29.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe Foto: shutterstock/Inside Creative House().
Príliš vysoká hladina cholesterolu v krvi môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Strava zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii jeho normálnej hladiny. Výber správnych potravín na raňajky je preto prvým krokom k zdraviu srdca a ciev. V tomto článku uvádzame tri najhoršie raňajky. Ľudia s vysokým cholesterolom by ich nemali jesť. Rozoberieme taktiež, aké potraviny ovplyvňujú hladinu cholesterolu.
Aké potraviny zvyšujú hladinu cholesterolu?
Zvýšený cholesterol je spôsobený najmä konzumáciou nasýtených tukov a transmastných kyselín. Tie majú potom negatívny vplyv na lipidový profil organizmu. Tu sú uvedené výrobky, ktoré ich obsahujú značné množstvo. Tým aj prispievajú k zvyšovaniu hladiny cholesterolu.
Nasýtené tuky
- Hovädzie, bravčové a jahňacie mäso sú obzvlášť bohaté na nasýtené tuky. Samotné mäso však nie je ich jediným zdrojom.
Nasýtené tuky sa vo vysokom množstve nachádzajú aj vo výrobkoch, ako sú napríklad:
- bravčová masť
- tučné údeniny
- slanina
- tučné mliečne výrobky, ako sú napríklad žlté a tavené syry
- maslo
Hydrogenované trans-tuky
- Výrobky ako tvrdé margaríny, rýchle občerstvenie, hotové koláče aj sladkosti obsahujú trans-tuky. Tie sú škodlivé pre cievy a zvyšujú aj riziko srdcových ochorení.
Čo by ste mali jesť na raňajky, ak máte vysoký cholesterol?
Raňajky sú jedným z najdôležitejších jedál dňa. Najmä pokiaľ ide o zdravie srdca. Práve vtedy je dobré vyberať si potraviny bohaté na vlákninu, nenasýtené tuky a rastlinné bielkoviny. Tie pomáhajú bojovať proti vysokej hladine cholesterolu. Váš raňajkový tanier by mal obsahovať:
- celozrnné obilniny – ovsené vločky, celozrnný chlieb, hnedá ryža
- zdravé rastlinné tuky – olivový olej, avokádo, orechy
- zeleninu a ovocie – najmä paradajky, jablká, slivky, bobuľovité ovocie a špenát
- rastlinné bielkoviny – tofu, humus, strukoviny, rastlinné nápoje
- nízkotučné mliečne výrobky – prírodný jogurt, kefír
Zdravé raňajky sú kľúčové v jedálničku ľudí s vysokým cholesterolom.
- Prvé jedlo prispieva k udržaniu stabilnej hladiny glukózy v krvi. Dodáva energiu na celé dopoludnie a pomáha kontrolovať chuť do jedla po zvyšok dňa. To môže potom zabrániť tomu, aby ľudia siahali po nezdravých pochutinách.
- Okrem toho výber takých zložiek, ako sú napríklad celozrnné výrobky, čerstvé ovocie alebo orechy, poskytuje základné živiny. Podporujú zdravie srdca a taktiež potom pomáhajú aj znižovať riziko aterosklerózy.
Tri zakázané raňajky pre ľudí s vysokým cholesterolom
Existuje niekoľko chutných a obľúbených raňajok. Napriek svojej obľúbenosti však môžu prispievať aj k vyššej hladine cholesterolu. V záujme ochrany vášho kardiovaskulárneho zdravia sa im treba vyhnúť.
Miešané vajcia so slaninou pripravené na masle
- Tento typ jedla má vysoký obsah nasýtených tukov. Tie potom môžu prispievať k vyššej hladine LDL cholesterolu.
Namiesto slaniny si vyberte zdravú rastlinnú bielkovinu. Dobrou voľbou bude napríklad tofu. Miešané vajíčka si pripravte na olivovom oleji.
Toasty so smotanovým syrom a maslom
- Žltý syr je bohatý na nasýtené tuky. V kombinácii aj s maslom potom môže výrazne zvýšiť hladinu zlého cholesterolu v krvi.
Namiesto toho si zvoľte napríklad celozrnný chlieb natretý avokádovou pastou. Tá vášmu telu dodá aj zdravé nenasýtené tuky.
Croissant s čokoládou a káva s plnotučným mliekom
Niektorí ľudia dávajú prednosť sladkým raňajkám.
- Bohužiaľ, táto verzia raňajok je plná transmastných kyselín a cukrov. To má negatívny vplyv nielen na hladinu cholesterolu. Ovplyvňuje aj zdravie celého organizmu.
Lepšou alternatívou by bola ovsená kaša s ovocím a rastlinným nápojom, napríklad ovseným alebo mandľovým mliekom. Tie neobsahujú nasýtené tuky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Stačia tri minúty a váš cholesterol začne klesať. Po jedle vypite šálku
Takáto káva je oveľa zdravšia ako espresso alebo cappuccino. Tajomstvo spočíva v zrnách
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.