6.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach).
Tento prírodný produkt má pozitívny vplyv na zdravie a krásu a je lacný a jednoduchý na prípravu. Používajte ho pravidelne a zistíte, že je to najlepší „elixír mladosti“. Na jeho výrobu potrebujete len tri lacné ingrediencie. Preto neotáľajte a hneď bežte nakupovať, hoci ich už pravdepodobne všetky máte v kuchyni.
Jablčný ocot je jedným z najlepších „elixírov mladosti“, ktorý si môžete pripraviť sami doma takmer zadarmo.
- Jeho cenné vlastnosti boli preukázané v mnohých štúdiách, sú potvrdené aj odborníkmi a celým radom ľudí, ktorí ho denne používajú.
Hovorí sa, že okrem iných aj Sylvester Stallone už roky používa jablčný ocot a pridáva ho takmer do každého jedla. Populárny herec vraj už dávnejšie v jednom rozhovore prezradil, že je to tajná zložka, ktorá ho udržiava vo výbornej fyzickej kondícii.
Prečo piť jablčný ocot? Toto sú vlastnosti „elixíru mladosti
Ľudia sú už dlho nadšení zdraviu prospešnými vlastnosťami jablčného octu. V kuchyni sa používa napríklad na marinovanie mäsa alebo prípravu omáčok a v zime je neoceniteľný.
- Vďaka svojim antibakteriálnym a protiplesňovým vlastnostiam totiž dokáže podporiť organizmus v boji proti infekciám aj prechladnutiu.
- Je dokázané, že tento produkt stimuluje aj vylučovanie tráviacich štiav.
- Pomáha riešiť zápchu, nadúvanie a zrýchľuje metabolizmus. Môže tak prispieť aj k zníženiu hmotnosti. To je však len začiatok.
- Pri vonkajšej aplikácii môže jablčný ocot znížiť napríklad problémy s akné a prispieť aj k zlepšeniu stavu pokožky.
Ako si sami vyrobiť jablčný ocot? Recept sú len 3 prísady
Výroba jablčného octu podľa babičkinho domáceho receptu nie je zložitá. Zvyčajne trvá celý proces približne 5 týždňov. Na to, aby ste si ho vyrobili sami, budete potrebovať len tri lacné ingrediencie.
Musíte si pripraviť:
- 1 kg jabĺk
- 1 l vody
- 5 polievkových lyžíc cukru/medu
Ako na to:
- Jablká umyte a potom nakrájajte na malé kúsky vrátane šupky.
- Jablká vložte do veľkej nádoby a zalejte ich vlažnou vodou spolu s cukrom alebo medom (jablká musia byť pod hladinou vody, aby sa zabránilo vzniku plesní).
- Nádobu zakryte papierom alebo gázou, previažte gumičkou a umiestnite na teplé a tmavé miesto, aby jablčný ocot mohol kvasiť.
- Po niekoľkých týždňoch by sa mal na povrchu potom objaviť biely film. Znak toho, že všetko je v poriadku. Raz za 2-3 dni môžete nádobou zatriasť.
- Keď jablčný ocot skončí kvasenie, preceďte potom obsah nádoby cez sito, aby ste oddelili tekutinu od jabĺk.
Hotový výrobok skladujte v sklenených fľašiach v špajzi alebo v pivnici. Na chladnom a tienistom mieste.
Ako spoznáte pokazený jablčný ocot? Nikdy ho takto nepite – uškodí vám
Vyzerá jablčný ocot podozrivo? Radšej sa ho nedotýkajte. Inak by vám mohol uškodiť.
- Skazený je predovšetkým podľa vône. Mal by mať sladkokyslú arómu a nemal by byť plesnivý. Musí byť aj kyslý. Ak je horký, možno ho už len vyhodiť.
- Pozornosť venujte aj farbe jablčného octu. Mal by mať svetlohnedý odtieň. Nie čokoládový alebo čierny.
- Nemal by byť ani aj príliš hustý. Zdravý, pitný produkt má tekutú konzistenciu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablčný ocot s medom. Nápoj ideálny na chudnutie a vysoký obsah cukru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.