Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Recept na piškótu, ktorá vždy vyjde. Nikdy nespadne a je nadýchaná ako obláčik

3.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako upiecť dobrý piškótu, aby nespadla? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, to nie je až také ťažké. Stačia vám...

3.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Ako upiecť dobrý piškótu, aby nespadla? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, to nie je až také ťažké. Stačia vám čerstvé suroviny a niekoľko jednoduchých trikov a váša pičkóta bude stúpať až do nebies. Pozrite si náš recept na nadýchanú piškótu, ktorá je ideálna na prípravu torty.

Foto: shutterstock/New Africa

Kľúčom k úspechu pri tvorbe chutnej torty nie je sladký krém alebo dozdobenie, ale mäkká, dokonale nadýchaná piškóta. Mnohí ľudia si myslia, že upiecť takúto piškótu je veľmi náročné, ale v rozpore so zdaním, ak máte dobrý recept, nemusíte na ňu vynaložiť príliš veľa úsilia. Stačí niekoľko základných surovín a niekoľko jednoduchých trikov našich starých mám a dokonalá piškóta je hotová. Pozrite si, ako ju pripraviť.

Aká je najlepšia múka na piškótu? Jednoduchý recept

Skôr ako sa pustíme do receptu, vybavte sa všetkými potrebnými prísadami.

Na upečenie jemnej piškóty budete potrebovať:

  • 6 veľkých vajec
  • 1 plnú šálku cukru
  • 1 šálku múky, najlepšie tortovej
  • pol šálky zemiakovej múky
  • 1 lyžičku liehu alebo iného silného alkoholu (prípadne môžete použiť 1,5 lyžičky octu)
  • prášok do pečiva
  • štipku soli

Jedným z tajomstiev mäkkého piškótového koláča sú kvalitné prísady.

Stačí niekoľko základných surovín a niekoľko jednoduchých trikov našich starých mám a dokonalá piškóta je hotová.
Foto: shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya
  • Vajcia by mali byť čerstvé, najlepšie z krajiny alebo zo spoľahlivého zdroja, a múka dôkladne preosiata. Tým sa zabezpečí, že sa všetky ostatné prísady dobre spoja a rovnomerne vykysnú. Nezabudnite včas vybrať vajcia z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
  • Je tiež dobré hneď si pripraviť všetko potrebné náčinie a odmerať jednotlivé výrobky. Je to dôležité, pretože pri pečení piškótového koláča ide o čas. Ušľahané bielky nemôžu príliš dlho čakať, preto je lepšie byť plne pripravený.

Nadýchaný piškóta – recept. Ako pripraviť piškótu, aby nebola suchá?

  1. Na začiatok si pripravte dve veľké misy a potom oddeľte bielka od žĺtkov. Urobte to veľmi opatrne, pretože aj náznak žĺtka v bielku môže spôsobiť, že sa bielok nebude dať vyšľahať.
  2. Žĺtky zmiešajte s alkoholom a práškom do pečiva a bielky vyšľahajte do tuhej peny spolu s cukrom a soľou. Nezabudnite, že cukor sa pridáva po častiach.
  3. Keď získate ľahkú, nadýchanú penu, pridajte žĺtkovú zmes a opäť premiešajte.
  4. Potom po častiach pridávajte preosiatu tortovú múku a zemiakovú múku, pričom všetko miešajte súčasne na nízkych otáčkach.

Čo môžem urobiť, aby piškóta po vybratí z rúry nespadla? Piškóta, ktorá sa vždy vyklopí

Najväčším problémom počas pečenia je padajúca pičkóta. Nezriedka sa stáva, že spadne hneď na konci pečenia alebo hneď po vybratí z rúry, napriek tomu, že na začiatku vyrástla. Hoci jej chuť zostane nezmenená, takýto základ na tortu už nevyzerá lákavo. Dá sa s tým niečo robiť? Našťastie, odpoveď znie áno. Stačí niekoľko šikovných trikov a piškóta zostane krásne nadýchaná.

  1. Najčastejšou chybou pri pečení piškóty je vymastenie okrajov formy maslom. Zvyčajne to robíme pri príprave iných koláčov, pretože to zabraňuje prilepeniu zmesi k forme. Pri piškótovej torte by sme mali urobiť niečo úplne iné. Dno formy vyložíme papierom na pečenie a boky necháme holé. Strany nevykladajte papierom na pečenie ani ich nemastite maslom. Piskóta sa po nich musí „šplhať“, aby bola nadýchaná.
  2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a cesto vylejeme do formy. Piškóta by sa mal piecť približne 35 minút.
  3. Ďalším dôležitým aspektom je chladenie piškóty. Ak ju vyberiete z rúry hneď po uplynutí nastaveného času, piškóta sa môže kvôli veľkému teplotnému rozdielu prepadnúť. Odporúča sa nechať ju najprv niekoľko minút vychladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami.
  4. Ak vás tlačí čas a potrebujete piškótu rýchlo vybrať z rúry, vyhoďte ju z výšky približne 30 cm. Znie to dosť absurdne, ale skutočne to funguje. Prečo hádzať piškóty? Pretože v ceste sa nahromadili vzduchové bubliny, ktoré pri chladnutí pomaly stúpajú a zhlukujú sa do väčších hmôt. Keď bublinky opustia cesto, to potom spadne. Hádzanie piškótou o pracovnú dosku však spôsobí, že bublinky vyjdú oveľa rýchlejšie, takže vrchná časť sa nestihne vyprázdniť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jednoduchý koláč, ktorý nemusíte piecť. Na prípravu božského dezertu potrebujete len sušienky a krém

Bez námahy vyčistíte aj ten najznečistenejší plech na pečenie. Bude vyzerať ako nový


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Lahodné rafaello palacinky. Pre milovníkov kokosovej chuti

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Turshina). Máte radi kokosovú príchuť? Potom musíte vyskúšať tento jednoduchý recept na rafaello palacinky. Nie sú ničím iným…

Najlepší dezert pre milovníkov čokolády. Recept na ,,Čokoládový sen“

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shutterstock AI). ,,Čokoládový sen" je určite koláč na zvláštne príležitosti. Na hostí vždy urobí dojem. Niet divu, kombinácii dokonale…

Egreše zbožňujú túto prírodnú zložku. Stačí rozsypať raz za mesiac. Úroda vás prekvapí

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Goskova Tatiana). Egreše dobre reagujú na prirodzené spôsoby hnojenia, no nie každý vie, ktorá zložka funguje najlepšie. Na jar…

Pozor na osy! Tieto veci ich priťahujú k vášmu domu ako magnet

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Piotr Velixar). Teplé dni prinášajú nielen radosť zo slnka, ale aj nevítaných návštevníkov. Stačí jeden lákavý vôňový signál a…

Kuracie mäso plnené špenátom. Rodina ho bude chcieť jesť častejšie

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gowithstock). Kuracie mäso plnené špenátom je jedlo s jednoduchou prípravou, ktoré sa dá pripraviť len za 30 minút, vďaka…

Auto Trendy

Čo skrýva Dacia Duster upravená Nemcami za 46 000 eur?

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster, ktorú poznáme ako cenovo dostupné SUV, prešla pod rukami nemeckých dizajnérov radikálnou premenou. Výsledok? Agresívny dizajn, športová elegancia a jedno poriadne prekvapenie v…

Päťmetrový rodinný sedan so spotrebou len 3,7 l/100 km za cenu, ktorá vyráža dych!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový priemysel čelí ďalšiemu šoku z východu. Čínska automobilka Geely uvádza na trh luxusný sedan Yinhe Xingyao 8 alias Galaxy Starship 8, ktorý ponúka výbavu…

Nový kráľ ciest: Svetové auto roka 2025

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kia EV3 si získala srdcia motoristov i odborníkov z celého sveta a zažiarila na medzinárodnom autosalóne v New Yorku ako Svetové auto roka 2025. Tento…

Mäkký pedál, horúce brzdy? Možno je čas vymeniť brzdovú kvapalinu!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdová kvapalina je jednou z najdôležitejších, no často prehliadaných súčastí vášho auta. Nepozornosť v jej údržbe môže mať fatálne následky - od zlyhania bŕzd až…

Mestský crossover Omoda 3: Čínska odpoveď na Daciu Duster?

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky koncern Chery, známy úspešným modelom Omoda 5, odhaľuje svoju ďalšiu automobilovú novinku – Omodu 3. Tento mestský crossover s ostrými líniami karosérie a moderným…

Najosamelejší dom sveta: Tajomná budova na ostrove, kde sa zastavil čas

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde nepočuť nič iné len šum mora a kriky vtákov. Žiadne autá, žiadni susedia, žiadny ruch civilizácie. Len vy, divoká príroda a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov