4.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Melandaaini).
Medzi večernými jedlami majú mäsové guľky určite osobitné miesto. Mäkké a jemné mäso vo vlastnej šťave milujú deti aj dospelí. Okrem toho sú takým univerzálnym jedlom, že sa dajú podávať prakticky s čímkoľvek. Prečítajte si recept na dokonalé mäsové guľky a ako nahradiť múku, aby neboli tvrdé.

Foto: shutterstock/Melandaaini
Dokonalé mäsové guľky – ingrediencie
Základom úspešných mäsových guľôčok je predovšetkým kvalitné mleté mäso. Ideálne je vybrať si morčacie stehno, ale môže to byť aj kuracie alebo bravčové mäso. Na prípravu dokonalých mäsových guľôčok budete potrebovať:
- 1 vajce,
- 1 PL krupice,
- 1 strúčik cesnaku,
- 2 lyžičky pšeničnej múky,
- 500 g mletého mäsa,
- mletý cesnak,
- majoránka,
- olej,
- soľ, čierne korenie.
Pridaním krupice namiesto veľkého množstva múky budú mäsové guľky dokonale mäkké a jemné. Pridajte aj veľký strúčik cesnaku, aby ste zvýraznili chuť mäsa.
Ako pripraviť dokonalé mäsové guľky?
Nezabudnite mäso vybrať z chladničky aspoň pol hodiny pred prípravou mäsových guľôčok. Jeho teplota je rozhodujúca na to, aby boli jemné a mäkké.
- Mleté mäso vložte do väčšej misy,
- Pridajte vajce, krupicu, roztlačený strúčik cesnaku, majorán a soľ.
- Prísady začnite miesiť drevenou lyžicou a potom rukou.
- Vytvarujte guľky veľkosti vlašského orecha.
- Na panvici rozohrejeme olej a opečieme ich zo všetkých strán.
- Mäsové guľky zalejte do polovice horúcou vodou a varte asi 15 minút.
- Mäsové guľky vyberte na tanier, pričom všetku tekutinu nechajte v panvici.
- Zmiešajte dve čajové lyžičky pšeničnej múky s vodou a vlejte do šťavy.
- Podľa chuti dochuťte prelisovaným cesnakom, soľou a korením.
- Premiešajte a priveďte do varu.
- Do omáčky vráťte mäsové guľky, premiešajte a varte asi 3 minúty.
Dokonalé mäsové guľky podávajte so zemiakmi alebo krúpami a obľúbenými šalátmi. Skvelou voľbou je šalát z červenej kapusty alebo obľúbený šalát Coleslaw. Dobre sa hodia aj k cestovinám.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nezrejmá prísada do fašírok. Budú sa vám rozplývať v ústach
Pridávajte do mletého mäsa namiesto strúhanky. Fašírky budú šťavnatejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.