20.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Geshas).
Ovocný koláč je jedným z koláčov, ktoré sa najviac spájajú so sviatkami. Podľa mňa je oveľa lepší ako klišé makové koláče a medovníky a na stole vyzerá krásne. Je to tiež jeden z koláčov, ktoré sú ako víno – čím staršie, tým lepšie, samozrejme bez preháňania. Pokojne si ich vyrobíte pár dní pred Vianocami bez obáv, že sa mu niečo stane. Pokiaľ to len tak nezmizne, tak je to chutné.
Ako urobiť ovocný koláč na Vianoce? Toto je jeden z tých koláčov, ktoré nikdy nesklamú a musíte sa naozaj veľmi snažiť, aby ste niečo pokazili. Ovocný koláč prijme vlastne čokoľvek – oriešky, sušené ovocie, kandizované ovocie a čokoľvek, čo máte po ruke.
Recept je naozaj veľmi jednoduchý a dlhé roky sa nemení, veď načo meniť ideál? Ak chcete na sviatky urobiť chutný koláč, no nechcete sa mordovať s makovým koláčom a medovníky sa vám zdajú príliš klišé, zvoľte ovocný koláč – vaši blízki ho určite ocenia a zjedia aj omrvinky.
Ovocný koláč- recept na koláč ideálny práve v čase sviatkov
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky,
- 200 g cukru,
- 250 g masla,
- 4 stredne veľké vajcia,
- 1 lyžička prášku do pečiva,
- 1 plná čajová lyžička sódy bikarbóny,
- pol lyžičky vanilkovej esencie,
- 200 g zmesi sušeného ovocia,
- 1/4 pohára mlieka,
- hrsť hrozienok,
- malá hrsť orechov
- lyžica škrobu,
- 150 g zmesi kandizovaného ovocia,
- 2 polievkové lyžice kandizovanej pomarančovej kôry,
- poleva z bielej alebo mliečnej čokolády.
Ovocný koláč plný polevy – ako na to:
- Do misky vložte sušené ovocie, orechy a kandizované ovocie. Nasypeme do nej plnú lyžicu škrobu a premiešame.
- Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva a sódu bikarbónu a všetko premiešame.
- Mäkké maslo vložte do inej misky. Pridajte cukor a mixujte mixérom pri vysokej rýchlosti, kým nebude svetlý a nadýchaný.
- Do masla a cukru postupne pridávame jedno vajce a ďalej miešame, ale pri nižšej rýchlosti. Potom pridáme lyžicu múky a trochu mlieka. Pokračujte v miešaní pri nízkej rýchlosti.
- Pripravíme si tortovú formu a vystelieme ju papierom na pečenie. Do cesta pridáme zmes sušeného ovocia a všetky prísady, vareškou vymiešame cesto a vložíme do formy.
- Rúru predhrejeme na 170 stupňov. Pečte koláč jednu hodinu a 15 minút. Keď vychladnú, ozdobíme ich polevou. Ak ich chcete uchovať dlhšie čerstvé, prikryte ich ľanovou utierkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pripravujete takto huby na sviatky? Budú tvrdé ako skala
Ide o jeden z najzdravších dezertov na svete. Je lahodný a podporuje chudnutie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.