21.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Na Vianoce bude veľa ľudí pripravovať chutné koláče. Jedným z najobľúbenejších je makovník. Nie je však jednoduché ho upiecť a navyše často praská. Našťastie existujú spôsoby, ako to napraviť. Dôležitý je aj správny recept.
Vždy, keď pečiete makovník, jeho „kôrka“ popraská? Pravdepodobne zabúdate na jedno z mála dôležitých pravidiel. Tu je niekoľko osvedčených domácich trikov, vďaka ktorým bude vaše kysnuté cesto chutné a bez trhlín.
Makovník, ktorý sa vždy podarí: nepraskne, ak dodržíte tieto dôležité pravidlá.
- Jedným z najdôležitejších pravidiel, ktoré musíme dodržiavať, aby makovník nepraskol, je dôkladne preosiať múku pred vytvorením cesta.
Ak ho správne prevzdušníme, dezert bude zamatový a jeho štruktúra bude dostatočne ľahká, aby „kôrka“ po upečení nepraskla.
- Samotné cesto by sa malo miesiť ručne, pričom treba dávať pozor na to, či máte dostatočne teplé ruky.
Vyššia teplota umožní makovníkovi lepšie vykysnúť a cesto bude poddajnejšie a pružnejšie.
- Hnetenie by malo trvať aspoň štvrť hodiny, ale čím dlhšie zmes hnetiete, tým lepšie.
- Keď ho necháte celé kysnúť, uistite sa, že miesto je dobre vyhriate a bez prievanu.
Ak budete dodržiavať tieto tipy, určite sa vám podarí pripraviť dokonalý makovník. Oplatí sa tiež použiť osvedčený recept.
Recept na najjednoduchší makovník pre „lenivých“. Takto si rýchlo pripravíte makovú plnku
Základom chutného makovníka je plnka. Jej príprava nie je náročná, hoci budete potrebovať trochu trpezlivosti a niekoľko dôležitých ingrediencií. Na začiatok si pripravte:
- 200 gramov mletého modrého maku,
- pol hrnčeka sultánok,
- pol hrnčeka vlašských orechov,
- pár lyžíc medu,
- 40 gramov masla,
- 100 gramov pomarančovej kôry,
- hrsť brusníc,
- niekoľko sušených sliviek.
Ako pripraviť plnku?
- Deň pred prípravou vložte mak do hrnca a zalejte ho vriacou vodou.
- Nechajte namočený cez noc a na druhý deň ho sceďte na bavlnenej utierke.
- V hrnci rozpustite maslo, med, nasekané orechy, brusnice, slivky, pomarančovú kôru a sultánky.
- Zmes dôkladne premiešajte na vypnutom plyne a nechajte vychladnúť.
Môžete si kúpiť aj hotovú makovú plnku, ktorá vám ušetrí obrovské množstvo času. Teraz je čas prejsť k príprave kysnutého cesta.
Maková plnka tvorí len polovicu úspechu. Čas pripraviť dokonalé kysnuté cesto
Na prípravu kysnutého cesta potrebujeme:
- pol kilogramu preosiatej múky na kysnuté cesto,
- 150 gramov cukru,
- balíček sušeného droždia 7 gramov,
- dva žĺtky,
- jedno celé vajce,
- 120 gramov rozpusteného masla,
- 150 mililitrov zohriateho mlieka,
- citrónovú kôru.
Spôsob prípravy:
- Suché prísady dôkladne premiešajte, postupne pridajte mlieko a pridajte rozpustené maslo.
- Nakoniec pridajte vajcia a celé to vymiešajte.
- Po vymiesení nechajte cesto hodinu kysnúť.
- Po uplynutí tejto doby zmes rozdeľte na polovicu a rozvaľkajte na dve obdĺžnikové placky hrubé asi 3 mm.
- Nechajte ich 15 minút odpočívať a potom na nich rovnomerne položte polovicu makovej zmesi, pričom na okrajoch nechajte trochu miesta.
- Cesto zrolujte do rolády a potrite bielkom.
- Makovník pečieme 35 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia.
- Po vychladnutí ozdobte citrónovou kôrou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto pripravíte najlepšiu plnku na makový koláč. Nepridávajte do nej mlieko
Recept na piškótu, ktorá vždy vyjde. Nikdy nespadne a je nadýchaná ako obláčik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.