15.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Radu Sebastian).
Jedálniček seniora nemusí vyzerať ako jedálniček tridsiatnika. Čomu by sa mali ľudia nad 60 rokov vyhýbať? Hoci sa niektoré výrobky zdajú byť neškodné, niekedy môžu spôsobiť vážne škody.
Vhodné jedlá a vyvážená strava sa týkajú ľudí v každom veku, ale s pribúdajúcim časom by sme mali venovať ešte väčšiu pozornosť tomu, čo máme na tanieri. Strava bohatá na živiny je kľúčom k udržaniu zdravia a dobrej kondície. Čo nejesť po šesťdesiatke? Ukazuje sa, že nadmerná konzumácia niektorých potravín môže mať vážne následky.
Čo nejesť po 60-tke? Škodlivý môže byť nielen nadbytok cukru.
Cukor je škodlivý a každý to vie, ale seniori by mali byť obzvlášť opatrní. Vôbec si nemusíte sladiť čaj alebo sa občerstvovať koláčmi, aby ste ho prijali príliš veľa, pretože sa nachádza vo väčšine výrobkov. Jogurty, raňajkové cereálie, kečup, nápoje, džemy – a to je len niekoľko z nich.
Nepriateľom zdravého stravovania sú aj transmastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v spracovaných potravinách. Nielenže vedú k vyššej hladine zlého cholesterolu, ale aj k obezite, ktorá u starších ľudí zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, spôsobuje vysoký krvný tlak a môže dokonca spôsobiť mŕtvicu alebo infarkt. Vedci z Tuftsovej univerzity v Massachusetts v USA tiež dokázali, že konzumácia veľkého množstva spracovaných potravín zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva.
Strava by mala byť správne vyvážená. Časom sa „zjedené jedlá pohybujú pomalšie“.
Predovšetkým dbajte na vyváženú stravu v každom veku života, nielen v seniorskom. Avšak seniori by mali obmedziť spracované obilniny, najmä biele pečivo a raňajkové cereálie. Namiesto toho dosiahnuť dosiahnuť celozrnných výrobcov. Navyše dnešné rožky už neobsahujú len múku, vodu a soľ ako v minulosti. Je v nich veľa prídavných látok, ktoré dráždia citlivý žalúdok,“ vysvetlili vedci. Odborníci vysvetlili, že niektoré výrobky, ako napríklad červené mäso, nadmerné množstvo soli a mastné potraviny, môžu tiež spôsobiť žalúdočné problémy: zápchu, hnačku a poruchy trávenia. – S pribúdajúcim vekom sú štruktúry tráviaceho systému čoraz menej prekrvené a inervované. Svaly, ktoré „obsluhujú“ tráviaci trakt, tiež strácajú účinnosť. To spôsobuje, že zjedená potrava sa pohybuje pomalšie a časť z nej sa zdržiava a kvasí, pretože nedostatok tráviacich enzýmov nezvláda rozkladať potravu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pomáha vám schudnúť a zlepšuje vašu myseľ. Čo je to strava s vysokým obsahom tukov a aké má účinky?
5 trikov, ktoré vám pomôžu schudnúť do Silvestra. Tretí z nich vás možno prekvapí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.