10.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julio Ricco).
Na sušené slivky si väčšina z nás spomenie až pred sviatkami, keď začíname zbierať produkty na štedrú večeru. Je pravda, že práve vtedy sú veľmi nápomocné na zvýraznenie chuti niektorých jedál, ale používať ich až vtedy je chyba. Sušené slivky by sme mali jesť oveľa častejšie, najmä keď máme chuť na maškrtu. Prečo sa oplatí mať ich vždy v špajzi?
Pozrite sa láskavejšie na sušené slivky
Sušené slivky nie sú veľmi populárne. Nie každý ich vie využiť v kulinárskom umení, no benefitov z ich jedenia je viac. Sušené slivky poskytujú nielen jedinečnú chuť, ale v tejto podobe poskytujú kondenzované množstvo zdraviu prospešných látok. Po týchto drobučkých plodoch sa oplatí siahnuť nielen vtedy, keď chceme experimentovať v kuchyni, ale aj pri chudnutí alebo jednoducho vtedy, keď nám ležia na srdci zdravotné problémy.
Čo nájdete v sušených slivkách?
Sušené slivky sú nenápadné, no drobné plody obsahujú množstvo látok. Oplatí sa začať vitamínmi, ktorých balenie je poriadne bohaté. Sušené slivky v prvom rade dopĺňajú dopyt po vitamínoch: A, C, E a K. Takéto balenie určite zlepší stav pokožky (napr. dokáže spomaliť proces starnutia a brzdí tvorbu vrások), reguluje krv tlak a hladinu cholesterolu a zníži sa riziko srdcových ochorení.
Samozrejme, musíte vedieť, že sú obrovským zdrojom pektínu a sú klasifikované ako vláknina. Jej jedenie je predovšetkým úľavou pre črevá, pretože sušené slivky sú osvedčeným riešením pri zápche, no účinok vlákniny poskytuje aj pocit sýtosti. Preto sa oplatí mať ich po ruke, keď začíname náročný proces chudnutia, pretože – hoci sú kalorické – podporujú boj o štíhlu líniu. Zjedzte len jednu, keď máte chuť maškrtiť medzi jedlami.
Ráno alebo večer? Kedy je najlepšie jesť sušené slivky?
Ukazuje sa, že čas jedenia sušených sliviek môže byť dôležitý.
- Ak ich zjeme ráno nalačno, podporia tráviaci systém.
- Pri konzumácii pred jedlom vďaka obsahu vlákniny zlepšujú trávenie a pomáhajú kontrolovať chuť do jedla.
- Keď sa konzumujú ako desiata počas dňa, dodajú energiu.
Koľko sušených sliviek môžete denne zjesť?
Odporúčané množstvo je cca 4-6 kusov denne (cca 30-50 g). Táto porcia poskytuje vlákninu, vitamíny a minerály bez rizika nadbytočných cukrov.
Ako konzumovať sušené slivky?
Sušené slivky by sa mali konzumovať samostatne, ale môžu sa použiť aj ako príloha. Môžete ich zjesť rovno, keď máte chuť, ale môžete si ich pridať napríklad do ovsených vločiek, jogurtov a iných produktov, ktoré raňajkujeme.
Samozrejme sa dajú pridať aj do pečiva: sviatočných aj tých, ktoré spríjemnia víkendovú poobednú kávu. Sušené slivky môžu byť aj pekným doplnkom, keď chceme v kuchyni experimentovať, napr. pridať ich do pečeného alebo duseného mäsa.
Kto by nemal jesť sušené slivky?
Sušené slivky sa neodporúčajú ľuďom s cukrovkou, ľuďom so syndrómom dráždivého čreva, ľuďom alergickým na sírany a ľuďom so sklonom k hnačke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ľanové semienka ráno alebo večer? Poradíme vám, kedy ich piť, aby ste dosiahli najlepšie výsledky
Ginger shot vás postaví na nohy lepšie ako káva. Odporúča ho aj Gordon Ramsay
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.