3.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Ako upiecť dobrý piškótu, aby nespadla? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, to nie je až také ťažké. Stačia vám čerstvé suroviny a niekoľko jednoduchých trikov a váša pičkóta bude stúpať až do nebies. Pozrite si náš recept na nadýchanú piškótu, ktorá je ideálna na prípravu torty.
Kľúčom k úspechu pri tvorbe chutnej torty nie je sladký krém alebo dozdobenie, ale mäkká, dokonale nadýchaná piškóta. Mnohí ľudia si myslia, že upiecť takúto piškótu je veľmi náročné, ale v rozpore so zdaním, ak máte dobrý recept, nemusíte na ňu vynaložiť príliš veľa úsilia. Stačí niekoľko základných surovín a niekoľko jednoduchých trikov našich starých mám a dokonalá piškóta je hotová. Pozrite si, ako ju pripraviť.
Aká je najlepšia múka na piškótu? Jednoduchý recept
Skôr ako sa pustíme do receptu, vybavte sa všetkými potrebnými prísadami.
Na upečenie jemnej piškóty budete potrebovať:
- 6 veľkých vajec
- 1 plnú šálku cukru
- 1 šálku múky, najlepšie tortovej
- pol šálky zemiakovej múky
- 1 lyžičku liehu alebo iného silného alkoholu (prípadne môžete použiť 1,5 lyžičky octu)
- prášok do pečiva
- štipku soli
Jedným z tajomstiev mäkkého piškótového koláča sú kvalitné prísady.
- Vajcia by mali byť čerstvé, najlepšie z krajiny alebo zo spoľahlivého zdroja, a múka dôkladne preosiata. Tým sa zabezpečí, že sa všetky ostatné prísady dobre spoja a rovnomerne vykysnú. Nezabudnite včas vybrať vajcia z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
- Je tiež dobré hneď si pripraviť všetko potrebné náčinie a odmerať jednotlivé výrobky. Je to dôležité, pretože pri pečení piškótového koláča ide o čas. Ušľahané bielky nemôžu príliš dlho čakať, preto je lepšie byť plne pripravený.
Nadýchaný piškóta – recept. Ako pripraviť piškótu, aby nebola suchá?
- Na začiatok si pripravte dve veľké misy a potom oddeľte bielka od žĺtkov. Urobte to veľmi opatrne, pretože aj náznak žĺtka v bielku môže spôsobiť, že sa bielok nebude dať vyšľahať.
- Žĺtky zmiešajte s alkoholom a práškom do pečiva a bielky vyšľahajte do tuhej peny spolu s cukrom a soľou. Nezabudnite, že cukor sa pridáva po častiach.
- Keď získate ľahkú, nadýchanú penu, pridajte žĺtkovú zmes a opäť premiešajte.
- Potom po častiach pridávajte preosiatu tortovú múku a zemiakovú múku, pričom všetko miešajte súčasne na nízkych otáčkach.
Čo môžem urobiť, aby piškóta po vybratí z rúry nespadla? Piškóta, ktorá sa vždy vyklopí
Najväčším problémom počas pečenia je padajúca pičkóta. Nezriedka sa stáva, že spadne hneď na konci pečenia alebo hneď po vybratí z rúry, napriek tomu, že na začiatku vyrástla. Hoci jej chuť zostane nezmenená, takýto základ na tortu už nevyzerá lákavo. Dá sa s tým niečo robiť? Našťastie, odpoveď znie áno. Stačí niekoľko šikovných trikov a piškóta zostane krásne nadýchaná.
- Najčastejšou chybou pri pečení piškóty je vymastenie okrajov formy maslom. Zvyčajne to robíme pri príprave iných koláčov, pretože to zabraňuje prilepeniu zmesi k forme. Pri piškótovej torte by sme mali urobiť niečo úplne iné. Dno formy vyložíme papierom na pečenie a boky necháme holé. Strany nevykladajte papierom na pečenie ani ich nemastite maslom. Piskóta sa po nich musí „šplhať“, aby bola nadýchaná.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a cesto vylejeme do formy. Piškóta by sa mal piecť približne 35 minút.
- Ďalším dôležitým aspektom je chladenie piškóty. Ak ju vyberiete z rúry hneď po uplynutí nastaveného času, piškóta sa môže kvôli veľkému teplotnému rozdielu prepadnúť. Odporúča sa nechať ju najprv niekoľko minút vychladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami.
- Ak vás tlačí čas a potrebujete piškótu rýchlo vybrať z rúry, vyhoďte ju z výšky približne 30 cm. Znie to dosť absurdne, ale skutočne to funguje. Prečo hádzať piškóty? Pretože v ceste sa nahromadili vzduchové bubliny, ktoré pri chladnutí pomaly stúpajú a zhlukujú sa do väčších hmôt. Keď bublinky opustia cesto, to potom spadne. Hádzanie piškótou o pracovnú dosku však spôsobí, že bublinky vyjdú oveľa rýchlejšie, takže vrchná časť sa nestihne vyprázdniť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jednoduchý koláč, ktorý nemusíte piecť. Na prípravu božského dezertu potrebujete len sušienky a krém
Bez námahy vyčistíte aj ten najznečistenejší plech na pečenie. Bude vyzerať ako nový
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.