18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Marta Maziar).
Čerstvý bochník chleba je podľa mnohých ľudí lepší ako jeho mrazený náprotivok. Ukazuje sa však, že mrazený chlieb má mnoho výhod, ktoré nesúvisia len s udržaním čerstvosti výrobku. Zistite, prečo je mrazený chlieb zdravý a čo môžete urobiť, aby ste si naplno užili jeho výhody.
Mrazenie chleba má mnoho výhod. Umožňuje nám nielen vychutnávať si ho dlhší čas, ale aj starať sa o svoje zdravie. Je to dobré riešenie pre ľudí, ktorí bojujú s určitými chorobami. Pre túto skupinu je mrazený bochník oveľa lepší ako čerstvý chlieb priamo z pekárne. Zistite, čím je to spôsobené.
Prečo zamraziť chlieb? Toto riešenie má výhody
Mrazený chlieb je oproti všetkému zdaniu celkom dobré riešenie. Samozrejme, ide najmä o spôsob, ako predĺžiť jeho čerstvosť, pretože chlieb kúpený v pekárni po niekoľkých dňoch stráca chuť, tvrdne a niekedy dokonca plesnivie.
Mrazenie chleba však nielenže zachováva jeho chuť a kvalitu na celé týždne, ale môže mať aj pozitívny vplyv na naše zdravie. Najmä ak sme ľudia, ktorí potrebujú kontrolovať hladinu cukru. Rozmrazený chlieb má navyše viac cenných hodnôt ako čerstvý chlieb.
Ako môžem zamraziť a rozmraziť chlieb bez toho, aby stratil svoju hodnotu?
Ak chcete využívať výhody mrazeného chleba, musíte vedieť, ako to robiť správne, aby chlieb zostal chutný a nestratil svoju hodnotu. Prvou vecou, na ktorú je potrebné dbať, je rozdeliť chlieb na porcie ešte pred jeho zmrazením. Najvhodnejšie bude nakrájať ho rovno na plátky, aby sme si v prípade potreby mohli vybrať konkrétnu porciu, a nie celý bochník.
Dobrý nápad je tiež zabaliť každú porciu do plastových vreciek na potraviny. Menej odporúčané sú papierové obaly, ktoré sa často lepia na mrazený chlieb. Je tiež dobré vedieť, že chlieb môže byť v mrazničke približne 3 až 5 mesiacov, potom začne strácať svoju kvalitu.
Musíme tiež vedieť, ako správne rozmrazovať chlieb. Ak ide o jednotlivé plátky, môžeme ich potom jednoducho vložiť do hriankovača a po chvíli si vychutnať chutný chlieb. Chlieb môžete rozmraziť aj jednoducho pri izbovej teplote. Po niekoľkých hodinách bude vhodný na konzumáciu. Ďalšou možnosťou je piecť celý chlieb v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia približne 40 minút.
Čo robí mrazený chlieb zdravým?
V prvom rade zmrazenie, a následne zohrievanie upraví chemické zloženie chleba, pritom tieto procesy zachovávajú jeho zdravé vlastnosti. Týka sa to najmä štruktúry škrobu, pretože takýto chlieb získava vyšší obsah tzv. rezistentného škrobu.
Ide o typ škrobu, ktorý sa v žalúdku nestrávi, ale vstrebávajú ho dobré črevné baktérie. Rezistentný škrob podporuje rozvoj zdravého mikrobiómu, takže náš tráviaci systém funguje lepšie. Okrem toho má vplyv na zníženie glykemického indexu chleba, takže po jeho konzumácii nedochádza k prudkému nárastu hladiny cukru v krvi.
Najskôr si všimnime, že táto vlastnosť významne pomáha diabetikom a ľuďom s poruchou inzulínu. Zároveň preto odborníci odporúčajú týmto pacientom jesť radšej rozmrazený než čerstvý chlieb.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nevyhadzujte starý chlieb, skúste túto metódu. Stačí pár minút a bude ako priamo z pekárne
Polovicu som dala do vrecka. Chlieb 2 týždne nevyschne ani nesplesnivie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.