12.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lucigerma).
Pečeň je mimoriadne dôležitý orgán v ľudskom tele. Je citlivá na to, čo jeme, a nie všetko, čo máme na tanieri, jej robí dobre. Tu sú produkty, na ktoré by sme si mali dávať obzvlášť pozor.
Zdravá pečeň je základom pre správne fungovanie organizmu. Tento mimoriadne citlivý orgán ovplyvňuje najmä naša strava. Musíme tomu venovať pozornosť, pretože stále viac ľudí v Európe trpí chorobami pečene. Tento problém sa týka najmä seniorov.
Tu sú produkty, ktorým by ste sa mali najviac vyhýbať:
- Alkohol zvyšuje riziko vážneho ochorenia pečene. Výskumy ukazujú, že konzumácia viac ako 80 gramov etanolu denne – čo je ekvivalent dvoch litrov piva, jedného litra vína alebo asi piatich nápojov – zvyšuje riziko stukovatenia pečene, zápalu a dokonca cirhózy.
- Pre tento orgán škodí aj rýchle občerstvenie obsahujúce veľa tuku, cukru a soli. Ich nadmerná konzumácia zvyšuje riziko mnohých ochorení, vrátane nealkoholickej tukovej choroby pečene (NAFLD).
- Škodlivý je aj glutaman sodný (E621) a soľ. Prvý môže prispieť k rozvoju nealkoholického stukovatenia pečene, zatiaľ čo nadmerná konzumácia soli môže prispieť k fibróze tohto orgánu.
- Pri starostlivosti o pečeň by ste sa mali vyhýbať aj červenému a spracovanému mäsu. Obsahuje veľa nasýtených tukov a ich konzumácia vo veľkom množstve zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a ukladania tukov v pečeni.
Na ochranu pečene je teda najlepšie obmedziť príjem alkoholu a rozhodnúť sa pre vyváženú stravu bohatú na vitamíny a živiny. Oplatí sa tiež obmedziť konzumáciu rýchleho občerstvenia, nadbytočného cukru, soli a spracovaného mäsa a namiesto toho si častejšie vyberať ryby, zeleninu a ovocie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedzte štyri kusy denne. Pomôžu vám kontrolovať váhu, cholesterol a krvný tlak
Ginger shot vás postaví na nohy lepšie ako káva. Odporúča ho aj Gordon Ramsay
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.