22.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Teresa Kasprzycka).
Japonský makový koláč z konzervovaných alebo sušených makových semienok je koláč, ktorý je počas sviatkov veľmi obľúbený. Jeho príprava nie je náročná a netrvá dlho, takže sa ho oplatí zaradiť do zoznamu jedál na Štedrý večer. Prezradíme vám dva recepty, ktoré by sa mali podariť aj začiatočníkom.
Koláče sú dôležitou súčasťou slovenských sviatkov a podľa niektorých je makový koláč jedným z tých, ktoré nesmú chýbať. Má mnoho podôb, ale jednou z najzaujímavejších je japonský makový koláč, známy aj ako makový s jablkami. Recept na jeho prípravu sa vám bude hodiť aj pri rôznych iných príležitostiach, ako sú narodeniny alebo rodinné oslavy. Čo teda potrebujeme?
Japonský makový koláč z konzervovaného maku. Ako pripraviť japonský makový koláč z hotovej makovej náplne?
Prvý recept na japonský makový koláč používa hotovú makovú náplň.
Budeme potrebovať tieto prísady:
- 850 g makovej náplne
- 200 g cukru
- 4 jablká
- 250 g margarínu
- 6 vajec
- 8 polievkových lyžíc krupice
- čajová lyžička prášku do pečiva
Spôsob prípravy:
- Najprv vyšľahajte margarín s cukrom.
- Potom pridáme žĺtky oddelené od bielkov a po zmiešaní pridáme krupicu.
- Keď sa tieto prísady dobre spoja, môžeme pridať makovú zmes, jablká nastrúhané na veľkom strúhadle a prášok do pečiva. Miešame na nízkych otáčkach.
- Potom vyšľaháme bielky do tuhej peny, ktorú potom vmiešame do makovej zmesi. Jemne premiešame lyžicou.
- Na tento recept sa najlepšie hodí plech s rozmermi 25 × 25 cm, ktorý pred vyliatím cesta vyložíme papierom na pečenie.
- Makový koláč pečieme pri teplote 190 °C približne 50-60 minút.
Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom, dozdobiť pomarančami alebo poliať čokoládovou polevou, o ktorej si povieme viac v ďalšom recepte.
Japonský makový koláč – recept na japonský makový koláč z mletého maku. Táto verzia si vyžaduje ďalšie kroky
Ak si chceme vyskúšať prípravu makovej zmesi sami, budeme potrebovať tieto ingrediencie:
- 400 g maku
- 2 šálky mlieka
- 8 vajec
- 200 g masla
- 250 g práškového cukru
- 200 g krupice
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 4 jablká
- mandľový olej
- 2 hrste sultánok
Na čokoládovú polevu použite:
- 100 g mliečnej čokolády
- 50 ml mlieka
- 50 g masla
Príprava:
- Tentoraz začneme tým, že mak nasypeme do hrnca a pridáme k nemu mlieko. Všetko privedieme do varu a necháme pod pokrievkou asi pol hodiny napučať. Po uplynutí tejto doby prebytočné mlieko preceďte cez sitko. Ak ste nepoužili mletý mak, musíte ho ešte pomlieť, napríklad pomocou kuchynského robota alebo mixéra.
- Zmiešajte maslo izbovej teploty s práškovým cukrom.
- Potom pridajte žĺtky a trošku mandľového oleja (podľa potreby) bez toho, aby ste prestali miešať.
- K spojeným surovinám pridajte predtým pripravenú makovú zmes a neskôr aj krupicu a prášok do pečiva.
- Keď je táto časť dôkladne premiešaná, pridáme nastrúhané jablká a opäť všetko premiešame, tentoraz drevenou lyžicou. V tejto fáze pridajte aj sultánky. Ak ich nemáte radi, môžete ich vynechať alebo nahradiť napríklad orechami.
- Opäť vyšľahajte bielky a spojte ich so zmesou.
- Koláč preložte do formy vystlanej papierom na pečenie a pečte pri teplote 175 stupňov Celzia jednu hodinu.
- Na prípravu polevy stačí rozpustiť čokoládu v horúcom kúpeli s maslom a mliekom. Nalejte ju len na mierne vychladnutý koláč.
Ako dodatočnú dekoráciu použite pomarančovú kôru, mandľové lupienky alebo posýpku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Triviálny recept na mandarínkovú tortu. Nie je šanca, že by sa nevydarila
Jednoduchý koláč, ktorý nemusíte piecť. Na prípravu božského dezertu potrebujete len sušienky a krém
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.