21.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kaspars Grinvalds).
Vajíčka sú bežnou súčasťou jedálnička ľudí na celom svete. Sú mimoriadne všestranné, môžete z nich pripraviť chutné a pestré raňajky, ale sú skvelým doplnkom aj k obedovým jedlám či ako ingrediencia do dezertov. Preto sa oplatí vedieť, ako skontrolovať, či je vajce, ktoré bolo dlhé dni v chladničke, bezpečné na konzumáciu. Sú na to jednoduché spôsoby.
Staré vajce môže nielen pokaziť chuť pripravovaného jedla, ale spôsobiť aj veľmi vážne zdravotné následky, vrátane infekcie salmonelózou. Ak teda máte pochybnosti, či sú vajcia, ktoré chcete použiť, čerstvé, oplatí sa ich podrobiť starým a overeným testom. Naše staré mamy to robili a nikdy neboli sklamané.
Tri spôsoby, ako skontrolovať čerstvosť vajíčka
Vajíčko by sa malo skladovať pri stálej teplote pod 20 stupňov Celzia, na tmavom mieste. Najčastejšie je to samozrejme chladnička. Kuracie vajcia by mali byť vhodné na konzumáciu až mesiac.
Ak si nie ste istí, koľko dní je vajíčko, ktoré máte v ruke, v chladničke, môžete si jeho čerstvosť skontrolovať týmito tromi spôsobmi.
Pohár vody
Toto je najjednoduchší a najpopulárnejší spôsob.
Vezmite vysoký pohár a naplňte ho do 2/3 studenou vodou. Vložte do neho vajíčko.
- Ak vajce okamžite spadne na dno pohára a leží rovno na boku, je veľmi čerstvé.
- Ak vajce spadne na dno pohára, ale mierne sa nakloní k zvislej osi alebo dokonca stojí na dne – je už minimálne pár dní staré, ale stále je jedlé.
- Ak vajíčko pláva na vode, už sa v ňom nahromadilo veľa vzduchu, čiže je pokazené. Treba ich vyhodiť.
Potraste vajíčkom
Hoci táto metóda vyzerá dosť primitívne, nepochybne nám môže pomôcť. „Podozrivé“ vajíčko vezmeme do ruky a rýchlo ním pretrepeme, najlepšie blízko ucha.
- Ak nič nepočujeme, vajce je čerstvé.
- Ak počujete charakteristické bublanie – vo vnútri je veľa vzduchu, vajce je zhnité.
Chuť a vôňa
Ak sme si vopred neskontrolovali stav vajca a uvarili sme ho napríklad natvrdo, môžeme ešte zistiť, aké je čerstvé (alebo naopak).
- Ak pri varení alebo po olúpaní vydáva nepríjemný zápach a chutí divne, je zatuchnuté.
- Ak po olúpaní vidíme, že sa žĺtok lepí na škrupinu, vajce je niekoľko týždňov staré, ale ak nezapácha, dá sa jesť.
Mali by sa vajcia umyť?
Vo všeobecnosti by sa vajcia nemali umývať ani čistiť, pretože tieto činnosti môžu poškodiť škrupinu vajíčka, ktorá je účinnou bariérou zabraňujúcou vstupu baktérií a má množstvo vlastností, ktoré chránia vajíčko pred mikroorganizmami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho uchovávate vajcia v chladničke? Po uplynutí tejto doby ich treba vyhodiť
Príbory stmavli a nepôsobia elegantne? Takto ich obnovíte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.