brokolica často aj lacnejšia.
Zelená fazuľka nielen v lete
Mnohí z nás si fazuľku spájajú s letom. Nielenže chutí výborne. Zelená fazuľka je aj:
- pokladnicou prospešnej vlákniny pre črevá
- podporuje trávenie
- má nízky obsah kalórií
- nízky glykemický index
Keď sa zmrazí, nemusí sa dlho variť. Stane sa tak prísadou mnohých chutných jedál vrátane šalátov a nákypov.
Zelený hrášok vždy uchovávajte v mrazničke
Nemal by sa spájať len ako prísada do kultového zeleninového šalátu.
- Mrazený hrášok si zachováva sladkú chuť, prospešné antioxidanty a vitamíny skupiny B. Vďaka tomu má priaznivý vplyv na imunitu, nervový systém a činnosť srdca.
- Vďaka vysokému obsahu vitamínu K podporuje ochranu pred osteoporózou.
Karfiol je chutný a zdravý po celý rok
Mrazenie karfiolu je spôsob, ako zachovať ďalšiu chuť spojenú s letom. V tejto forme je zelenina okamžite pripravená na varenie a premenu na výstavné jedlo. Čoraz častejšie sa používa ako náhrada ryže alebo ako základ pizze s nízkym obsahom sacharidov.
- Každá porcia zeleniny je bohatá na horčík, vápnik, draslík a fosfor. Má preto pozitívny vplyv na kardiovaskulárny a nervový systém.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho sa môže zelenina a huby zmrazovať? Po tomto čase sa stanú nejedlými
Ako dlho môžete uchovávať mäso v mrazničke? Zníženie jeho kvality zaručené
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.