12.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Zatonenko)
Hoci sa máloktorý kuchár rozhodne kulinársky experimentovať, kapor je stále tradičným štedrovečerným pokrmom v mnohých poľských domácnostiach. Napriek tomu nie každý je fanúšikom jeho špecifickej chuti, najmä ak ryba zapácha. Ako sa s tým vysporiadať bez toho, aby sme odstránili jeden z najcharakteristickejších prvkov vianočného stola? Uistite sa, že vám v chladničke nechýba jeden výrobok.
Do čoho namočiť kapra, aby bol chutný? Zamierte do sekcie mliečnych výrobkov
Vďaka tejto metóde môžu kapra ako jedinečné a chutné jedlo na Štedrý večer znovu objaviť aj ľudia, ktorí sa mu doteraz vyhýbali. Odstránenie zápachu vykonáte jednoduchým spôsobom namáčaním kapra do cmaru. Ide o tradičný spôsob varenia, ktorý má niekoľko dôležitých výhod.
V prvom rade odstraňuje zápach, ktorý môže pripraviť o všetok pôžitok z ochutnávania a je spôsobený spôsobom života ryby, ktorá trávi väčšinu času na dne vodných tokov. Tým to však nekončí. Namáčanie rýb do cmaru má za následok zlepšenie ich chuti. Stane sa jemnejšou. Okrem toho kyselina mliečna v produkte jemne zmäkčuje mäso, ktoré je po vyprážaní alebo pečení šťavnatejšie.
Ako pripraviť kapra, aby nezapáchal?
Ak rybu kúpite celú, musíte ju dôkladne očistiť. Odstráňte šupiny, vnútornosti a tmavú blanku z vnútornej strany brucha ryby – práve tu sa hromadia zlúčeniny zodpovedné za nepríjemnú arómu. Prácu na výstavnom pokrme si naplánujte v dostatočnom predstihu. Namáčanie kapra do cmaru bude trvať najmenej niekoľko hodín, preto to nenechávajte na poslednú chvíľu. Odporúča sa tiež použiť výrazné korenie, ktoré obohatí chuť mäsa v záverečnej fáze varenia. Na kapra je vhodný kôpor, petržlen, cesnak, citrónové korenie, majorán a tymián.
Namáčanie kapra do cmaru krok za krokom
Postup nie je zložitý. Očistenú rybu opláchnite pod tečúcou vodou a nakrájajte ju na podkovičky. Vyberte si prírodné cmar bez prísad. Pre extra chuť môžete pridať niekoľko strúčikov cesnaku alebo vetvičku tymiánu.
Kúsky kapra vložte do misky a zalejte cmarmi. Ryby by mali byť úplne ponorené. Prikryte potravinárskou fóliou a vložte do chladničky. Ako dlho namáčať kapra do cmaru? Konkrétny časový interval závisí od intenzity vône ryby.
- Minimálny čas je 3-4 hodiny. To stačí na mierne neutralizovanie zápachu kalu a zlepšenie chuti.
- Optimálny čas je 8-12 hodín. Ak necháte kapra v cmaru cez noc, dosiahnete najlepšie výsledky, najmä ak má ryba silný zápach po bahne.
- Maximálny čas – 24 hodín. Takéto dlhé namáčanie sa môže použiť pri silne zapáchajúcich rybách.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.