11.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marc Belair).
Sú malé a jemné, ale ukrývajú v sebe množstvo zdraviu prospešných vlastností. Klíčky brokolice sú vynikajúcim zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Sulforafán v nich obsiahnutý má zase protirakovinové vlastnosti.
Prečo jesť brokolicové klíčky?
Brokolicové klíčky, ktoré ľahko kúpite vo väčšine supermarketov, sú skvelým zdrojom mnohých vitamínov:
- A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E a K
Konzumáciou klíčkov dodáme telu aj dôležité minerály v podobe:
- vápnika
- železa
- fosforu
- horčíka
- selénu
- mangánu
- zinku
- draslíka
- Okrem toho sú brokolicové klíčky tiež veľmi zdravé omega-3 mastné kyseliny, koenzým Q10, karotén, luteín a bielkoviny.
- Klíčky by sme mali do svojho jedálnička zaradiť okrem iného aj kvôli v nich obsiahnutému sulforafánu, sírnej chemickej látke zo skupiny izotiokyanátov, ktorá sa vyznačuje protirakovinovými vlastnosťami.
Sulforafán sa nachádza v kapustovej zelenine, ale jeho najvyššia koncentrácia je práve v klíčkoch brokolice. Treba poznamenať, že kondenzácia sulforafánu sa znižuje s rastom rastliny.
- Táto zlúčenina má aj protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti a chráni kardiovaskulárny systém.
- Brokolicové klíčky majú nízky obsah kalórií a vláknina, ktorú obsahujú, podporuje rýchlejšie trávenie.
Vedci zastávajú názor, že najviac zdraviu prospešných vlastností majú 6-dňové stonky brokolice.
Brokolicové klíčky zlepšujú funkciu mozgu, bojujú proti vírusom a regulujú hladinu cukru
Pravidelná konzumácia brokolicových klíčkov môže neutralizovať baktérie H. pylori, ktoré sa nachádzajú v hornej časti tráviaceho traktu. Tieto baktérie okrem iného spôsobujú črevné zápaly a žalúdočné vredy a zvyšujú riziko vzniku rakoviny.
- Spomínaný sulforafán vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam znižuje počet bakterií H. pylori v žalúdku a zmierňuje zápal.
Štúdie tiež ukázali, že sulforafán pomáha chrániť centrálny nervový systém pred oxidačným stresom a zároveň zlepšuje kognitívne funkcie.
- Konzumácia brokolicových klíčkov môže byť prospešná v boji proti vírusovej infekcii.
Štúdie na zvieratách preukázali, že sulforafán inhibuje vírus chrípky, vírus Epstein Barrovej choroby, vírus hepatitídy C a vírus HIV.
- Sulforafán z brokolicových klíčkov môže tiež prispievať aj k vyrovnávaniu primeranej hladiny cukru v krvi, čo môže naznačovať, že konzumácia klíčkov sa odporúča ľuďom, ktorí bojujú s cukrovkou.
Treba však poznamenať, že vedci v tejto oblasti ešte stále vykonávajú výskum.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Domáci liek na suchý kašeľ a škriabanie v hrdle. Potrebujete len dve prísady
Vyzerá ako brokolica a chutí ako špargľa. Nová zelenina sa stáva hitom medzi zeleninou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.