09.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nelli Kovalchuk).
Spomedzi chutných a zdravých produktov sa už dlhší čas teší značnému záujmu možnosť, ktorá úspešne nahrádza arašidové maslo. Mandľové maslo sa vďaka svojej všestrannosti dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov. Zistite, aké výhody prináša a prečo sa oplatí vyskúšať.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/12/mandlove_maslo_mandlova_pasta_z_mandli_mandle.jpg)
Foto: shutterstock/Nelli Kovalchuk
O zdravotných vlastnostiach mandlí sa hovorí už nejaký čas, no o masle vyrobenom z týchto semien bolo počuť len nedávno. Čoraz viac ľudí ho úspešne zaraďuje do svojho jedálnička vďaka jeho chuti, všestrannosti a početným nutričným hodnotám. Ide o jeden z najnovších diétnych hitov, ktorý sa teší čoraz väčšej obľube. Čo je o ňom známe?
Mandľové maslo – čo to je a čo obsahuje?
Mandľové maslo je unikátny produkt, o ktorom počujeme čoraz viac. Ide o pastu z pražených mandlí, ktorá konzistenciou do značnej miery pripomína arašidové maslo vyrobené z arašidov. Pre mnohých ľudí ide o úspešnú náhradu tohto obľúbeného produktu.
Mandľová pasta sa vyznačuje jemnou chuťou a mandľovou vôňou. Na trhu je množstvo druhov tohto produktu. K dispozícii je hladká verzia s kúskami mandlí, ale aj rôznymi prísadami, ako je vanilka alebo kakao. Najzdravším variantom je však 100% mandľové maslo.
Mandle majú vysoký obsah kalórií a mandľové maslo nie je iné. 100 g produktu poskytuje približne 600 kcal, preto stojí za to venovať pozornosť spotrebenému množstvu. Stojí však za to nájsť si miesto pre tento produkt vo vašej strave, pretože ide o skutočnú pokladnicu vitamínov a minerálov. Je dobrým zdrojom vitamínu E, ktorý môže poskytnúť asi ¼ dennej potreby. Okrem toho mandľové maslo obsahuje cenné bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny, L-arginín a prírodné antioxidanty, ako sú polyfenoly.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/12/mandlove_maslo_mandlova_pasta_z_mandli_mandle_chlieb_sendvic.jpg)
Foto: shutterstock/Cegli
Prečo sa oplatí zaradiť mandľové maslo do svojho jedálnička? Existuje veľa výhod
Bohatstvo živín obsiahnutých v mandľovom masle je hlavným dôvodom, prečo sa ho oplatí zaradiť do svojho každodenného jedálnička. To zahŕňa dobrú podporu pre srdce. Početné štúdie potvrdzujú, že pravidelná konzumácia mandľovej pasty znižuje krvný tlak a zlepšuje krvný obeh. Okrem toho reguluje hladinu cukru v krvi, má nízky glykemický index.
Ale to nie je koniec. Mandľové maslo je dobrým zdrojom energie, pretože vďaka obsahu zdravých tukov a bielkovín je dobrou zložkou vyváženej stravy. Svojím bohatým zložením minerálov a vitamínov podporuje nervový systém, ovplyvňuje koncentráciu, odbúravanie stresu a lepšiu funkciu mozgu.
Už spomínaný vitamín E účinne chráni telo pred infekciami a bunky pred oxidačným stresom, vďaka čomu sú pokožka a vlasy v lepšom stave. Ako vidíte, mandľové maslo je nielen chutným doplnkom, ale aj cenným zdrojom živín, ktoré dokážu telo podporiť na mnohých úrovniach.
S čím jesť mandľové maslo? Dobré na sendviče a palacinky
Pre vysoký obsah bielkovín sa mandľové maslo odporúča najmä pri keto alebo vegetariánskej diéte. Pre svoj početný obsah živín je vhodné do každodennej stravy detí aj dospelých.
Arašidové maslo môžete do svojho jedálnička zaradiť niekoľkými spôsobmi. Túto pastu možno použiť ako prídavok do desiat, koláčov, zákuskov alebo ovsených vločiek. Ideálne na palacinky a omelety. Zaujímavosťou je, že sa dá pridávať nielen do sladkých jedál, ale aj do slaných. Výborne sa uplatní okrem iného aj v orientálnej kuchyni.
Mandľové maslo môže odrádzať cenou, no často ho nájdete vo výpredaji. Okrem toho existuje veľa receptov, z ktorých si môžete pripraviť mandľovú pastu doma.
Mandľové maslo si nemusíte vždy kupovať, pretože si ho jednoducho pripravíte aj doma! Skvelý recept na jeho prípravu zdieľala na Instagrame @zuzana.kover, ktorá je fitnes trénerkou a odborníčkou na zdravý životný štýl.
- Stačí dať natural mandle so šupkou na papier na pečenie a piecť ich pri 180 °C asi 10 minút.
- Po miernom vychladnutí ich mixujte po hrstiach, kým neuvoľnia olej a nevznikne krémová hmota. Pre lepšiu chuť pridajte lyžičku kokosového cukru, štipku soli a cejlónsku škoricu.
- Maslo skladujte v chladničke a vychutnajte si ho kedykoľvek!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto lacné ovocie chráni pred rakovinou. Dve denne stačia, na Slovensku ich máme dosť
Ginger shot vás postaví na nohy lepšie ako káva. Odporúča ho aj Gordon Ramsay
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.