11.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sonja Filitz).
Počas hubárskej sezóny mnohí zberači sušili huby na neskoršie použitie. Sviatočné obdobie je časom, keď môžete konečne využiť nazbierané dary lesa. Ako sa pripravujú sušené huby? Oplatí sa to urobiť po babičkinom spôsobe – vďaka tomu zostanú mäkké a chutné.

Foto: shutterstock/Sonja Filitz
Sušené huby. Môžete ich použiť do kapustnice a nie len
V minulých mesiacoch mnohí Slovaci prehľadávali lesy a našli dobre veľké hríby, masliaky alebo kozáky. Niekedy ich bolo také množstvo, že niektoré bolo potrebné usušiť alebo zavariť na neskôr. Blíži sa sviatočné obdobie, čas, keď pripravujeme veľa jedál s hubami. Preto je to ideálny čas na využitie sušených darov lesa.
Čo môžete pripraviť zo sušených hríbov? Prvé, čo vám napadne, je, samozrejme, polievka, ktorú si mnohí ľudia vychutnávajú pri štedrovečernej večeri. Nie nadarmo sa ich chuť spája s Vianocami.

Foto: shutterstock/Natallia Ploskaya
Ako pripraviť sušené huby? Použite babičkin spôsob
Mnoho ľudí robí pri varení sušených húb chybu. Ide o dĺžku celého procesu. V dôsledku dlhého varenia môžu huby stratiť svoju arómu, čo sa, žiaľ, môže premietnuť do chuti jedál z nich pripravených. Ako sa tomu dá predísť?
Ukazuje sa, že v tomto prípade môže pomôcť určitý babský spôsob. Kľúčom k úspechu je ich vopred namočiť.
- Najprv je potrebné huby dôkladne namočiť do vlažnej vody na približne 3 až 4 hodiny.
- Po ukončení tohto procesu by sa voda nemala vylievať!
- Huby vložte do hrnca a zalejte ich vodou z namáčania.
- Priveďte ich do varu a varte na miernom ohni približne 12-15 minút.
- Po tomto čase by mali huby zmäknúť a navyše nestratiť svoju chuť.
- Potom ich môžete použiť na prípravu svojich obľúbených jedál.

Foto: shutterstock/allstars
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozplývajúce sa a plné chuti. Toto je najlepší recept na bravčové koleno. Kľúčom je marináda
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.