7.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/natalija_mysticcakes)
Príprava chutného tradičného makového koláča nemusí byť zložitá. Kúpte si balenie hotovej makovej náplne a za chvíľu pripravte tento povinný vianočný koláč na krehkom základe, ktorý poteší celú rodinu! Príprava vám zaberie doslova štvrťhodinu a labužníci si budú pýtať ďalšie.
Makový koláč nie je tak zložitý, ako sa zdá byť
Ak si myslíte, že vaše kuchárske schopnosti nestačia na to, aby ste na Vianoce pripravili makový koláč, potom čítajte ďalej. Nasledujúcim receptom vám dokážeme, že existuje verzia makového koláča, ktorá je rovnako chutná ako tradičný závin a nevyžaduje si toľko práce. Makový koláč na chlebovom základe, ako sa mu hovorí, je variáciou typickej rolády, ktorá je v mnohých domácnostiach vlastne povinnou súčasťou vianočného menu.
Na prípravu tohto makového koláča potrebujete oveľa menej času a nemusíte byť majstri kuchári. Všetko, čo potrebujete, je hotová maková náplň z formy a zhotovenie základného chrumkavého, maslového dna, ktoré miluje väčšina fanúšikov sladkého pečiva. Vyskúšajte túto verziu makového koláča a určite budete počuť pochvaly od členov domácnosti a hostí. Dokonale zapadne na vianočný stôl a navyše ušetríte veľa času, takého vzácneho v zápale vianočných príprav.
Recept na makový koláč na krehkom základe
Prísady na krehké cesto:
- 300 g celozrnnej múky
- 250 g masla (studeného)
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 balenie vanilkového cukru
- 70 g práškového cukru
- 3 žĺtky
Prísady na makovú náplň:
1 balenie makovej hmoty 850 g
2 lyžice strúhanky
3 vaječné bielky
Príprava krehkého cesta:
Do múky pridáme na kocky nakrájané maslo, prášok do pečiva, práškový a vanilkový cukor. Prísady nasekáme alebo rozdrvíme rukami na jemnú mrveničku. Pridáme žĺtky (bielky si necháme) a ingrediencie spojíme do hladkého cesta, ktoré dáme do chladničky.
Maková náplň:
Vmiešajte makovú zmes z plechu. Zvyšné bielky z krehkého cesta vyšľahajte do tuha s malou štipkou soli. Jemne vmiešajte do makovej zmesi. Kváskové cesto rozdeľte na 2 časti. Jednu časť rozotrite na dno plechu s rozmermi približne 21 x 25 cm alebo tortovej formy s priemerom 26 cm. Naň rozotrite makovú zmes. Zvyšok cesta rozvaľkajte a vykrajujte pásiky, ktoré prekrývajte na makovú zmes. Vložte do rúry a pečte pri teplote 180 °C približne 40 – 45 minút. Polejeme čokoládou alebo polevou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jednoduchý koláč, ktorý nemusíte piecť. Na prípravu božského dezertu potrebujete len sušienky a krém
Recept na piškótu, ktorá vždy vyjde. Nikdy nespadne a je nadýchaná ako obláčik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.