19.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Maliflower73).
Ako správne vyprážať na panvici, aby ste ju nepoškodili? Často opakovaná chyba spôsobuje, že aj nové kusy rýchlo prestávajú slúžiť svojmu účelu a sú vhodné len do koša. Aby ste sa tomu vyhli, je dobré si zapamätať tri základné pravidlá.
Teflónová panvica je neodmysliteľnou súčasťou takmer každej kuchyne, pretože výrazne uľahčuje varenie a umožňuje pripravovať skutočné pochúťky. Bohužiaľ, nesprávne zaobchádzanie s ňou skôr či neskôr spôsobí poškriabanie a úplné zničenie povlaku, čím sa stane nepoužiteľnou. Potraviny sa začnú prilepovať k povrchu, ľahko sa pripália a škodlivé látky presiaknu dovnútra. Na čo by sme si mali dať pozor, aby nám panvica vydržala naozaj dlho?
Ako používať panvicu, aby dlho vydržala? Pozor na teflónové škrabance
Pri používaní teflónovej panvice sa mnohí ľudia dopúšťajú bežných chýb, ktoré spôsobujú jej poškriabanie a v okamihu sa stáva nevhodnou na vyprážanie. Je dôležité si uvedomiť, že jej povrch je pomerne jemný, takže sa ľahko poškodí. Preto je veľmi dôležité zručné používanie, aby ste ju mohli používať naozaj dlho. Hovoríme predovšetkým o troch zlatých pravidlách. Ich dodržiavanie výrazne predĺži životnosť každej panvice. Treba mať na pamäti, že z poškriabaného teflónového povlaku sa s väčšou pravdepodobnosťou uvoľňujú chemické látky, ktoré sa môžu počas varenia dostať do jedla. Takáto poškodená panvica by sa už nemala používať.
TIP! Ak sa nechcete trápiť s teflónom, vyberte si keramickú, liatinovú alebo titánovú panvicu. Hoci sú drahšie, prejavuje sa to na ich kvalite. Vydržia vám dlhšie.
Ako správne vyprážať na panvici bez jej poškodenia? Zabudnite na to
Prvým a najdôležitejším pravidlom správneho používania panvice je nepoužívať na nej ostré kovové alebo hliníkové nástroje vrátane príborov. Hovoríme predovšetkým o miešaní a obracaní potravín, ktoré sa na nej smažia. Je to jednoduchý spôsob, ako poškriabať jemný povrch a nenávratne poškodiť riad. Namiesto toho si vyberte drevené alebo plastové špachtle. Tie budú perfektne fungovať bez poškodenia teflónu.
Ako správne umývať panvicu? Dve dôležité pravidlá
Bežnou praxou, ktorá vedie k rýchlejšiemu znehodnoteniu panvice, je poliať panvicu studenou vodou hneď po vyprážaní. Po prvé, ak na nej zostáva horúci tuk, je to jednoducho nebezpečné. Po druhé, týmto spôsobom môže dôjsť k deformácii povlaku. Preto vždy počkajte, kým panvica nevychladne, a až potom ju umyte.
Ak chcete, aby vám zakúpená panvica dlho vydržala, vyhnite sa jej umývaniu v umývačke riadu. Hoci drhnutie špinavého povlaku v dreze môže byť niekedy nepoddajné, je to jediný spôsob, ako získate takmer istotu, že sa nepoškodí. Pri ručnom umývaní nepoužívajte príliš veľkú silu, a už vôbec nie ostrú stranu špongie, drôtenej kefy alebo štetca. V prípade ťažko odstrániteľných škvŕn použite trik s namáčaním a potom ju vyčistite prostriedkom na umývanie riadu. Bude ako nový.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Robíte to aj pri vyprážaní? Vaša panvica sa bude musieť vyhodiť
Takto ničíte panvicu. Tri veci, ktoré rozhodne nesmiete robiť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.