28.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alp Aksoy).
Čierna rasca, známa ako „čierne zlato“, je superpotravina, ktorá sa teší čoraz väčšej obľube, hoci na Slovensku je stále podceňovaná. Tieto malé, nenápadné semienka, známe už z čias faraónov, skrývajú množstvo zdraviu prospešných látok. A ako môžeme potenciál rasce čo najlepšie využiť v našom každodennom jedálničku?
Rasca – poklad antioxidantov a vitamínov
Vedecký výskum neustále objavuje nové výhody rasce. Je zdrojom antioxidantov, polyfenolov, vitamínov A, E, C, kyseliny listovej a vitamínov skupiny B. Obsiahnuté tymochinóny posilňujú imunitný systém, čo je cenné najmä na jeseň a v zime. Čierna rasca vykazuje aj protizápalové účinky, podporuje pečeň a podľa štúdie z augusta 2024 môže dokonca pomáhať regulovať hladinu cukru v krvi.
Ako konzumovať čiernu rascu?
Čierna rasca sa hodí k mnohým jedlám vďaka svojej orechovej, korenistej chuti s nádychom pikantnosti. Možno ju používať surovú, ako prísadu do chleba, šalátov, polievok alebo aj do sladkého pečiva. Nezabudnite však neprekročiť odporúčanú dávku 1-2 čajové lyžičky denne.
Čierne rasca- nielen korenie, ale aj kozmetika
Okrem kulinárskeho využitia nachádza rascový olej svoje miesto aj v kozmetike, najmä v prípravkoch určených na boj proti akné. Vďaka svojim protizápalovým a regeneračným vlastnostiam je cennou zložkou mnohých prípravkov na starostlivosť o pleť.
Preto sa oplatí oceniť čiernu rascu nielen ako exotické korenie, ale aj ako všestranný produkt podporujúci zdravie a krásu. Stane sa čierna rasca novým favoritom medzi slovenskými superpotravinami? To ukáže čas.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Uvarte, preceďte a premiešajte. Po jedle sa upraví tlak a zvýši imunita
Hovorí sa mu „najzdravší nápoj na svete“. Pite, keď sa k vám dostáva cholesterol
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.