28.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmytrenko Vlad).
Niektorí ľudia začínajú každý deň čajom, pričom si neuvedomujú, že pri jeho príprave robia vážne chyby. Aj vy si ho pripravujete „potme“? Radšej prestaňte, pretože neuvedomenie si, ako by sa mal správne variť, môže mať vážne následky. Tým čaj oberáte o chuť a zdravotné vlastnosti.
Čaj je ideálnym nápojom na zimu, pretože vám umožní relaxovať a rýchlo zahreje vaše zmrznuté telo počas chladných dní. Ak si ho správne pripravíte, bude nielen teplý, ale aj aromatický, chutný a zdravý.
Aj malé zmeny v technike prípravy nápoja si môžu podmaniť jeho pozitívne účinky na organizmus. Veľa záleží na tom, o aký druh ide, pretože každý čaj si vyžaduje trochu inú úpravu.
Toto sú najhoršie chyby pri varení čaju. Zničia všetko, čo je na ňom najlepšie.
- Jednou z najčastejších chýb pri varení čaju, ktoré znižujú kvalitu nálevu, je používanie príliš vysokej teploty vody. To negatívne ovplyvňuje nielen chuť a vôňu, ale aj zdravotné vlastnosti nápoja.
Teplota musí byť prispôsobená druhu čaju. Čierny čaj je najlepšie zaliať vriacou vodou, ale v prípade zeleného alebo bieleho čaju by teplota nemala presiahnuť 80 stupňov Celzia, pretože čaj môže zhorknúť a zakaliť sa.
- Nenechávajte čaj príliš dlho lúhovať – každý čaj má iné požiadavky, ale najhoršou možnou chybou podľa mnohých odborníkov je prevarenie čaju, ktoré mu odoberie všetky jeho vlastnosti.
- Pozornosť venujte aj tvrdosti vody a stupňu mineralizácie. Tá by nemala byť vysoká, pretože potom sa na vrchu nálevu zráža sediment.
- Dôležité je tiež nepreháňať to s množstvo lístkov. Zvyčajne stačí jedna čajová lyžička na šálku alebo hrnček (pokiaľ nie je veľký – vtedy môžete pridať viac, aby nebol príliš vodnatý).
Ako si pripraviť čaj podľa typu? To zabezpečí, že si zachová svoju chuť a vlastnosti
Každý typ čaju si vyžaduje iný prístup k vareniu. Najlepšie je prečítať si o konkrétnom náleve pred jeho prípravou alebo sa opýtať odborníka, ktorý ho predáva.
- Čierny čaj – s výraznou arómou a chuťou. Odporúča sa lúhovať pri teplote 95 stupňov Celzia v trvaní 4-5 minút. zelený čaj – má jemnú chuť a obsahuje cenné antioxidanty. Najlepšie je lúhovať ho pri teplote približne 70-80 stupňov po dobu 3 minút.
- Biely čaj (z mladých lístkov) – bohatý na polyfenoly. Je jemný, má jemnú kvetinovú arómu. Lúhuje sa pri teplote približne 70-80 stupňov počas 3 minút.
- Žltý čaj – s jemnou, ale výraznou chuťou. Mal by sa lúhovať pri teplote 75-85 stupňov počas 3 minút.
- Čaj Oolong – (niečo medzi zeleným a čiernym čajom). Má komplexnú chuť, preto sa odporúča lúhovať pri teplote 80-90 stupňov po dobu 3-5 minút.
- Čaj Pu-erh – má hlbokú chuť a široké chuťové tóny. Môže sa lúhovať v horúcej vode do 100 stupňov Celzia pred 3-4 minútami (aj opakovane).
- Bylinkové čaje (harmančekový, žihľavový atď.) – odporúča sa lúhovať 5-10 minút v horúcej vode 95-100 stupňov.
Dôležitý je nielen čas lúhovania čaju, ale aj nádoba, v ktorej sa nálev pripravuje.
- Keramické – dlho udržujú teplo, preto sú ideálne na čierny čaj a čaj pu-erh.
- Liatinové hrnce – sú vhodné na čaj oolong a hrnce gaiwan možno použiť na varenie zeleného, bieleho a oolong čaju.
- Sklenené nádoby – umožňujú sledovať proces lúhovania čaju (pre bylinné a kvitnúce čaje) a variče sa môžu používať na sypaný čaj.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Drhnutie šálok na čaj bude minulosťou. Domáce metódy na odstránenie usadenín
Nalejte sýtený nápoj do kanvice. Ľahko prerazí stenu vodného kameňa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.