10.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Valentyn Volkov).
Jesenné a zimné obdobie je obdobím, ktoré je priaznivé pre vznik infekcií a zníženej imunity. Oplatí sa zásobiť sa zložkami prírodného pôvodu, ktoré budú prevenciou a pomôžu v boji proti prechladnutiu. Do tohto zoznamu treba pridať malinový med, ktorý oceňujú najmä zástancovia celostnej medicíny. Prečítajte si viac o jeho pozoruhodných zdravotných vlastnostiach.
Ako sa vyrába jeden z najzdravších medov? Nenaleťte na falzifikáty
Malinový med sa získava z malinových kvetov a má svetlo jantárovú farbu. Niekedy môže byť aj svetloružový, keď výrobca pridá do výrobku ďalšie ovocie. Chuť je skôr jemná, sladká a mierne kyslá. Je to mimoriadne cenený druh medu, pretože maliny majú pomerne krátke obdobie kvitnutia – približne 3 týždne v roku. Z tohto dôvodu sa ho vyrába oveľa menej ako populárnejších variantov, ako je med viackvetý alebo pohánkový.
Keďže ide o menej rozšírený produkt, často sa falšuje. Pri nákupe dávajte pozor, či je na etikete uvedené, že ide o med z nektáru kvetov malín, alebo skôr o „med s malinami“. Najlepšie je kupovať takéto výrobky z overených zdrojov alebo od overených včelárov – vtedy si môžete byť istí, čo sa v nádobe nachádza. Ak takúto možnosť nemáme, oplatí sa objednať si med prostredníctvom webovej stránky dôveryhodného výrobcu; je to lepšie riešenie ako nákup v bežnom supermarkete.
Vlastnosti malinového medu. Pomáha v boji proti vírusom
Hoci sa medy vyznačujú tým, že obsahujú veľa sacharidov, glukózy a fruktózy, a považujú sa za kalorické, napriek tomu sú cenným zdrojom zdravých hodnôt. Prečo je malinový variant obľúbený počas jesene a zimy? Predovšetkým preto, že je podporou imunitného systému. Okrem toho má antipyretický, zahrievací a protizápalový účinok. Je tiež vynikajúcim zdrojom antioxidantov, minerálnych látok, vitamínov skupiny B a vitamínu C.
Malinový med je uznávaný ako prírodná podpora pri liečbe príznakov spôsobených chrípkou a prechladnutím. Pomáha tiež zmierňovať príznaky ochorení horných dýchacích ciest. Pri používaní počas prechladnutia skracuje trvanie infekcie. Pri preventívnom používaní môže zabrániť vzniku infekcie. Med sa používa aj pri ochoreniach tráviaceho systému. Okrem toho posilňuje a chráni pečeň tým, že zvyšuje vylučovanie žlče. Jeho vlastnosti sa dokonca využívajú na uvoľnenie po fyzickej námahe, ako aj psychicky – upokojuje a uvoľňuje organizmus.
Ako používať med, aby nestratil svoje cenné hodnoty
Medy majú v kuchyni široké využitie a malinový variant bude mimoriadne všestranný, pretože je chutný už sám o sebe a nebude potrebovať príliš veľa prísad. Najobľúbenejším použitím medu je jeho pridávanie do teplých nápojov, napríklad do čaju. Treba však poznamenať, že by sa nemal pridávať do vriacej vody, pretože vtedy stráca svoje zdravotné vlastnosti. Nápoj nechajte mierne vychladnúť.
Med sa môže používať aj pri sladkých raňajkách. Pripravte si palacinky, pridajte tvaroh, ovocie, nasekané orechy a všetko zalejte medom – chutná a zdravá verzia. Alebo ak ste fanúšikom smoothies, môžete pridať lyžičku do nápoja z kefíru, banánov, špenátu, jablka a škorice. Med bude dobre fungovať aj ako prídavok do pečiva. Možností je nesmierne veľa a použitie zdravých produktov nemusí byť nudné a samozrejmé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najlepší domáci sirup na prechladnutie. Všetky ingrediencie máte v kuchyni
Do čaju pridávajte po lyžičkách. Prechladnutie vás prejde
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.