10.12.2024 Redakcia Vášes v tebe (Foto: shutterstock/OllgaZhog).
Mnoho ľudí obeduje zemiaky. Táto zelenina je povinnou prílohou k mäsu, rybám a rôznym omáčkam. Ich príprava je na prvý pohľad jednoduchá úloha, ale nie sme si vedomí obľúbenej chyby, vďaka ktorej vychádzajú tvrdé a strácajú svoju výživovú hodnotu. Začnite variť zemiaky správne.

Foto: shutterstock/OllgaZhog
Väčšina z nás dáva zemiaky do studenej vody a keď sa uvaria, zvyčajne ich necháme na ohni ešte 20 minút. Možno budete šokovaní, ale toto nie je správny spôsob varenia zemiakov. Ako to teda robiť správne? Pozrite si to teraz a pripravte si dokonale mäkké, chutné a nutrične hodnotné zemiaky.
Do akej vody dávame zemiaky? Nerobte túto chybu
Na začiatok je vhodné pripomenúť, že zemiaky obsahujú vitamíny:
- C, A, E a vitamíny skupiny B
- minerálne látky, napráklad horčík, draslík, vápnik
Čo možno urobiť, aby si tieto zložky počas varenia zachovali a vyšli mäkké a chutné?
Veľmi dôležitá je teplota. Zemiaky by sa nemali vkladať do studenej, ale do vriacej vody. Potom v nich škrob, vitamíny a minerálne látky zostanú až do konzumácie. Preto sa musíme naučiť raz a navždy prestať zalievať zemiaky studenou vodou.
Dôležitá nie je len voda. Ďalšie dôležité pravidlá pri varení zemiakov

Foto: shutterstock.com/inewsfoto
- Vitamíny a minerály sa nachádzajú v samotnej šupke zemiakov. Preto by sme mali šupku olúpať veľmi tenko. Odporúčame zemiaky radšej dôkladne vydrhnúť.
- Mali by ste zemiaky variť pod pokrievkou? Odpoveď je áno. Zachovajú sa tak nutričné hodnoty a voda sa nevyvarí, čo udrží vlhkosť vo vnútri zeleniny.
- Je tiež dobré použiť väčší hrniec, pretože pod pokrievkou zostane viac pary. Zemiaky budú rýchlejšie uvarené.
- Na samom začiatku varenia pridajte do vody soľ. Zemiaky tak získajú lepšiu chuť, ale zároveň sa zabráni strate ich prirodzenej farby.
- Ďalším dôležitým pravidlom je správny čas varenia. Budú mäkké, ale nie rozvarené, ak ich necháme na ohni 20-25 minút. Tento čas nepredlžujte, pretože by stratili svoju štruktúru.
- Do vody so zemiakmi odporúčame pridať aj niekoľko kvapiek octu alebo citrónovej šťavy. Zabránite tak rozvareniu zeleniny, ale zároveň zachováte jej tvar. Na tanieri budú vyzerať lepšie.
Vodu zo zemiakov nevylievajte. Môžete ju použiť na niekoľko spôsobov
Po uvarení zemiakov je škoda vyliať vodu, pretože obsahuje živiny a škrob, ktoré sa zo zeleniny uvoľnili. Ako ju teda môžeme použiť?
Takúto vodu môžeme použiť na prípravu polievok, napr. paradajkovej alebo zeleninovej. Dobre sa hodí aj do pečených a hubových omáčok.

Foto: shutterstock/csikiphoto
Málokto vie, že sa dá využiť nielen v kuchyni. Je skvelým hnojivom pre rastliny, najmä pre kvitnúce rastliny, ako sú africké fialky a orchidey. Vďaka svojim vlastnostiam obohatí pôdu o vitamíny a minerály, ktoré podporujú ich rast a vývoj.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho vydržia varené zemiaky v chladničke? Po tomto dátume buďte opatrní. Noc v kúpeľni je istá
Olej striekajúci z panvice je skutočnou nočnou morou. Toto je spôsob, ako sa tohto problému zbaviť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.