30.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nadisja)
Kokosová múka je bohatá na vitamíny, vlákninu a zdravé tuky. Vyznačuje sa nielen nízkym glykemickým indexom, ale aj pomerne vysokým obsahom bielkovín. Z tohto dôvodu sa odporúča najmä diabetikom, ľuďom s inzulínovou rezistenciou alebo kardiovaskulárnymi ochoreniami. Kokosová múka je výborná aj pre ľudí na redukčnej diéte. Nielenže vás zasýti na dlhšiu dobu, ale tiež zrýchľuje metabolizmus. Okrem toho sa vyznačuje skvelou chuťou a vôňou. Zistite, aké vlastnosti má kokosová múka a ako ju môžete využiť vo svojom každodennom jedálničku.
Čo je kokosová múka?
Kokosová múka sa vyrába z kokosových orechov, pričom najväčším producentom sú Filipíny. Dužina z orechov sa lisuje a najprv sa z nej vyrába kokosový olej a mlieko. Zvyšky sa sušia a z nich sa vyrába múka. V závislosti od metódy sa získavajú rôzne varianty.
Ak sa z kokosu vyrába olej, múka sa vyrába tzv. suchým procesom a má krémovú alebo mierne hnedú farbu. Obsahuje potom viac bielkovín a tuku. Mokrým procesom sa vyrába kokosové mlieko a „vedľajším produktom“ je múka svetlejšej farby, ktorá obsahuje menej tuku, ale viac vlákniny. Preto sa oplatí venovať pozornosť zloženiu kokosovej múky od rôznych výrobcov. Ich obsah tuku, vlákniny a bielkovín sa môže výrazne líšiť.
Vlastnosti kokosovej múky
Kokosová múka obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá upravuje tráviaci systém, najmä črevá. Chráni tiež pred vysokou hladinou glukózy v krvi a zrýchľuje metabolizmus. Obsahuje malé množstvo jednoduchých sacharidov a má nízky glykemický index.
Z tohto dôvodu sa odporúča najmä diabetikom a ľuďom, ktorí bojujú s inzulínovou rezistenciou. Je vhodné ho používať aj počas redukčnej diéty. Pomáha dlhšie udržať pocit sýtosti a vyrovnávaním výkyvov glukózy zabraňuje hromadeniu tukového tkaniva.
Kokosová múka má tiež skvelý vplyv na kardiovaskulárny systém. Obsahuje veľké množstvo nenasýtených tukov, ktoré spolu s vlákninou regulujú hladinu zlého cholesterolu a triglyceridov. To je obzvlášť cenné pre ľudí s aterosklerózou a inými kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Kokosová múka je tiež prirodzene bezlepková, takže ju môžu používať aj ľudia s celiakiou. Naopak, obsahuje významné množstvo vitamínu E, horčíka, draslíka a železa, ako aj kyselinu laurovú, ktorá má antivírusové a protiplesňové vlastnosti.
Ako sa využíva kokosová múka v kuchyni?
Kokosová múka sa vyznačuje sypkou štruktúrou a príjemnou kokosovou chuťou. Je však hustejšia ako pšeničná múka a absorbuje oveľa viac vody. Ak ju chcete použiť ako náhradu tradičnej múky, najlepšie je použiť ju pol na pol alebo v pomere 1/3 k pšeničnej múke. Kokosová múka je vhodná na pečenie (koláče, zákusky, chlieb) a možno ju použiť na prípravu dna pizze, palaciniek, ako aj na obaľovanie mäsa alebo rýb.
Recept na koláčiky z kokosovej múky
Ingrediencie:
- pol kocky masla;
- 130 g kokosovej múky;
- 100 g kokosových hoblín;
- 110 g cukru;
- 1 vajce;
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva.
Spôsob prípravy:
Maslo rozpustite na miernom ohni a potom nechajte vychladnúť. Do misky vložte múku, hobliny, cukor a prášok do pečiva. Pridajte vajce a rozpustené maslo. Dôkladne premiešame lyžicou alebo vymiesime rukou. Zmes vložte na jednu hodinu do chladničky. Po uplynutí tohto času predhrejte rúru na 180 stupňov a na plech vystlaný papierom na pečenie uložte koláčiky vytvarované do tvaru guľôčok. Pečte 15 minút alebo kým koláčiky nezhnednú.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ak sa chcete cítiť ako na tropickom ostrove, použite kokos a pripravte tento ľahký koláč
Jednoduchý koláč, ktorý nemusíte piecť. Na prípravu božského dezertu potrebujete len sušienky a krém
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.