Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy, Zaujímavosti,

Paradajkový pretlak a passata sú dva rôzne produkty. Ako ich používať v kuchyni?

30.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Prípravky z paradajok, ako je pretlak alebo passata, sú nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál. Hoci sa tieto dva produkty niekedy navzájom zamieňajú, líšia sa...

30.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).

Prípravky z paradajok, ako je pretlak alebo passata, sú nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál. Hoci sa tieto dva produkty niekedy navzájom zamieňajú, líšia sa v procese prípravy aj v použití v kuchyni. Kedy by ste mali použiť paradajkový pretlak a kedy passatu?

Prípravky z paradajok, ako je pretlak alebo passata, sú nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál. Kedy by ste mali použiť paradajkový pretlak a kedy passatu?
Foto: shutterstock/PawelKacperek

Ako sa vyrába paradajkový pretlak? Zdravý a chutný základ mnohých jedál

  • Paradajkový pretlak je produkt vyrobený z celých paradajok, ktoré sa zohrejú a potom rozdrvia, často spolu so šupkou.
  • V porovnaní s passatou má pretlak hustejšiu konzistenciu a môže obsahovať malé kúsky dužiny a semien.
  • Neprechádza dôkladným procesom, a preto si zachováva „domácejší“ charakter.
Pretlak má v porovnaní s passatou hustejšiu konzistenciu.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Paradajkový pretlak je všestranný – môže sa použiť ako základ pre polievky, omáčky a jedlá pripravované v jednom hrnci. Vďaka svojej bohatej chuti sa výborne hodí ako príloha k mäsu, napr. do plnených kapustových listov, alebo ako prísada do omáčok.

  • Vďaka svojej prirodzenej štruktúre a menej intenzívnemu výrobnému procesu si paradajkový pretlak zachováva o niečo viac vitamínov a výživových hodnôt v porovnaní s inými prípravkami.
  • Má tiež hlbokú a prirodzenú paradajkovú chuť.

Paradajková passata – čím sa líši od pretlaku?

  • Paradajková passata je vďaka procesu prípravy homogénnejšia a hladšia ako pretlak.
  • Paradajky sa olúpu a zbavia semien a potom sa prepasírujú cez sito, aby sa dosiahla zamatová štruktúra.

Vďaka tomu sa passata stáva ideálnou ingredienciou do jedál, ktoré si vyžadujú jemnú štruktúru, ako sú omáčky na cestoviny.

  • Navyše sa passata počas výrobného procesu predhrieva, čím sa výrazne skracuje čas jej následného varenia.

Je ideálnou voľbou, keď chcete jedlo pripraviť rýchlo. Vďaka svojej hladkej štruktúre je ideálna ako základ pre krémové polievky a omáčky, pretože nie je potrebné ju dodatočne mixovať.

Je však potrebné mať na pamäti, že vzhľadom na jeho tekutú konzistenciu si môže v niektorých pokrmoch vyžadovať dodatočné zahustenie.

Kedy zvoliť passatu a kedy paradajkový pretlak? Venujte pozornosť tomuto detailu

Hlavným rozdielom medzi passatou a paradajkovým pretlakom je konzistencia a spôsob prípravy, ktorý ovplyvňuje ich použitie pri varení. Ak chcete zamatovú omáčku na cestoviny alebo pizzu, najlepšou voľbou bude passata. Paradajkový pretlak bude naopak vhodný do jedál, ktoré oceníme pre ich o niečo výraznejšiu štruktúru, ako je napríklad dusené mäso alebo tradičná paradajková polievka.

Hlavným rozdielom medzi passatou a paradajkovým pretlakom je konzistencia a spôsob prípravy, ktorý ovplyvňuje ich použitie pri varení.
Foto: shutterstock/Taras Grebinets

Pri výbere medzi passatou a pretlakom je dobré venovať pozornosť aj zloženiu – najlepšie je vybrať si tie, ktoré obsahujú len paradajky a malé množstvo soli. To zabezpečí, že naše jedlá budú nielen chutné, ale aj zdravé.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajkový pretlak – nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Ako si ho pripravíte doma?

To je to najlepšie, čo môžete s paradajkami urobiť. Taliani budú túto chuť závidieť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto jedlo nezabaľte do alobalu. Odborníci hovoria rovno: Môže dôjsť k otrave

26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Daisy Daisy). Môžete skladovať potraviny v alobale? Táto metóda je taká bežná, že ju veľa ľudí ani nespochybňuje. Medzitým…

Krbové sklo dobre vyčistíte octom a novinami. Mám však lepší spôsob, ako si poradiť s odolnou špinou

26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fire-n). Každý, kto má krb, dobre vie, že sklo krbu sa špiní. V dôsledku neúplného spaľovania dreva sa na…

Psychotest: Čo by povedal váš pes, keby hovoril ľudským hlasom?

26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív shutterstock/Alenini shutterstock/Lyshchik Mariia). Čo by vám váš pes povedal počas týchto sviatkov? Môžete sa o tom dozvedieť…

Na leštenie príborov a zrkadiel, ochrana proti hrdzi. Neobvyklé použitie kávových filtrov

26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Olga Aniven). Neviete si predstaviť ráno bez lahodnej a aromatickej kávy? Ak si ceníte jasnosť a čistotu kávy, papierové…

Jeme ich na sviatky, sú prospešné pre srdce. Najlepšie je jesť ich po celý rok

26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mariana Serdynska). Keď Slovák hovorí o orechoch, má zrejme na mysli vlašské alebo lieskové orechy, teda tie, ktoré sú…

Auto Trendy

Toyota Yaris Cross: Mestský elegán s terénnym charakterom – oplatí sa kúpiť?

26.12.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota Yaris Cross si za krátky čas získala srdcia motoristov hľadajúcich ideálne mestské auto s nízkou spotrebou. Tento model v sebe spája štýlový dizajn, praktickosť…

Za volantom automatu? Prezradíme vám tajomstvo správnej výmeny oleja!

26.12.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoskolaStejskal. Máte auto s automatickou prevodovkou a neviete, ako často meniť olej? Mechanik nám prezrádza užitočné rady, ako sa o svoje vozidlo správne starať. Vyvarujte…

Najpripravenejšia Dacia Duster na zimu: Jej cena vás posadí na zadok!

26.12.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@oakwoodlawnmaintenancellc.1093. Zima je tu a s ňou prichádzajú aj výzvy, ktoré musia motoristi zvládnuť. Dacia Duster, známa svojou praktickosťou a všestrannosťou, však prichádza s riešením,…

Porsche 2025: Elektrická revolúcia a návrat ikonických modelov!

26.12.2024 Redakcia Auto trendy - Rok 2025 prinesie do portfólia Porsche zásadné novinky. Legendárny nemecký výrobca športových áut prináša prvé elektrické verzie modelov 718 Boxster a Cayman, ale aj úplne…

Robotický otrok: V -40°C testuje vaše budúce auto

26.12.2024 Redakcia Auto trendy - Predstavte si prácu v mínus 40 stupňoch Celzia. Pre človeka nemysliteľné, pre robota Rudyho bežný pracovný deň. Tento unikátny stroj v hodnote 2,1 milióna libier…

Pozor vodiči! Od 28. decembra prichádza revolučná zmena v nabíjaní. Koniec chaosu s káblami

26.12.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia zavádza historickú zmenu v oblasti nabíjania elektronických zariadení. Od 28. decembra 2024 musí každý nabíjací kábel spĺňať štandard USB-C. Táto zmena dramaticky ovplyvní…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov