Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Ikonický metrový koláč. Najdôležitejšia je náplň. Pripravte si ho podľa starého receptu

1.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate). Niektoré koláče sa nám veľmi spájajú s našou mamou, babičkou alebo všeobecne s uplynulými rokmi. Jedným z nich je nepochybne metrový koláč. Tento...

1.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).

Niektoré koláče sa nám veľmi spájajú s našou mamou, babičkou alebo všeobecne s uplynulými rokmi. Jedným z nich je nepochybne metrový koláč. Tento zákusok chutí naozaj dobre a najdôležitejší je určite pudingový krém. Ako pripraviť metrový koláč tak, aby chutil ako za starých čias? Tento recept nikdy nesklame.

Ako pripraviť metrový koláč tak, aby chutil ako za starých čias? Tento recept nikdy nesklame.
Foto: shutterstock/NoirChocolate

Metrový koláč je neodmysliteľnou súčasťou stretnutí pri rodinnom stole, či už počas sviatkov alebo nedeľného popoludnia pri káve. Ten najchutnejší piekli naše babičky, ktoré do jeho prípravy vložili veľa srdca. Dnes môže tento tradičný recept využiť každý a vychutnať si jedinečnú chuť dvojfarebného koláča s lahodnou pudingovou zmesou.

Metrový koláč – ideálny na každú príležitosť

Ingrediencie na svetlý korpus:

  • 1 šálka celozrnnej hladkej múky
  • približne 2/3 šálky cukru
  • 3 vajcia
  • lyžička vanilkového cukru
  • 1/4 šálky oleja
  • 2 lyžice vody
  • čajová lyžička prášku do pečiva

Tmavý korpus:

  • približne 2/3 šálky celozrnnej hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 2/3 šálky cukru
  • lyžica vanilkového cukru
  • 3 vajcia
  • 1/4 šálky oleja
  • 2 PL vody
  • čajová lyžička prášku do pečiva

Pudingový krém:

  • 250 g masla
  • 2/3 šálky práškového cukru
  • 2 šálky mlieka
  • 2 lyžice zemiakovej múky
  • čajová lyžička vanilkového cukru
  • 4 žĺtky

Metrový koláč – spôsob prípravy:

Dnes môže tento tradičný recept využiť každý a vychutnať si jedinečnú chuť dvojfarebného koláča s lahodnou pudingovou zmesou.
Foto: shutterstock/Tasty Escapes
  1. Začneme prípravou svetlého korpusu. Oddeľte žĺtky od bielkov a bielky vyšľahajte do tuhej peny. Počas šľahania postupne pridávajte cukor a vanilkový cukor. Bez toho, aby ste prestali miešať, pridávajte po jednom žĺtku. Keď sa prísady spoja, opatrne prilejte olej a vodu.
  2. Potom prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Keď je cesto hladké, vložte ho do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Celé to pečte asi 40 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
  3. Tmavý korpus pripravte rovnakým spôsobom ako svetlý koláč, len do neho pridajte kakao. Po vybratí z rúry a vychladnutí nakrájajte oba koláče na plátky hrubé asi 2 cm.
  4. Kým sa koláče pečú, pripravte si pudingovú zmes. Začnite tým, že zvarte 1,5 šálky mlieka s cukrom a vanilkovým cukrom. Zvyšok mlieka dôkladne zmiešajte so žĺtkami a zemiakovou múkou. Potom opatrne vlejte do vriaceho mlieka, pričom intenzívne miešajte (inak sa vytvoria hrudky). Celú zmes varte asi minútu, kým puding nezhustne. Keď puding vychladne, vymiešajte maslo mixérom do nadýchanej peny a pridajte ho do vychladnutého pudingu. Dôkladne premiešajte.
  5. Potom plátky koláča bohato potrite pudingovou zmesou a striedajte tmavý a svetlý korpus. Zvyšnú zmes rozotrite na vrch koláča. Tortu vložte do chladničky, aby zmes stuhla.
  6. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu. Do rozpusteného masla pridajte kakao, práškový cukor a mlieko a dôkladne premiešajte, ale nevarte. Hotovú polevu rozotrite na koláč a vložte späť do chladničky, aby stuhla. Hotový metrový koláč nakrájajte na šikmé rezy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vyskúšajte ho raz a na makový koláč vašej babičky zabudnete. Bude šťavnatý, ak nevynecháte tento krok

Jednoduchý koláč, ktorý nemusíte piecť. Na prípravu božského dezertu potrebujete len sušienky a krém


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nazýva sa kráľom omáčok. Vďaka demi-glace sa pokrmy stanú znamenitými

4.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock:KOHUKU) Táto omáčka pochádza z francúzskej kuchyne a obohatí každé jedlo: od mäsa až po polievky. Stačí len trochu,…

Pôsobí ako prirodzený rozjasňovač. Omladzuje a spevňuje pleť. Hľadajte ju v zeleninových záhonoch

4.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmytro Buianskyi). Červená repa je nielen chutná a zdravá zelenina, ktorá sa výborne hodí do kuchyne. Vďaka svojim jedinečným…

Čo možno urobiť, aby sa kapor „odbahnil“? Babičkin patent zabezpečí, že sa nebude trieť o dno rybníka

4.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VITALII BORKOVSKYI). Slovenský Štedrý večer bez kapra neexistuje a môžeme polemizovať o tom, či je to dobre alebo zle,…

Mäsové guľky budú vždy mäkké a jemné. Nahraďte múku touto zložkou

4.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Melandaaini). Medzi večernými jedlami majú mäsové guľky určite osobitné miesto. Mäkké a jemné mäso vo vlastnej šťave milujú deti…

Ako dlho by ste mali variť sušené huby? Sledujte s hodinkami na ruke. V opačnom prípade budú gumové

03.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jolanta Staszczyk). Sušené huby sú v kuchyni nenahraditeľné, pretože dodávajú pokrmom hlbokú chuť a intenzívnu vôňu. Ich príprava si…

Auto Trendy

Autá budúcnosti už prichádzajú – zistite, čo vás čaká v roku 2025!

4.12.2024 Redakcia Auto trendy - Rok 2025 sa blíži a s ním aj revolučné zmeny vo svete automobilov, ktoré prinášajú technologický pokrok a menia spôsob, akým vnímame dopravu. Predstavte si…

Mysleli ste si, že parkovanie nemôže byť jednoduchšie? Mercedes vás presvedčí o opaku!

4.12.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-Benz ešte viac zdokonalil svoj Aktívny asistent parkovania s PARKTRONIC, ktorý teraz umožňuje parkovanie výrazne rýchlejšie. Vďaka zvýšeniu rýchlosti manévru na 4 km/h dokáže systém…

Luxus, výkon, úspornosť: Prečo je toto vozidlo najlepším dôkazom, že sedany ešte nevymreli!

4.12.2024 Redakcia Auto trendy - Svet nových automobilov je dnes zaplavený SUV a crossovermi všetkých možných veľkostí. Japonci nám však ukazujú, že klasické sedany ešte rozhodne nepatria do minulosti.

Nehoda v zahraničí: ako sa zachovať a kde hľadať pomoc?

4.12.2024 Redakcia Auto trendy - Koniec roka a začiatok nového je časom mnohých výletov. Vtedy odchádzame na Silvestra, na dovolenku za rodinou alebo na zimnú lyžovačku - často do zahraničia,…

Dobrodružstvo začína tu: Isuzu D-Max 2025 – pick-up, ktorý vám ukáže, čo znamená bez kompromisov!

4.12.2024 Redakcia Auto trendy - Isuzu pripravilo model D-Max na rok 2025 rozsiahlym faceliftom, ktorý v sebe spája atraktívnejší vzhľad, pokročilé technológie, moderné asistenčné systémy a úplne novú verziu pre…

Volkswagen pracuje na novej generácii modelu Golf so spoločnosťou Rivian

4.12.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia nemeckého hatchbacku bude čisto elektrická a Volkswagen na nej bude spolupracovať so svojím novým vývojovým partnerom Rivian.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov