19.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Khutornaia).
Vianoce sú už za rohom a mnohí ľudia sa pýtajú, aké koláče pripraviť na vianočný stôl. Bohužiaľ, vysoká cena masla môže prekaziť plány na prípravu vianočných jedál. Našťastie sa vôbec nemusíme vzdať prípravy domácich pochúťok, stačí hľadať šikovné náhrady. Je možné nahradiť maslo v pečive? Ukazuje sa, že alternatív je pomerne dosť.
Margarín – tak rýchlo nahradil maslo
Ak si aj vy myslíte, že v pečive sa maslo nedá ničím nahradiť, mýlite sa. Lacnejšou alternatívou je samozrejme margarín, ktorý sa dá tiež roztlačiť, vyšľahať, ale aj rozpustiť ako maslo.
- Dá sa použiť do buchiet, ale aj do krehkých a kysnutých koláčov.
- Navyše sa margarín môže použiť aj ako základ pre krémy, ktorými sa vrství piškótový korpus.
Ak chcete nahradiť maslo margarínom, máte uľahčenú úlohu, pretože pri pečení sa táto náhrada používa v pomere 1:1.
Olej – dôležité sú pomery
Rastlinné oleje sa rovnako dobre hodia do pečiva. Najvhodnejší je repkový.
Prečo práve repkový olej?
- Pretože má najneutrálnejšiu chuť a vôňu zo všetkých, takže v hotovom pečive je prakticky neznateľný.
- Niektorí ľudia odporúčajú olivový olej, ale ten má charakteristickú pachuť. Tento tuk je najlepšie pridávať do slaných čokoládových koláčov s ovocím alebo orechmi.
Čokoládový koláč bez gramu masla? Vezmite si banán
Plánujeme upiecť koláč alebo čokoládovú bábovku? Môžete siahnuť po banáne. Jednoduché ovocie dokonale spojí ingrediencie na pečenie, takže môže nahradiť maslo aj vajcia. Bohužiaľ, musíte počítať s tým, že pridanie ovocia ovplyvní chuť koláča, takže s tým musíte počítať vo svojich plánoch na pečenie.
Ako použiť banán v pečive?
- Stačí ho ošúpať a potom rozmixovať alebo dôkladne roztlačiť vidličkou.
Ako náhrada musí byť banán v recepte na pečenie koláča prítomný v rovnakom pomere ako maslo.
Avokádo? Tu je najtučnejšie ovocie
Máme po ruke zrelé avokádo, ale nemáme čas zájsť do obchodu pre maslo? Z tohto tučného ovocia môžeme pripraviť skvelú náhradu na pečenie.
- Stačí z neho pripraviť pyré, ktoré je vhodné na sendviče a výborne sa hodí aj na pečenie koláčov.
- Ak avokádo dôkladne roztlačíte vidličkou alebo rozmixujete, získate plnohodnotnú náhradu masla.
Ako ho použiť? V rovnakom pomere ako maslo.
- Avokádové pyré je najvhodnejšie do koláčov obsahujúcich ovocie – zjemní trochu nevýraznú chuť našej nátierky.
- Upozorňujeme tiež, že avokádo sfarbí koláč do zelena. Ak však chcete túto farbu zamaskovať, jednoducho pridajte do receptu kakao.
Špeciálny tuk – kokosový olej
Niekedy potrebujeme v pečive maslo v tuhej forme, takže banán ani avokádo túto úlohu správne nesplnia. V takejto situácii môžeme použiť inú náhradu. Je ňou kokosový olej.
- Má požadovanú konzistenciu a skvele sa bude hodiť na prípravu sladkých vianočných dobrôt.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na pečenie je vhodná len táto strana. Princíp používania hliníkovej fólie je jednoduchý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.