24.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo).
Vianočná pečená hus je jedným z najvyberanejších jedál na vianočnom stole. Hoci si jej príprava vyžaduje určitú zručnosť a kulinárske skúsenosti, konečný výsledok určite stojí za vynaložené úsilie.
Pečená hus na Vianoce je veľmi chutná a na stole vyzerá veľmi dekoratívne. Ako pripraviť šťavnatú pečenú hus na Vianoce? Prečítajte si naše tipy a naservírujte svojej domácnosti na vianočnú večeru jedinečný pokrm.
Recepty na pečenú hus – výber mäsa
Všetky recepty na pečenú hus začínajú tým istým – výberom mäsa. Pečená hus je veľmi vynikajúci pokrm, ale aby bola jej chuť naozaj výnimočná, musíte si vybrať mäso zo spoľahlivých zdrojov. Najlepšou voľbou je hus od farmára, ktorá má zvyčajne výraznejšiu chuť. Husa z farmárskeho chovu predávaná v obchode je zvyčajne menej mastná, takže sa hodí pre ľudí, ktorí si vyberajú ľahšie jedlá. Ďalším bodom, ktorému treba venovať pozornosť, je vek husi. U mladej husi bude pečenie určite trvať kratšie, mäso z mladého jedinca je chuťovo jemnejšie. Stará hus sa pečie dlhšie, ale dá sa z nej vyťažiť viac chuti. Na pečenie sa najlepšie hodí nie príliš tučná hus s hmotnosťou 3 až 5 kg.
Recept na pečenú hus – prísady a príprava
Recept na pečenú hus sa začína prípravou surovín. Na prípravu chutného a aromatického slávnostného pokrmu budete potrebovať tieto produkty:
- 1 čerstvú hus,
- 1 čajovú lyžičku soli,
- ½ čajovej lyžičky čerstvo mletého korenia,
- 1 čajovú lyžičku majoránky,
- 1 čajovú lyžičku rozmarínu,
- 4 jablká,
- 3 malé cibule,
- 3 lyžice medu,
- 2 lyžice oleja.
Spôsob prípravy:
Husu dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. V malej miske zmiešajte soľ, korenie, majorán a rozmarín. Zmes korenia dôkladne votrite do husi zvnútra. Roztieranie korenia na vonkajšiu stranu husi môže mať za následok, že sa hus počas dlhého pečenia pripáli, čo negatívne ovplyvní chuť vášho pokrmu. Hus môžete zvonka posypať soľou a korením. Existujú rôzne názory na optimálnu dĺžku marinovania mäsa. Jedna z nich predpokladá, že hus by sa mala marinovať deň vopred, zatiaľ čo druhá predpokladá, že korenie stačí do husi vmasírovať dve hodiny pred ďalším spracovaním. Bez ohľadu na to, aký spôsob si vyberiete, treba mať na pamäti, že mäso by malo mať pred pečením izbovú teplotu, čo umožní rovnomerné prepečenie v celom rozsahu. Kým sa hus marinuje, môžete pripraviť plnku. Jablká dôkladne umyte, potom ich rozrežte na štvrtiny a odstráňte jadrovník. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na štvrtiny. Hus naplňte jablkami a cibuľou a potom ju opatrne zošite alebo zopnite špáradlami. Rúru nastavte na 180 stupňov. Kým sa zohreje, potrite husiu kožu zmesou oleja a medu.
Recept na pečenú hus – tipy na pečenie
Na čo by ste si mali dať pozor pri príprave uvedeného receptu? Hus je nezvyčajné mäso, preto si jej pečenie vyžaduje opatrnosť a precíznosť. Dĺžka pečenia závisí od rôznych faktorov, z ktorých najdôležitejšie sú veľkosť husi a jej vek, ako aj pec, v ktorej sa hus bude piecť. Odhaduje sa, že 1 kg tela husi si vyžaduje 45 minút pečenia. Hus sa najlepšie pečie v špeciálnej nádobe na pečenie – v pekáči na hus. Na začiatku vložte hus do pekáča chrbtom nahor. Približne po 30 minútach hus otočte prsiami nahor a pečte ďalšiu polhodinu. Po tomto čase prikryte hus pokrievkou a znížte teplotu v rúre na 160 stupňov. Pečte, kým mäso nie je dokonale mäkké (môže to trvať až 3 – 4 hodiny). Každých približne 30 minút prelievajte hus vyškvareným tukom. Hotovú hus vyberte z rúry a nechajte ju prikrytú asi 15 minút.
Recept na pečenú hus – podávanie pokrmu
Recept na pečenú hus sa môže zdať zložitý, ale oplatí sa ho vyskúšať, pretože vynaložené úsilie sa môže naozaj vyplatiť. Ako servírovať pečenú hus na slávnostný stôl? K vianočnej pečenej husi sa výborne hodia sliezske knedle. Ich jemná chuť dokonale kontrastuje s aromatickou a šťavnatou husou. Ako zeleninová príloha sa hodí šalát z červenej kapusty s jablkami a vínnym octom. K pečenej husi sa hodia aj pečené zemiaky. Pečenú hus môžete poliať sladkou omáčkou z brusníc alebo malín. Pre mnohých ľudí je pečené mäso a sladké omáčky ideálnou kombináciou. Určite túto možnosť vyskúšajte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Môžme ju označiť aj ako „aristokracia medzi hydinou“. Slováci na ňu úplne zabudli
Šťavnatá pečená hus s chrumkavou kôrkou na Vianoce. Čo môžete urobiť, aby nebola suchá a tvrdá?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.