14.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Ako si vyrobiť maslo doma? Ak naň nechcete míňať peniaze, pripravte si túto pochúťku sami. Zloženie takéhoto masla bude oveľa lepšie ako v hotových výrobkoch. Na rozdiel od zdania ich urobíte za chvíľu. Potrebujete len tri lacné ingrediencie.
Hoci sa maslo dá kúpiť v každom obchode s potravinami, jeho cena v poslednej dobe výrazne vzrástla. Teraz môže jedna kocka bez zľavy stáť viac ako 3 EUR a zloženie takéhoto produktu niekedy zanecháva veľa želaní.
Ak nechcete na masle preplácať, môžete si ho vyrobiť sami doma. Ide o skvelú alternatívu, ktorá bude nielen lacnejšia, ale aj zdravšia. Pozrite si náš recept na domáce maslo ako od babičky.
Akú smotanu by ste mali použiť na výrobu masla? Toto je najdôležitejšia zložka
Hlavnou ingredienciou potrebnou na prípravu masla je smotana na šľahanie. Najlepšie by fungovala domáca, sladká, ale poslúži aj produkt z obchodu. Je dôležité, aby smotana bola predovšetkým tučná, takže čím viac tuku, tým lepšie. V tomto prípade sa oplatí siahnuť po 30 či 36 percentnej smotane. Pamätajte však, že produkty v obchode sa môžu líšiť v zložení.
Niektoré z nich sa šľahajú oveľa dlhšie alebo majú inú konzistenciu, takže je lepšie nenechať sa odradiť, ak sa maslo nevydarí na prvýkrát.
Ďalším dôležitým aspektom je teplota smotany. Asi hodinu pred šľahaním ho vyberieme z chladničky, aby malo izbovú teplotu.
Ingrediencie, ktoré potrebujete na výrobu masla, sú:
- 400 mililitrov smotany na šľahanie,
- liter studenej vody,
- 2-3 štipky soli,
- cesnak (voliteľné, ak chcete pripraviť cesnakové maslo).
Ako vyrobiť maslo pomocou mixéra? Použite recept mojej babičky
Po zozbieraní všetkých ingrediencií sa môžete pustiť do práce.
- Najprv je potrebné vyšľahať smotanu. Nalejte ju do misky a miešajte asi minútu pri strednej rýchlosti.
- Po uplynutí tejto doby smotanu dosolíme a šľaháme ďalej, tentoraz na najvyššej rýchlosti. Medzitým môžete pridať prelisovaný cesnak, ak si chcete pripraviť cesnakové maslo.
- Maslo šľaháme, kým sa hutný tuk, teda maslo, neoddelí od vodnatého cmaru.
- Teraz je potrebné vyčistiť maslo od zvyškov cmaru. Za týmto účelom preceďte obsah misky cez sitko vystlané gázou. Kompaktná hustá hmota, ktorá zostane na sitku, je naše maslo.
- Do druhej nádoby nalejte pol litra studenej vody. Namočte do nej maslo a dôkladne ho premiešajte rukami, aby ste odstránili zvyšky cmaru.
Podľa vyššie uvedeného návodu získate približne 120 gramov čistého masla. Vložíme ho do maslovej formy a uložíme do chladničky. Domáce maslo by sa malo spotrebovať do 4-5 dní.
Stojí za to mať na pamäti, že cmar sa môže počas tejto doby opäť oddeliť od masla. Ide o prirodzený proces, ktorý by nás nemal znepokojovať. Tento cmar je vhodný aj na konzumáciu. Môžete ho vypiť alebo použiť pri pečení.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vyrobte namiesto cibuľového sirupu. Je rovnako účinný a lepšie chutí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.