29.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/WS-Studio).
Zaujíma vás, ako pripraviť hrachovú polievku, ktorá bude chutiť ako tá babičkina? Je to klasika, ktorá zahreje, zasýti a vonia tradíciou slovenskej kuchyne. Tento recept má všetko, čo potrebujete – jednoduchosť ingrediencií, vôňu údenej slaniny a chuť, ktorá vás nabáda siahnuť po ďalšej porcii.
Hrachová polievka je polievka, ktorá je už roky veľmi obľúbená. Prečo? Pretože je jednoduchá, ale plná chuti. Vychádza z tradícií slovenskej kuchyne, kde bola dôležitá sýtosť a dostupnosť surovín. Je to jedlo, ktoré zahreje v chladných dňoch a dodá energiu na dlhý čas. Kedysi bola základným jedlom v armáde. Dnes sa spája s domácimi večerami alebo festivalmi pod holým nebom. Ako sa pripravuje hrachová polievka? Nie je to zložitá úloha.
Aké prísady do hrachovej polievky? Tu nenájdete žiadne sofistikované položky
Hrachová polievka si nevyžaduje zložité ingrediencie a práve v tom spočíva jej sila. Na vytvorenie polievky plnej chuti vám stačí len niekoľko produktov, ktoré má väčšina z nás v kuchyni. Prvé husle tu hrajú mäsové prísady a hrach. Zvyšok potom dopĺňa jednoduchá zelenina a korenie. Čo budete potrebovať na 6 výdatných porcií?
Zloženie:
- 300 g lúpaného hrachu
- 200 g údenej slaniny
- 2 litre mäsového vývaru
- 2 stredne veľké klobásy
- 2 mrkvy
- koreň petržlenu
- 3 zemiaky
- stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy a 3 guľôčky nového korenia
- lyžica majoránky
- soľ a korenie podľa chuti
TIP! Nezabudnite hrach namočiť. Najlepšie je nechať ho vo vode cez noc. Je to jednoduchý trik, vďaka ktorému potom počas varenia rýchlejšie zmäkne. Bude aj šetrnejší k vášmu tráviacemu systému. Namáčanie tiež pomáha zbaviť sa niektorých látok zodpovedných za nadúvanie.
Ako pripraviť hrachovú polievku? Niekoľko krokov k sýtej polievke
Príprava hrachovej polievky nie je zložitá. Na prípravu výživného pokrmu potrebujete len trochu trpezlivosti a dobré produkty. Kľúčom k úspechu je správne poradie pridávania ingrediencií a korenín. Tie potom zvýraznia chuť. Vďaka tomu polievka poteší všetkých pri stole. Môžeme začať?
Spôsob prípravy:
- Klobásu a slaninu nakrájajte na kúsky. Potom ich opečte na panvici dozlatista. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte, kým nezmäknú. Odstavte.
- Vo veľkom hrnci priveďte vývar do varu. Pridajte potom scedený hrach, bobkový list a nové korenie. Varte približne 30 minút.
- Potom pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zemiaky.
- Po ďalších 20 minútach potom pridajte orestované mäso s cibuľou a cesnakom. Dochuťte soľou, korením a majoránom.
- Varte potom ešte asi štvrť hodiny, kým všetka zelenina nezmäkne.
- Ak je polievka príliš riedka, rozmixujte časť uvarenej zeleniny. Samozrejme bez mäsa. Takto rýchlo dosiahnete správnu konzistenciu.
- Podávajte napríklad s plátkom čerstvého chleba potretého maslom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšia polievka na jesenné ochladenie. Tu ide o konkrétnu vložku a jednu navyše
Najlepšia polievka na prechladnutie. Je taká chutná, že zabudnete na vývar
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.