14.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).
Sušené huby sú pochúťkou, ktorá tvorí základ mnohých sviatočných jedál. Ak však chcete, aby potešili svojou chuťou, musíte ich správne pripraviť. Bohužiaľ, jednoduchá chyba môže spôsobiť, že budú tvrdé a nechutné. Preto zistite, ako správne namočiť sušené huby. Tajomstvo je okrem iného vo vode.
Hojnosť jesenných húb sa čoskoro objaví na vianočnom stole v podobe chutných jedál so sušenými hubami. Sú kulinárskym pokladom, ktorý dopĺňa chuť mnohých jedál, ako sú polievky, omáčky alebo knedle. Aby sa tak stalo, vyžadujú si však správnu prípravu, ktorá zahŕňa aj správne namáčanie. Ide o kľúčovú fázu, ktorá ovplyvňuje chuť a štruktúru. Ako to urobiť správne?
Namáčanie sušených húb. Ich chuť a vlastnosti sa vo vriacej vode strácajú
Sušené huby sú jednou zo základných zložiek štedrovečerných jedál. Pirohy, ravioly alebo aromatická hubová polievka sú pre mnohých ľudí povinnými jedlami na štedrovečernom stole. Sušené huby potešia svojou chuťou a štruktúrou, ak sú správne pripravené.
Proces sušenia z nich odstráni vodu, vďaka čomu sú ľahké, aromatické a ľahko sa skladujú. Ak ich však chcete použiť v pokrme, musia opäť získať svoju pôvodnú vlhkosť.
Bohužiaľ, počas rušného predvianočného obdobia je ľahké urobiť chybu, ktorá môže zničiť chuť sušených húb. Hovoríme o zalievaní horúcou vodou, čím huby stvrdnú, stratia chuť a všetky svoje výživové vlastnosti. Je to chyba, ktorej by ste sa mali rozhodne vyhnúť.
Ako sa namáčajú sušené huby? Majte na pamäti tieto body, aby boli chutné
Sušené huby by sa mali namáčať vo vlažnej, prevarenej vode, ktorá by mala huby v miske úplne pokryť, aby rovnomerne absorbovali vlhkosť. Čas namáčania by mal závisieť od faktorov, ako je druh húb, ako aj od toho, ako dlho boli skladované. Preto je najlepšie tento proces priebežne sledovať. Niektoré huby by sa mali nechať namočené cez noc, zatiaľ čo pri iných postačia len dve hodiny vo vode.
Po namočení preceďte huby na sitku a vodu z namáčania si nechajte. Je to veľký poklad, ktorý sa dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov. Voda z namáčania sušených húb je aromatická a voňavá, vďaka čomu sa výborne hodí ako základ do hubovej polievky.
Oplatí sa použiť aj jednoduchý trik, ktorý ešte viac obohatí chuť húb, najmä tých z predchádzajúcej sezóny. Počas namáčania sa oplatí pridať k hubám trochu cibule alebo bobkový list, aby sa ochutili. Niektorí ľudia sa rozhodnú namočiť huby nie do vody, ale do vlažného osoleného mlieka. Nikdy ich nezalievajte horúcou vodou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho variť sušené huby, aby neboli tvrdé? Mnoho ľudí robí rovnakú chybu
Hubová polievka zo sušených húb. Čo robiť, aby neboli horké? Hodia sa dve ingrediencie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.